Új elektromos állomás épül a csallóközi Békén

zse

Két ország projektje valósul meg jelentős európai uniós támogatással. Az új állomás a már létező pozsonypüspökii és dunaszerdahelyi állomások terhelésén lesz hivatott könnyíteni.

Az E-On Észak-dunántúli Áramhálózat Zrt. a Nyugat-szlovákiai Elosztó Társaság Rt. (Západoslovenská distribučná a.s.) és a Szlovák Villamosenergia-átviteli Rendszer Rt. (Slovenská elektrifikačná prenosová sústava a.s.) közös projektje épül meg az elkövetkezendő néhány hónapban Béke község kataszterében. Az építkezést a napokban nyitották meg hivatalosan a projekt résztvevői.

A világ energetikai háztartása radikális változások előtt áll, amelyeket több tényező is előidéz. A háborús konfliktus nyilvánvalóvá tette az energetikai források sebezhetőségét, ugyanakkor a klímaváltozás kapcsán egyre inkább az újrahasznosítható források felhasználása kerül előtérbe. Fel kell készülnünk a változásokra, amelyek pár éven belül óhatatlanul bekövetkeznek.

„Az energetika teljes transzformációja áll előttünk, hiszen a világ nagyot fordult. Feladatunk, hogy felgyorsítsuk energetikai rendszerünk újjáépítését az elkövetkezendő időben, a globális felmelegedés, a közelünkben dúló háború világossá tették mindenki számára, hogy az energetikai függőségnek véget kell vetni. A Békén épülő projekt is egy fontos lépés e függetlenség elérésében. Nem elég napelemes telepeket létesíteni, az ott termelt áramot tovább is kell vezetni. Egyre több az elektromos áramot felhasználó közeg, akár az elektromos autókra, akár az elektromos áramot felhasználó fűtésre, hűtésre gondolunk. Egyúttal fontosnak tartom a határokon átívelő együttműködést, mert ilyen nagy volumenű projektet nem lehet csupán nemzeti szinten vagy egy résztvevő vállalat által megvalósítani” – jelentette ki Markus Kaune a Nyugat-szlovákiai Energetikai vállalat (ZSE) igazgatóságának elnöke és főigazgatója.

„Békén, a Danube In Grid projekt keretében egy okos hálózati projekt épül, amely célja, hogy minél több megújuló erőművet legyen lehetőség a hálózatra csatlakoztatni, illetve minél jobban, biztonságosabban és magasabb minőségben tudjuk ellátni a fogyasztókat okos hálózati megoldásokkal. Állomásokat, távvezetékeket építünk és okoseszközökkel látjuk el a távvezetékeket. Ezzel több adatot tudunk gyűjteni és gyakorlatilag azonnal látjuk a problémát, ha bárhol felmerül a hálózatban” – tájékoztatott Csekő Zsuzsa, az E-On Északdunántúli Áramhálózat Zrt. képviselője.

„Úgy tudom, több község is számításba jött a Csallóközben az elektromos állomás kiépítését illetőleg. Itt nálunk, Békén is három helyszín közül választották ki végül ezt a 2,3 hektáros területet, amely távol van a lakott területektől, ugyanakkor közutak közelében, ami szintén fontos szempont volt” – válaszolta lapunk kérdésére, hogy miért éppen Béke, Janikovics Katalin, Béke polgármestere. A beruházás megvalósítására az Európai Unió mintegy 300 millió eurós támogatást hagyott jóvá, amely összeg 35 százalékát a Nyugat-szlovákiai Elosztó Társaság Rt. fedezi. A tervek szerint 20 hónap múlva adják át a beruhását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?