Régió

Zöldterület kontra beton – a csallóközi és a mátyusföldi városok harca az éghajlatváltozás ellen

Somorja/ Dunaszerdahely/ Bős/ Galánta/ Szenc | Az éghajlatváltozás miatt egyre inkább előtérbe kerül a zöldterületek nagysága, valamint azok gondozása a városokban. Az önkormányzatok különböző projektekkel tehetik zöldebbé a városokat.
Kiss Bartalos Éva

2019. augusztus 6. 15:36

zöld

A Dunaszerdahelyi és a Galántai járásbeli városokban is folyamatosan bővítik a zöldterületeket. Az általunk meglátogatott városokban megfelelő műszerek hiányában nem mérik a levegőszennyezettséget, így nem tudni, hogy pontosan mekkora károkat okoz a folyamatosan növekvő forgalom. Szinte valamennyi önkormányzat az elkerülőút építését, vagy annak bővítését szorgalmazza. Az éghajlatváltozás hatásainak csökkentésére irányuló tevékenység legtöbbször kimerül a zöldterületek karbantartásában, de a méhlegelők kialakítása sem egyedülálló. Melyik a legzöldebb város a Csallóközben és a Mátyusföldön?

Somorja a legzöldebb?

Somorján 27 hektár a zöldterületek nagysága. „Ha a város területéhez viszonyítjuk a fák mennyiségét, akkor elmondható, hogy Somorja Szlovákia egyik legzöldebb városa “ – tájékoztatta lapunkat Kocsis Arnold a városi hivatal környezetvédelmi osztályának munkatársa. Körülbelül 12 ezer fa és mintegy 7 és félezer bokor zöldít a városban. A nagy lakótelepeken parkokkal, a forgalmasabb utak mentén fasorokkal igyekeznek csökkenteni a szállópor mennyiségét és a zajszintet. Kocsis Arnoldtól megtudtuk, hogy  a városközpontban már nincs hely új fáknak, csak az elhalt egyedeket pótolják. „Nagyobb fatelepítés az új Mélyúti lakótelepen, az új családi házas övezetben, valamint a város külterületein lehetséges“ – folytatta hozzátéve, mindent megtesznek azért, hogy ne csökkenjen a zöldterület. Somorján nem tárolják az esővizet, de igyekeznek nagy beton- és aszfaltfelületek helyett térkővel burkolni a járdákat és a parkolókat, ezzel elősegítve a csapadék földbe szivárgását. Kocsis elmondta, hogy idén 2-3 méhlegelőt is kialakítanának.

zöld

Pompás körforgalmak Dunaszerdahelyen

Összesen nyolc körforgalom található a járási székhelyen, amelyeknek a turisták is csodájára járnak. Hájos Zoltán Dunaszerdahely polgármestere is büszke arra, hogy sokan is dicsérik a virágdíszítést a városban és más önkormányzatokat is inspirálnak. Dunaszerdahelyen 77,2 hektár a lebetonozott, valamint aszfaltozott terület, ezt 44 hektárnyi zöldterülettel próbálják ellensúlyozni. Elsősorban a lakótelepeken van több fa, a központban viszont jobban ügyelnek a látványra.  „Az intenzívebben kezelt területek közül kiemelném a városközpont zöldfelületeit, a Szent István parkot, a sportcsarnok melletti szabadidőparkot, az állomás melletti parkot, valamint a város körforgalmait. Itt gyakrabban kaszálunk, virágágyásokat alakítottunk ki, több az évelő növény“ – mutatott rá Hájos. A városban a várható kihívásokhoz alakítanák a zöldterületeket is, kisebb vízigényű, szárazságtűrő növényeket telepítenének. „Nemrég áttekintettük, hogy hová szeretnénk fákat ültetni. Összegezzük az adatokat és a jövő évi költségvetésben számolunk majd a pénzcsomaggal, ami fedezné a költségeket” – közölte a polgármester. Az új ingatlanfejlesztéseknél is ügyelnek arra, hogy ne legyen az indokoltnál nagyobb a lebetonozott terület. Hájos Zoltán is elismeri, hogy olykor hiábavaló a város igyekezete. „Sok esetben azonban pár meggondolatlan lakó saját maga teszi tönkre a környezetét, a zöldövezetet károsítva” – jegyezte meg a polgármester. Szavait a rendőrség is igazolja. Mária Linkešová a Nagyszombati Kerületi Rendőr-főkapitányság szóivője közölte, hogy valaki ismeretlen szerrel locsolta meg a fákat Dunaszerdahelyen, emiatt kiszáradnak a lombos növények. „Az előzetes számítások szerint a kár meghaladja az 5800 eurót. Nem kizárt, hogy több fában is hasonló módon tettek kárt“ – közölte a szóvivő. A rendőrség feljelentést kapott és azt kéri a lakosoktól, hogy ha valami gyanúst lát, akkor tárcsázza a 158-as telefonszámot.

