Sport

7,5 millió eurós nyereséggel zárult a szlovákiai jégkorong-vb

Pozsony | A 2011-es, szintén szlovákiai rendezésű tornához képest – adózás előtt – mint-egy ötmillió euróval magasabb nyereséggel zárta a Szlovák Jégkorongszövetség (SZĽH) a májusi világbajnokságot.
Orosky Tamás

2019. június 25. 18:57

(TASR-felvétel)

Martin Kohút, a szövetség leköszönő elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, bejött a szövetség számítása, hogy a szlovák válogatott Kassán játssza a meccseit. Ennek is köszönhetően több mint 470 ezren látták a Steel Arénában és a Nepela-csarnokban a mérkőzéseket, a szurkolói zónák pedig 200 ezer fölötti látogatottságot értek el. A 7,5 milliós nyereség komoly emelkedés a 2011-es 2,5 millióhoz képest, felhasználásáról azonban már az új elnök és végrehajtó bizottság fog dönteni.

Tízmilliós növekedés

A mai tisztújító kongresszus előtt Kohút megismételte, a válogatott főmenedzserét, Miroslav Šatant tartja olyan integráló személyiségnek, aki tevékenységével, szakmai alázatával és elhivatottságával példaképként szolgálhat az élet bármely területén. „A másik két jelölt, Dárius Rusnák és Jaroslav Šmátrala nem a kontinuitást képviseli” – jelentette ki az egyébként erős kijelentéseket sosem tevő Kohút.

A 47 éves menedzser 2016-ban vette át a szövetség vezetését. „Akkor a marketing egyáltalán nem működött, nem volt bizalom a felek között. 2015 végén a szövetség veszteséggel zárt, ma minden gond nélkül teljesíti minden kötelezettségét” – szögezte le Kohút, szavait számokkal illusztrálva. 
Három év alatt tízmillió euróval, több, mint a kétszeresére sikerült emelnie a SZĽH költségvetését, 7,4 millió euróról 17,6-ra. Jócskán emelkedett az utánpótlásra költött összeg is, amit a klubok kaptak meg: 1,48 millióról 3,55-re.

"A fiatalokra szánt pénzösszeg 90%-át az egyesületek kapták meg, s ennek a 90%-a világosan lefektetett szabályok szerint lett szétosztva. Maximálisan átláthatóvá tettük a rendszert, minden téren elektronizálva a folyamatokat” – jegyezte meg Kohút.

Támogatás Vágsellyére, Rozsnyóra és Somorjára

Bár megválasztása után azt ígérte, 40, kisebb multifunkciós jégcsarnok felépítése a távlati cél, lehetőleg iskolák közelében, június végén még csak az első ilyen létesítményt fogják átadni Liptószentmiklóson. „Ennek ellenére tartom, hogy ez a helyes irány. Emellett számtalan városban segítettük beindítani a rekonstrukciót” – tette hozzá Kohút. 

A dél-szlovákiai városok közül Érsekújvár 60 ezer eurót kapott a szövetségtől, és további projektek vannak folyamatban: Vágsellyén a jégpálya befedése, Rozsnyón a technológia felújítása, Somorján pedig a válogatottnak szolgáló kisebb edzőközpont felépítése van tervben. Összességében nyolc új jégcsarnok építési előkészületei és hat meglevő stadion rekonstrukciós munkálatai zajlanak jelenleg.

Fair módon játszik

Kohút azonban legalább ilyen fontosnak tartja azt, hogy sikerült a hokis mozgalomban dolgozók gondolkodását megváltoztatni. Finn mintára egyedülálló ifjúsági edzői portált alakítottak ki, amelyhez minden szakember hozzáférhet, és láthatja a legújabb trendeket. Emellett számtalan továbbképzést és szemináriumot is tartottak az elmúlt három évben.

„Az emberek újra hisznek a hokiban. Az egyik támogatónk jelszavával élve »Fair módon játsszunk«. Most már nem kell krízismenedzser a szövetség élére, hanem egy igazi összefogó személyiség. Ezért kérem a küldötteket Šatan megválasztására” – zárta le elnöki ténykedését Kohút. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Összefogásra buzdító akciók

A DAC célja újra Európa

Nem üzemeltet tovább sürgősségi egészségügyi állomásokat Szlovákiában a Falck

Jövőre kezdődhet az idegenrendészet dunaszerdahelyi fiókjának felújítása

WHO: Magas cukortartalmúak és a babák számára nem megfelelőek a bébiételek

Nagy meleg, száznál több futó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?