Régió

Vizsgálódik a rendőrség a nagykaposi polgármester feljelentései kapcsán

Nagykapos | A rendőrségre továbbította az ügyészség azokat a feljelentéseket, amelyeket nem sokkal a tavalyi önkormányzati válsztások után rágalmazás, hitelrontás és veszélyes fenyegetés miatt tett Petrikán Péter, Nagykapos polgármestere.
Leczo Zoltán

2019. január 23. 16:00

Az állították, a Csicseri úti lakótelepen 300 szavazat 100 euróba került, de hogy mikor, hol, ki és kinek fizetett ennyit, azt senki sem tudja. (Képarchívum)          

A 2018-as év végén a Tv Sme az interneten mutatott be egy riportfilmet, melynek készítői annak próbáltak meg utánajárni, hogy hogyan befolyásolhatták a voksolás végeredményét a roma polgároktól vásárolt szavazatok Kelet-Szlovákiában. A téma kapcsán, Nagykapos mellett, több régióbeli települést is felkerestek. A film egy részében azt a feltételezést járták körül, mely szerint az Ung-vidéki városban is a megvásárolható roma szavazatok dönthettek a polgármester-választáskor. Az újságírók a romák lakta Csicseri úti lakótelepen is forgattak, ahol többen elmondták, hogy Petrikán Péterre fognak szavazni, valamint egy hangfelvételt is bemutattak, amelyben ismeretlenek 20 eurót kérnek valakitől, hogy almabort vásároljanak az embereknek. A riportban egyébként konkrétumok nem hangzanak el, így az sem derül ki, hogy kik, mikor, kinek a megbízásából, és milyen körülmények között vásároltak szavazatokat Nagykaposon. A riport készítői elmondják, a nagykaposi szavazatvásárlásról egyébként már a rendőrségnek is tudomása van, de az nem szavazatvásárlás, hanem csalás ügyében indított nyomozást...  

Petrikán Péter már a film bemutatása után is határozottan visszautasította a szavazatvásárlással kapcsolatos vádakat, és úgy vélte, mindezzel valakik megpróbálják őt lejáratni, illetve kétségbe vonni tisztességét, és a választáson elért eredményét. Mint mondta, szavazatvásárlással kapcsolatosan még a tavalyi önkormányzati választások előtt(!) hallgatták meg őt a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozói, akik azonban állításuk szerint nem egy konkrét bejelentés kapcsán vizsgálódtak, hanem Szlovákia néhány településén szúrópróbaszerűen ellenőriztek. A néhány percig tartó beszélgetésen tájékoztatta a nyomozókat, hogy nincs tudomása arról, hogy a városban valakik szavazatvásárlásra buzdítanák, és természetesen ő sem készül hasonló, törvénybe ütköző praktikákat alkalmazni. Ennek az ügynek további folytatása nem volt, újabb meghallgatásokra, vagy egyéb nyomozati cselekményre nem került sor.

Petrikán  egyébként csak az után tett feljelentést az ügyészségen, miután egyik gyereke - a bemutatott filmben elhangozottak kapcsán - fenyegető üzenetet kapott az egyik közössegi oldalon. Mint mondta, rágalmazás és a hitelrontás ügyében nem a film készítői ellen, hanem ismeretlen elkövető ellen indított eljárást, a fia fenyegetőjének személyazonosága pedig ismert. A polgármestert egyébként nemrégiben arról tájékoztatták, hogy az ügyeket - további vizsgálatok elvégzésének céljából -  a rendőrségre továbbították, a fiát ért fenyegetés miatt pedig már meg is hallgatták őket a nyomozók.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Percről percre: országszerte tüntetnek a Kuciak-gyilkosság évfordulóján

Kiska: Az Alkotmánybíróság az ország legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye

A hasznos mikroorganizmusok szerepe egészségünk megőrzésében

Egy apa harca az igazságért

Galántán elmarad
 az U13-as teremtorna

Frissítve

A NAKA Alsóhatáron - gyilkosság gyanúja miatt őrizetben a polgármester

Legfrissebb galériák
Olvasta már?