A dán taktika kinyírta a magyar kéziseket

Debrecen |

<p><span style="font-size: 12.222222328186px;">A magyar női kézilabda-válogatott 23:20-ra kikapott Dániától a magyar&ndash;horvát közös rendezésű&nbsp;Európa-bajnokságon. A dánok speciális taktikájára nem találták meg a magyarok az ellenszert, ezzel elúsztak az elődöntős álmaik. Tomoriék legjobb esetben is csak az 5. helyért játszhatnak.</span></p>

A dánok kezdték jobban a mérkőzést, a 6. percben már 3:0-ra vezettek. Ekkor Németh András időt kért. Az első magyar gólt Triscsuk szerezte hetesből, ezután Tomori átlövéseiből szereztek gólt a házigazdák. Kiss Éva most is nagyszerű teljesítményt nyújtott, hétméterest is védett. 6:5-ös dán vezetésnél a dánok támadásban átálltak „power play”-re, azaz lehozták a kapust, és hét mezőnyjátékossal, jellemzően két beállóval játszottak. Erre a játékra a magyarok nem találták az ellenszert, bár Németh András 8:5-ös dán előnynél másodszor is időt kért. „Én azért vagyok itt, hogy megmondjam, hogy mit csináljatok, ti meg próbáljatok a cserpadra figyelni, mert nincs egy rendes cserénk” – dühöngött a magyar szakvezető. A magyaroknál beállt a románok elleni meccs egyik kulcsembere, a 18 éves Tóth Gabriella, de a 24. percben már 11:6-ra vezetett Dánia. Ezután azonban a szünetig már csak a magyarok szereztek gólt – köszönhetően Kiss nagyszerű védéseinek is –, így a szünetre „csak” 11:9-es dán előnnyel vonultak a csapatok.

Ez az eredmény a magyar csapatra nézve volt inkább hízelgő, támadásban ugyanis nagyon hiányzott Tomoriékból valamiféle szervezettség, tudatosság, a gólok jellemzően egyéni akciókból születtek, míg a dánok folyamatosan jól kidolgozott figurákat játszottak meg. A vészkapus gyakori beállítására sem fizettek rá a dánok, mert általában góllal fejezték be ezeket az akciókat. Ugyan a játékrész utolsó percében az irányító Kristiansennek kellett befutnia a kapuba, de Erdősi a szélről hasba lőtte…

A második félidő elején 11:11-re egyenlítettek a magyarok, Kovacsics egyenlítő gólja éppen egy olyan szituációból esett, hogy a dán támadás után üresen maradt a kapu. Sajnos azonban a magyarok máskor nem mertek próbálkozni egészpályás dobásokkal, pedig még néhányszor előfordult, hogy nem ért vissza idejében a dán hálóőr.

A hét dán mezőnyjátékost a magyarok továbbra sem tudták levédekezni, így hamarosan ismét öt góllal vezetett a skandináv együttes. Planéta Szimonetta beállítása sem hozta meg a kívánt eredményt. A 46. percben már 21:15 volt a dánok javára, három perccel később pedig 22:15… Kiss Éva jó védéseinek és néhány kimaradt dán helyzetnek köszönhetően azonban az 55. percben feljöttek mínusz négyre a magyarok, Bulath Anita is az üres kapuba talált be. Elképesztő volt azonban nézni, hogy a magyar válogatott egyáltalán nem tud reagálni a dánok közismert stratégiájára. A dánok időt kértek, Németh András pedig védenceinek így fogalmazott: „Ha szórakoznak azzal a héttel…” Miközben a dánok végképp nem szórakoztak, ők a hét mezőnyjátékosos taktikára építették a meccset. A dán támadás kimaradt, ám a magyarok a kipattanót nem lőtték üres kapura, maradt a 19:23. A végére fejben teljesen szétesett magyar válogatottól csak egy gólra futotta, így a dánok 23:20-ra nyerték a mérkőzést.

A norvég válogatott már biztosan csoportelső és elődöntős, nyolc ponttal, a csoport második helyén Dánia áll öt ponttal. Magyarország és Spanyolország 4-4 pontos, de az egymás elleni eredmény a spanyoloknak kedvez. A románok 3 ponttal állnak, a csoport utolsó helyén a pont nélküli Lengyelország áll.

Az utolsó fordulóban Románia Lengyelországgal, Spanyolország Dániával, Magyarország pedig Norvégiával találkozik. A magyarok már semmiképp sem juthatnak be a legjobb négybe, ahhoz, hogy az ötödik helyért játszhassanak, mindenképpen pontot kell szerezniük az eddig százszázalékos Norvégia ellen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?