A City örült az örök városban

<p>A nagy rangadók után a Manchester City a továbbjutásnak, a Barcelona a csoportelsőségnek örülhetett a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó játéknapján. Két és fél hónap következik BL nélkül.</p>

KISS TIBOR NOÉ

A szerdai napon a legnagyobb tétje a Roma– Manchester City mérkőzésnek volt. A két csapat római találkozóján a győztes mindent vitt – azaz a Bayern Münchent követve megszerezhette a második helyet a csoportban (ehhez az is kellett, hogy a Bayern Münchenben verje a CSZKA Moszkvát – verte). A Roma kedvezőtlenebb helyzetben volt a találkozó előtt – bár a 0:0 még a farkasok továbbjutását jelentette volna, minden más, gólokat hozó döntetlen a Manchester Citynek kedvezett. Az olasz sajtó a kicsik és a nagyok csatájaként harangozta be a találkozót: a ManCityhez képest a Roma valóban aprópénzből gazdálkodik. S bár a pályán ezúttal sem volt nagy különbség, végül egy sztár villanása döntötte el érdemben a partit. A második félidő elején Samir Nasri bombázott a Roma kapujába. Ezután a hazaiaktól csak egy kapufára futotta, a City viszont a hajrában mindent eldöntött. Nasri jókor talált vissza egykori kiváló formájához, a manchesteriek ugyanis ezen a találkozón két legjobbjuk, Yaya Touré és Kun Agüero nélkül léptek pályára. A Roma azonban a tartalékos ManCity ellen is kevés volt. „Még erősebb futballistákra van szükségünk, ha a City szintjére szeretnénk emelkedni” – értékelt Rudi García, a Roma mestere, aki ezzel együtt dicsérte játékosait. Ahogy Manuel Pellegrini is, aki figyelmeztette a mezőny többi tagját, szerinte ideje komolyan venni az angol csapatot.

Továbbküszködte magát a csoportból a Schalke 04 is, amely 1:0-ra győzött Mariborban. Meggyőzőnek éppen nem mondhatjuk a németek teljesítményét, akik 50 százalékos mérleggel (és 9:14-es gólkülönbséggel) jutottak be a legjobb 16 közé. A Schalke öröméhez az is kellett, hogy a Chelsea a Stamford Bridge-en megverje a Sportingot, az angolok sima 3:1-es győzelmet arattak. „A Bajnokok Ligája érdemi része csak most kezdődik” – értékelt a londoni találkozó után José Mourinho, a kékek trénere.

Volt még két olyan találkozó is, amely a csoportelsőség kérdéséről döntött. A Barcelona– PSG mérkőzés hozta az elvárt szintet, a párizsiak vezetése után a Barca fordított (3:1), és csoportelső lett. „Rengeteget fejlődtünk csapatként” – ez volt a győzelem kulcsa Luis Suárez szerint. S bár a Barca eredményei idén is lenyűgözők, a játék annál kevésbé volt az – eddig. „Erősebbek lettünk, az ellenfeleink pedig most már nem tudják, mit várhatnak tőlünk” – igyekezte összezavarni a leendő riválisokat Luis Enrique, a katalánok edzője.

A rend kedvéért pedig jegyezzük meg, hogy a H csoportot végül a Porto nyerte meg a Sahtar Donyeck előtt, a két csapat szerdai mérkőzése 1:1-re végződött. Itt született meg egy újabb BL-rekord. A Bilbao 2:0-ra győzött a BATE Boriszov ellen (s ezzel átevezett az Európa Ligába), ami a belorusz együttes számára kínos: a BATE 24 gólt kapott a csoportkörben, amivel megelőzte az egyaránt 22-22 gólt beszedő Dinamo Zagrebet (2011/12) és a Nordsjaellandot (2013/14).

Összességében tovább tart a három legerősebb bajnokság dominanciája a BL-ben. A négy-négy csapatot küldő ligák (spanyol, angol, német) képviselői közül csupán a Liverpool és a Bilbao nem jutott tovább. Várhatja viszont a tavaszi folytatást mind a négy német (Bayern, Dortmund, Leverkusen, Schalke) együttes. Érdekes az is, hogy a spanyolok mindhárom képviselője (Barca, Real, Atlético) csoportja élén végzett, az angol csapatok közül ez csak a Chelsea-nek sikerült, a ManCity és az Arsenal csoportmásodik lett. A tizenhat között két klub (PSG, Monaco) a franciáéké, emellett egy-egy olasz (Juventus), portugál (Porto), svájci (Basel) és ukrán (Sahtar) együttessel találkozhatunk majd a hétfői sorsoláson.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?