zöld

Bősön a fák győztek

A legfiatalabb csallóközi városban közel duplaannyi zöldterület van, mint aszfalt és beton. Védett parkerdő, kastélypark, a parkosított közterek, több fasor, valamint ártéri erdő is található Bős területén. A zöldterület nagysága eléri a 67 négyzetmétert, a betonozott, aszfaltozott felület 38 négyzetméteres. Varga Éva a városi hivatal vezetője elmondta, hogy nem tervezik tovább bővíteni a parkokat, de folyamatosan ültetnek fákat a városban. Bős is méhbarát, az önkormányzatnak ehhez külön legelőket sem kell telepítenie, hiszen az ártéri erdőkben élelemre találnak a méhek.

Galántának negyede zöld

Galántán a neogótikus kastély parkja a legismertebb összefüggő zöldövezet, különleges fák színesítik a zöld gyepet. A kórház mellett van még nagyobb park, valamint a lakótelepek között található zöldterület. Miriam Laššuová a városi hivatal környezetvédelmi osztályának munkatársa közölte, hogy a város területének körülbelül negyedét borítják parkok, fák és bokrok. „Szívesen mondom, hogy Galánta szép és zöld“ – írta a közösségiportálon Peter Paška polgármester egy légifotót mellékelve a városról, de ennek némileg ellentmond az, hogy Laššuová beszámolója szerint jelenleg sem a csapadékvíz megtartásával, sem egyéb környezetbarát projektekkel – például méhlegelők kialakításával – nem foglalkoznak, és korábban sem valósultak meg olyan tervek, amelyekkel kivédhetnék az éghajlatváltozás hatásait. A járási székhelyen az elkerülőút megnyitásával sikerült csökkenteni az áthaladó forgalom intenzitását és kitiltották a tehergépkocsikat a város útjairól. „A Fő utcán és a Pozsonyi úton kialakított kerékpársávokkal sikerült részlegesen csökkenteni a forgalmat. A korábbi 11,5 méterről 6 méter szélesre csökkentettük az úttestet, ezért lassabban haladnak az autósok” – fogalmazott Miriam Laššuová.

zöld

Szencen a tömegközlekedésre is építenek

A Napfényes tavak városában 24 hektárnyi területet foglalnak el a különböző parkok, fasorok és vízparti területek. „Tavasszal és ősszel évente mintegy 150 fát ültetünk ki. A füves területeken öntözőrendszert alkalmazunk és nyáron az utakat is locsoljuk” – közölte Martina Ostatníková a város szóvivője. Szencen többször gondot okozott a hirtelen lezúduló nagymennyiségű eső, egyelőre azonban nem használják fel az esővizet, de foglalkoznak az árvízvédelemmel, esővíztartályokat helyeznek ki. A kerékpárutak bővítésével és a vasútállomás körüli új parkolók kialakításával igyekeznek környezetbarát közlekedésre ösztönözni a helyieket. Ezt szolgálja az integrált közeledési rendszer, de egy parkolóház építését is tervezik az állomás mellett.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bor

Már a borszaküzletek is kinyithattak

koronavírus

Már Galántán is elkezdték a mintavételt a koronavírus-teszthez

n

A NAKA őrizetbe vette a férfit, a fegyverrel fenyegette Matovičot

szepesség romatelep koronavírus

Öt szepességi romatelep mintegy 6000 lakója van karanténban

koronavírus

Koronavírus: ezekben a járásokban regisztrálták az új fertőzötteket szerdán

koronavírus rimaszombat

Koronavírus-teszt Rimaszombatban is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.