A DAC kiütötte a Duklát

<p>A DAC az elmúlt hat évben csak egyszer győzte le a besztercebányai Duklát. Csakhogy Dunaszerdahelyen március elején új időszámítás kezdődött, amelyben már nem érvényesek a korábbi axiómák, s még az is megtörténhet, hogy a sárga-kékek négy góllal nyernek az egykori mumus ellen. DAC–Dukla 4:0.</p>

BŐD TITANILLA

Amióta a szurkolók visszatértek a DAC-stadionba, minden meccs élmény – a pályán mutatott játéktól függetlenül. A sárga-kékek drukkerei nem elégszenek meg azzal, hogy a játékosokat jobb és jobb teljesítményre sarkallják, ők is hétről hétre felül akarják múlni korábbi teljesítményüket.

Adrenalinlöket

Még el sem kezdődött a meccs, de az emberre már rengeteg különféle érzelem zúdult. Három gyerek énekelte a kezdőkörben a „Micsoda álom, micsoda mámor”-t, s mikor odaértek, hogy „mindenki itt van, mindenki tapsol”, akkor már a B-közép is tombolt. Fergeteges volt, a hideg futkosott a hátakon.

Ahogyan a névsorolvasásnál is: a B-közép felelgetett a bemondó Bíró Tominak, s bevonultak a csapatok a Radetzky-marsra.

S kezdődött a meccs. Gyászszünettel. Horváth József, alias Kapko egy héttel korábban gyilkosság áldozata lett. A stadionban mindenki ismerte, törzsszurkoló és rendező volt. A DAC-játékosok fehér trikót viseltek, rajta „Kapko” képe, a stadionban síri csend. Hatásos volt, a hideg futkosott a hátakon.

Aztán még vissza sem ültek a nézők a helyükre a DAC-stadionban hagyománynak számító magyar himnusz után, s az 51. másodpercben jött a gól, aztán az ötödik percben még egy gól! Az adrenalintól mámoros nézők extázisban tapsoltak, a B-közép azt skandálta: „Álljatok fel!” Mindez az ötödik percben.

Standing ovation

A dunaszerdahelyi stadionban nem lehet közömbösnek maradni. Az egyik internetes portál (neve alapján szlovák) tudósítója a B-közép „Ki a jobb?” kérdésére üvöltve válaszolt: „D-A-C!”

Gólok után, cseréknél, vagy csak úgy, tisztelete jeléül gyakran állva tapsolt a 4578 néző, egyikük meg is jegyezte: „Itt már többször kell felállni, mint a templomban!”

Még a szünetben is tomboltak a drukkerek, a DAC szurkolói honlapját működtető Nagy Krisztián ugyanis Pecze Károlyt, a DAC egykori sikeredzőjét interjúvolta meg a gyepen. Pecze az aktív edzősködéstől már visszavonult, de egykori csapatainak sorsát szívén viseli, a DAC sikereinek is örül. „Akkor is a DAC!” – kiáltott a tréner a beszélgetés végén a mikrofonba, s felrobbant a lelátó.

Négy gól

A DAC tavasszal hazai pályán rendkívül eredményes – egy döntetlen mellett négyszer győzött. A Dukla elleni meccs gyakorlatilag már az első öt percben eldőlt: előbb Matúš lőtt gólt, majd Gergel szabadrúgása után Nosko fejelt a saját kapujába. A besztercebányaiak, akik előző három meccsüket megnyerték, s ezeken a találkozókon összesen nyolc gólt rúgtak, most dekoncentráltan, zavarodottan futballoztak. Mintha nem mindegyiküket zavarta volna, hogy a DAC szélsői háborítatlanul futhatnak fel az alapvonalig. Végül azoknak lett igazuk, akik azt tippelték, ezen a mérkőzésen a DAC négy vagy több gólt lő – a második félidőben előbb Gergel, majd egy újabb gyors akció végén a csereként beállt Nguekam volt eredményes. (Zárójelben muszáj megjegyeznünk: a huhogás minősíthetetlen, arra pedig, ha valaki a saját, éppen gólt szerző fekete bőrű játékosára huhog, nincs is jelző.)

„A két gyors gól meghatározta a játék képét, utána már nem tudtuk összeszedni magunkat. A hazaiak megérdemelten győztek” – mondta Norbert Hrnčár, a Dukla trénere, aki az első gólnál hibázó, aztán öngólt fejelő Noskót le is cserélte a szünetben. „Mivel volt már egy sárga lapja, nem akartam kockáztatni, meg változtatni is akartam” – indokolta a cserét Hrnčár.

„A Miki, a Miki”

Radványi Miklós nem szokott a csapatával a szurkolók elé állni a közös ünnepléskor. Míg a fiúk a drukkerekkel énekelnek, táncolnak, Radványi általában a háttérben áll, valahol az öltözőfolyosón próbálja levezetni a feszültséget. A B-közép most addig nem nyugodott, amíg „a Miki, a Miki, a Radványi Miki” is elő nem jött. Óriási tapsot kapott – megérdemelten. Sok mindent megélt a DAC-nál, s most végre van oka az örömre.

„Remekül kezdtünk. Nagyon örülök, hogy úgy játszottunk ezen a meccsen, ahogy elképzeltük. Tudtuk, hogy a besztercebányaiak hajlamosak üresen hagyni a széleket, s ezt kihasználtuk. Talán ez volt a legjobb meccsünk a szezonban. Nagyszerű produkciót mutattunk a nézőinknek” – nyilatkozta a sárga-kékek mestere.

Versenyfutás a Nitrával

A DAC tavasszal 9 meccsen 17 pontot szerzett, de a bundabotrány miatt a fegyelmi bizottság döntésének értelmében a szezon végén hat pontot levonnak tőle. A DAC-drukkerek azt remélik, hogy még a szezon vége előtt utoléri a büntetés a szintén bundaügybe keveredett nyitraiakat is: a trencséni transzparens („A Nitra még mindig nem kapott büntetést. Ez egyenlő bánásmód?!”) után a Dukla elleni meccsre is készültek egy felirattal: „A barátságos mérkőzések eladását megengedi a Szlovák Futballszövetség?”

Legközelebb Myjaván játszik a DAC, május 11-én pedig tévés mérkőzésen a Nitrát fogadja. Ez lesz a kulcsfontosságú találkozó a kiesés elleni harcban. A nyitraiak hétvégén kikaptak az aranyosmaróti ViOntól, így a dunaszerdahelyiek már a Dukla elleni sikerükkel is egy lépéssel közelebb vannak a bentmaradáshoz. S már az sem kérdéses senki számára, melyik csapat hozna több színt, lelkesedést, életet a Corgoň Liga következő szezonjába.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?