Régió

Zakaly Károly: A régi bútoroknak lelkük van

Megyercs | Kidobásra ítélt vagy tűzifának szánt, szebb napokat látott bútordarabokat varázsol vissza régi, díszes köntösükbe a megyercsi nyugdíjas.
Somogyi Katalin

2021. április 7. 19:00

Megyercs
- Somogyi Tibor felvételei

A barátok, a családtagok egyre gyakrabban hoznak limlomnak tűnő kacatokat Zakaly Károlyhoz Megyercsre. Egyrészt azért, mert tudják, nagy becsben tart mindent, ami régi, másrészt azt is tudják, hogy minden egyes darabba új életet tud lehelni. Garázsából műhely lett, ahol katonás rendben állnak a szerszámok, a festékek, a ragasztók és az egyéb kellékek, segítségükkel valódi gyöngyszemeket varázsol Zakaly Károly az ütött-kopott, poros, szú ette deszkákból. Mert bizony gyakran csak pár szöggel összetákolt deszkalapokat kap kézhez, de türelmes, aprólékos munkával igazi műremeket varázsol a néha tűzifának tűnő tákolmányból.

01
 

Megcsapta a fa illata

„Mióta nyugdíjas vagyok, ez lett a kedvenc időtöltésem, mert mindig is szerettem a fa illatát, a tapintását, szerettem fával foglalkozni. Először szép sorban a saját padlásunkon található kisebb bútorokkal, székekkel kezdtem, de fokozatosan egymás után jöttek a szomszédok, a rokonok és az ismerősök, mind hoztak valami javítani való bútordarabot. Én pedig szívesen nekiláttam, mert annak ellenére, hogy csak egy romhalmaz volt, már láttam a felújított csodát, amit a rozoga bútorokból ki lehet hozni” – mesél a kezdetekről Zakaly mester.

A takaros porta kertjében még ma is ott állnak a fóliasátrak konstrukciói, mert kezdetben még nagyban kertészkedett Zakaly Károly. A kertészkedés szeretete megmaradt, de már csak módjával, viszont a fa illata teljesen magával ragadta, és most már szinte minden idejét a mára mesteri fokon űzött hobbijának szenteli.

„Az utóbbi több mint két hónap alatt alig láttam, mert korán reggel kiment a garázsba és csak este tíz óra után jött vissza” – mesél a legutóbbi látványos konyhakredenc-felújításról Zakaly Károly felesége. Igazi mestermunka ez is, akárcsak a 150 éves tulipános láda, melynek felújítása olyan jól sikerült, hogy a család nem tudott megválni tőle, mindenképpen helyet kellett szorítani neki a nappaliban.

„A feleségemnek nagyon jó színérzéke van, ezért a végleges színek kiválasztását mindig rá bízom, és eddig még soha nem tévedett, mindenki elégedett volt. Az unokám és a menyem pedig a mintákat választják ki, illetve rajzolják elő, mint például a tulipános ládánál is, melyen eredetileg nem is voltak tulipánok” – magyarázza a mester.

Megyercs
 

A hét varrógép

A régi fabútorok felújításának legnehezebb része a felületek lecsiszolása, illetve a régi festékrétegek eltávolítása, melyekből akár 3-4 is egymásra kerülhetett az évek során, és bizony a régi jóféle festékeket egyáltalán nem olyan egyszerű eltávolítani. 
Előfordul, hogy nem teljesen úgy sikerül a felújítás, ahogyan a mester elképzelte, ilyenkor nincs pardon, újra kell mindent kezdeni, mert csak tökéletes eredmény hagyhatja el a garázsműhelyt. 

Megyercs

Régi varrógépek felújításával kezdődött annak idején minden, nagymamák örökségeként hozták ezeket egymás után a barátok, a szomszédok, egyrészt mert szépek voltak, másrészt mert, szerencsére, sajnálták kidobni. Így összesen hét varrógép tartóvázát, felületét, sőt, magát a masinát is sikerült felújítani a garázsban.

Nemegyszer a kidobásra vagy eltüzelésre ítélt bútordarabokat az utolsó pillanatban mentette meg Zakaly Károly, mert azt vallja: „a régi bútoroknak, tárgyaknak lelkük van, történetük van, és jó energiát sugároznak ki. Az ilyet nem szabad elpusztítani, mert egyre kevesebb van belőlük.”

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az idei népszámlálás során két kérdésnél is megadhattuk a nemzetiségi identitásunkat. (A szerző felvétele)

Min múlik a kettős identitás?

Eduard Heger

Nem lépünk át a piros fázisba, de mégis enyhülnek a járványellenes intézkedések

Dunaszerdahely

Elkezdődött az adaptációs időszak

AstraZeneca

Az EU nem tart igényt az AstraZeneca és Johnson & Johnson 300 millió extra adag vakcinájára

film

Misszió volt számára ez a film

Jakub Kulhánek
Frissítve

Prága kiutasított diplomatáinak visszatérését követeli Moszkvába

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.