Hogyan írjunk hatékony motivációs levelet az önéletrajzhoz?

nő dolgozik

A munkavállalói piacon a verseny egyre kiélezettebb, így egy-egy érdekes, kihívásokat jelentő szakmai pozícióra hatalmas a túljelentkezés, ami egyben rengeteg tapasztalt vetélytársat is jelent számunkra. Az álláskeresés ezért igazán stresszes folyamat, amely során a siker egyik kulcsa a jól megírt önéletrajz, illetve a hozzá kapcsolódó motivációs levél. Nézzük meg, hogy mire kell figyelnünk, ha ez utóbbit is megkívánják a kiszemelt munkahelyen!

Miért fontos a motivációs levél?

Míg az CV a tanulmányainkról, a készségeinkről, illetve a szakmai tapasztalatainkról árulkodik és akár egy szuper önéletrajzminta alapján is könnyedén elkészíthetjük, addig egy motivációs levél megírása összetettebb. Ebben lesz lehetőségünk alaposabban és személyesebben kifejezni önmagunkat, valamint bemutatni azt, hogy miért szeretnénk az adott céghez az adott pozícióba kerülni. Persze azt is belefoglalhatjuk, hogy mivel tudnánk hozzájárulni a vállalat fejlődéséhez. A motivációs levél tehát kiemelt fontosságú, hiszen ebben kifejthetjük céljainkat, belső motivációinkat a leendő munkáltatónk felé.

Hogyan írjuk meg?

Mint már említettük, a CV esetében könnyebb dolgunk van, hiszen számtalan tipp, önéletrajzminta és részletes útmutató elérhető egyetlen internetes kereséssel is. Ám a motivációs levél kapcsán ez már nincs így, hiszen minden cég más, mindenhova érdemes a cégre vagy a kívánt pozícióra szabott gondolatokat leírnunk. Mindenképp ajánlott ehhez alapos kutatást végeznünk a cégről, hogy pontosan meg tudjuk fogalmazni, miért vagyunk valójában motiváltak az állás elnyerése kapcsán. Ne feledjük: a sablonosság ebben az esetben a sikeres pályázási esélyeinket is veszélyeztetheti!

A levél megfelelő formázása, egységes nyelvezete, stílusa és a makulátlan helyesírása bizony gondos odafigyelést igényel. Hogy ne maradjanak benne bakik, mindenképp olvassuk át többször, mielőtt elküldenénk, sőt akár megkérhetjük egy hozzáértő ismerősünket is, hogy ő is fussa át, hátha lesz valamilyen javaslata. Törekedjünk a választékos, tisztelettudó, a cég elvárásainak megfelelő motivációs levél megírására!

Ezek semmiképp se maradjanak ki

Azt már tudjuk, hogy nagyjából milyennek kell lennie egy ilyen irománynak – de pontosan mi legyen benne tartalmilag?

Hogyan vezessük be mondandónkat?

Röviden mutassuk be magunkat, néhány alapvető információ erre tökéletesen elég, például a név, a szakmai háttér, és hogy honnan értesültünk a lehetőségről.

Miért érdekel a pozíció vagy lehetőség?

Itt írhatunk az adott terület iránti szenvedélyünkről vagy éppen a pozíció szakmai kihívásairól, amelyek megugrásával sokat fejlődhetnénk. Érdemes kifejteni azt is, hogy mik azok a közös kapcsolódási pontok a cég hitvallásával, amit mi is magunkénak érzünk.

Hol találkoztunk a céggel?

Ha lehetséges, említsünk meg olyan tapasztalatokat vagy eseményeket, amelyek kötődnek a céghez vagy a pozícióhoz, és amelyek megerősítették bennünk a vágyat a csatlakozásra. Például: ha egy rendezvényen vettünk részt, és ott nagy hatással volt ránk a cég kultúrája, bátran osszuk meg ezt a tapasztalatot.

Mik az erősségeink?

Ismertessük, hogy milyen képességekkel, erősségekkel rendelkezünk, amelyek alapján kiválóak lennénk a pozícióra. Konkrét példákkal támasszuk alá, hogy miért lennénk értékes tagja a csapatnak.

Mik a jövőbeli céljaink?

A levél végéhez közeledve fejtsük ki, hogy miként passzol a pozíció a hosszú távú szakmai terveinkhez és céljainkhoz. Mutassuk be, hogy miért lenne ez egy fontos lépés a karrierünkben!

Hogyan zárjuk le a levelet?

Mindenképp egy pozitív hangvételű köszönőformulával zárjuk az írást, és megemlíthetjük azt is, hogy várakozással tekintünk a jövőbeni folyamatos kommunikációra.

Amire még figyeljünk…

A motivációs levél mindig a CV-vel közösen kerül beadásra, így törekednünk kell arra, hogy ezek dizájnban is összeillőek legyenek. Ezért, ha van egy nagyszerű önéletrajzmintánk, akkor annak a látványelemeit mindenképp illesszük be a motivációs levélbe is. A legtöbb pályázatot ma már online feltöltve vagy e-mailben elküldve kell beadni, ilyenkor az elküldött e-mail stílusa, nyelvezete is legyen makulátlan, illetve figyeljünk a csatolt dokumentumok professzionális elnevezésére is.

A hatékony motivációs levél írása sok tényezőtől függ, de a fenti tippek betartásával már egy lépéssel közelebb kerülhetünk a sikerhez. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a motivációs levél célja az, hogy bemutassuk, miért szeretnénk elnyerni egy adott pozíciót, lehetőséget, és hogy miként tudnánk értékesen hozzájárulni a cég céljaihoz, fejlődéséhez!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?