Sport

120 éves a komáromi labdarúgás

Komárom | A labdarúgás a szigetországból indult dicső útjára a 19. század közepén, hogy aztán hatalmába kerítse a földkerekség minden kontinensének lakóit. Megközelítőleg ötven év kellett hozzá, hogy Komáromba is eljusson.
author
Jóba Mihály

2020. április 29. 07:30

kfc
Az 1920-as csapat. (Nagy Tivadar felvételei)

A nagy történelmi múlttal büszkélkedő Komáromban a mai Szlovákia területén harmadikként alapították meg a futballklubot 1900. április 29-én a város jeles polgárai – Beliczay Endre királyi mérnök, Follinus Árpád városi főszámvevő, Dr. Mohácsy János és Diósy Ede – kezdeményezésére. A futballklubnak a Komáromi Labdarúgó Társaság (KLT) nevet adták. Az összejövetelen 36-an írták alá a belépési nyilatkozatot a KLT-be. A társaság működésének második évében, 1902-ben nevét Komáromi Football Clubra (KFC) változtatták, és a kezdeti kék-fehér klubszíneket pedig a ma ismert lila-fehérre.

A kezdetek

Hogy az alapítók komolyan gondolták, amit elhatároztak, bizonyítja a tény, hogy az alapítás után néhány nappal, 1900. május 8-án a formálódó csapat megtartotta első edzését az újszőnyi katonai gyakorlótéren. Az első mérkőzés sem váratott magára sokáig. Pontosan két hónappal a klubalapítás után, 1900. június 29-én útjára indították a labdát Komáromban, Budapest-Kistétény csapata ellen. A budapesti csapat 1:0-s félidő után sima 5:0-s győzelmet aratott, de ez egyáltalán nem volt meglepő, mert a jó erőnlétben és gazdag tapasztalatokkal játszó budapestiektől az érdeklődők nagyobb része két számjegyű győzelmet várt. 

A komáromi csapat a következő összeállításban lépett pályára: Soós, Follinus, Kathona, Mohácsy János, Mohácsy Béla, Konkoly, Pick, Papp, Lengyel, Zechmeister, Wirthl.

Mivel a 19. század első két évtizedében még nem szerveztek hivatalos bajnokságokat, ezért csak a nagyobb városok csapatai játszottak megegyezés alapján oda-vissza alapon átlagosan 10 meccset évente. A komáromi KFC 8-12 meccset játszott budapesti, győri, pozsonyi, kassai, bécsi csapatokkal. A komáromiak történelmi első győzelmüket a második hivatalos mérkőzésükön aratták 1901. június 29-én Komáromban, 3:0-ra győztek a Győri Torna Egyesület ellen. 

1903-ban a Ráckertben, a víztorony szomszédságában elkészült az első futballpálya Komáromban, s vele együtt Beliczay Endre tervei alapján a KFC klubháza is. Az új futballpályán a komáromiak egyik legértékesebb győzelmét Budapest válogatottja ellen aratták 1909-ben, amikor a lila-fehérek 1:0-ra győztek.

A folytatás

Amikor a komáromi csapat lendületbe jött és szép sikereket ért el, kitört az első világháború, elmaradtak a meccsek, s több komáromi játékos is hősi halát halt. A világégés vége felé új csapat formálódott. Először 1917. július 17-én játszottak a komáromiak Budapest-Erzsébetváros ellen (1:0), majd 1918 júniusában a bécsi First Wien csapatát fogadták (1:1).

A múlt század 20-as éveiben Észak-Komárom már Csehszlovákiához tartozott, és a KFC a Szlovák Labdarúgó-szövetség hatáskörébe került, s a szlovákiai bajnokságokban szerepelt. Ebben az időben a KFC legnagyobb sikerét az érsekújvári kerületi bajnokságban érte el az 1929/30-as évadban, amelyben megszerezte első bajnoki címét. 

A 30-as években a divízióban szerepelhetett a KFC Lovász Ferenc edző vezetésével, ahol 8., 6., 6., 5. helyezéseket ért el. Közeledett a második világháború, s 1938-ban Komáromot ismét a Magyar Királysághoz csatolták, átszervezések következtek. A háború utáni talpra állás igazán csak 1951-ben kezdődött. Ekkor a Komáromi Hajógyár vette szárnyai alá a csapatot, s a KFC klubnevet Spartakra változtatták, amelyet az 1989-es rendszerváltásig használtak. 

A múlt század 50-es éveiben a komáromi csapat a kerületi bajnokságban kezdett, az elején onnan is kiesett, de egy év kihagyás után visszakerült. 1957-ben pedig már a szlovákiai harmadik vonalban, a divízióban futballozott. A csapat edzője Hámori József volt, aki országos szinten is elismert labdarúgónak számított.

kfc
A KFC ificsapata (fehérben) egy 1959-es, zsolnaiak elleni meccs előtt (2:2)

A csúcs közelében

A hatvanas és hetvenes évek mozgalmasak és sikeresek voltak a komáromi futballtörténetben. 1962 és 1966 között a II. ligában szerepeltek a lila-fehérek Dukla Komárno néven, ami katonacsapat volt, s csak ideiglenesen helyeztek át Breznóbányáról Komáromba. A katonacsapat sikeredzője Fekete Sándor volt, aki korábban már az élvonalbeli nagyszombati csapatot is edzette.

A komáromi labdarúgás történelmi sikere a 70-es években született meg. Azokban az években a Duna-parti csapatot a Komáromhoz leghűségesebb edző, korábbi játékosa, Kádár István irányította. 1977 nyarán két divíziós, sikeres szereplés után a KFC kiharcolta a feljutást az I. Szlovák Nemzeti Ligába. Történelmi sikere volt ez a komáromi focinak, 77 évvel a klubalapítás után. Igaz, az élvonalban az utolsó, 16. helyen végeztek és rögtön kiestek. Ezután 40 évnek kellett eltelnie, néhány szép sikerrel, de inkább több focibánattal, hogy a KFC feljusson a szlovák II. ligába.

Újkori sikerek

A feljutást Peter Zelenský edző vezetésével harcolták ki a lilák a 2016/17-es évadban. A 16-os mezőnyben a 2017/18-as és 2018/19-es idényekben Jozef Olejník edző irányításával a 6. és 5. helyet szerezték meg a komáromiak. 2019 őszén, harmadik évadjukban is ígéretes volt a kezdet, kilenc forduló után a KFC negyedik helyen állt a tabellán. Ezután különböző okok miatt a 13. fordulóra a Duna-parti csapat lecsúszott a kiesési zóna közelébe, Olejník vezetőedző távozott a csapattól. A bajnokság tavaszi idényének kezdetén a 107-szeres szlovák válogatott Miroslav Karhan vette át a csapat irányítását. A bajnokság a koronavírus-járvány miatt az első tavaszi forduló után félbeszakadt. 

A II. ligába való feljutás ünneplése 2017-ben. (Nagy Tivadar felvételei)

KFC-s válogatottak

A komáromi labdarúgás 120 évében sok minden történt. Sokkal több volt benne az öröm, mint a focibánat. Kevés szlovákiai város futballrajongói dicsekedhetnek azzal, hogy olyan válogatott játékosokat láthattak játszani csapatukban, mint: Daucsík Nándor, Anton Moravčík, Adámik Jozef, Németh Szilárd, Gaál Zoltán, Lérant Péter, Priskin Tamás, Vladimír Dobrovič, Marek Střeštík, Medgyes József, Szikora György, Gőgh Kálmán, Berán József, Payer Imre, Angyal Imre, Józsa László, Bertalan Gábor, Vencel Sándor, Dušan Kabát, Strausz János.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
nrsr k

A kisebbségi törvény nem szerepel a kormány jogalkotási tervében, Gyimesire bízták az átdolgozását

telefonálás

Megszabadulhatunk a marketinghívásoktól

A síneken fekve várta a vonatot

TRAGÉDIA: Elgázolt egy férfit a vonat az állomáson

50 évvel ezelőtt elrabolta egy bébiszitter, most találta meg a családja

50 évvel ezelőtt elrabolta egy bébiszitter, most találta meg a családja

ponty

Sok helyen nem tud majd élő pontyot venni!

f

KVÍZ: Bandi, Böbe... Milyen nevekhez tartoznak a következő BECENEVEK?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.