Régió

Vizsgálják a Csallóköz ökológiai állapotát

Dunaszerdahely | Ökológiai térkép készül a Dunaszerdahelyi járásról, feltérképezik a régió környezettani állapotát.
Somogyi Katalin

2020. október 19. 15:30

Duna
- Somogyi Tibor felvétele

A közelmúltban nyilvános fórumon vitatták meg „Az ökológiai stabilitás regionális területi rendszere a Dunaszerdahelyi járásban” elnevezésű tanulmányt. Ez a tanulmány leginkább a települések fejlesztéséhez elengedhetetlen területrendezési tervhez hasonlítható. Konkrét célokat határoz meg, és az egyes járások ökológiai hátterét vizsgálja, majd ezeket az ökológiai stabilitás szempontjából osztályozza stabil, kevésbé vagy közepesen stabil, illetve nagyon magas stabilitást mutató ökológiai elemekre. Az utóbbiak közé tartoznak azok az elemek, amelyek fenntartásához nincs szükség plusz energiabevitelre, az elemek alatt pedig természetes ökológiai rendszereket képzeljünk el, mint például erdőket, tavakat, folyamokat, természeti területeket. 

A szakemberek által kidolgozott, a régió ökológiai stabilitását taglaló dokumentumot még májusban véleményezték az érintett, zömében felső-csallóközi települések. Kifogásolták, hogy több témában is egyoldalú, például a bősi vízerőműnek csak a pozitív hatásait taglalja, a negatívokra nem tér ki. Azt is nehezményezték, hogy az értékelést készítő szakemberek valószínűleg csupán térképekből dolgoztak, reálisan egyszer sem voltak terepen. Utóbbit a nyilvános meghallgatáson a jelen lévő szakemberek meg is erősítették, azzal érveltek, hogy nagyon körülményes lenne minden ilyen ökológiai dokumentum előkészítésénél bejárni az egész terepet, ezért is fontos az érintett helységek visszajelzése, mint ahogyan történt ez a Dunaszerdahelyi járást érintő dokumentum esetében is. 

Duna

Kisebb parcellákat

A jelenlévők arra hívták fel egyebek mellett a szakemberek figyelmét, hogy a csallóközi intenzív mezőgazdaság területek sokkal veszélyeztetettebbek ökológiai szempontból, mint például Közép-Szlovákia erdős területei (a tanulmányt készítő szakemberek besztercebányaiak voltak, és a nyitrai egyetemmel közösen végezték a felmérést), mert ha a Csallóközben megszüntetnek egy szántóföld melletti erdős sávot, amely egyfajta biocentrumként, illetve biokorridorként működik, kilométerekre nincs egy másik, amely azt helyettesíteni tudná, ellentétben az erdőkben dúskáló Közép-Szlovákiával. Ennek kapcsán a jelen lévő települések képviselői azt is kérték, hogy konkretizálják a tanulmány nagy általánosságban megfogalmazott részeit.

„Például az egyik ilyen javaslat arról szólt, hogy a nagy táblás mezőgazdasági termesztés  maximálisan 20 hektárban legyen korlátozva. Jelenleg ugyanis gyakorlatilag nincs korlátozás a mezőgazdasági táblák nagyságát illetően. Somorja környékén például van egy 650 hektáros kukoricás, amit csupán a 63-as út és egy észak–déli irányba haladó harmadrendű út tör meg, semmi más. Nincsenek szélfogók, fákkal beültetett területek”

– ecsetelte a helyzetet Tóth László, a Somorjai Városi Hivatal közlekedési szakosztályának a vezetője, aki elsőként hívta fel a figyelmet a tanulmány hiányosságaira és foglalta össze azokat írásban. 

Stabil objektum

Az ökológiailag stabil objektum olyan terep, amely emberi beavatkozás nélkül működik. Az említett tanulmányban ilyennek van feltüntetve a bősi vízerőmű is. Ezt viszont senki nem gondolhatja, aki valaha is látta a terepet. Ennek a meghatározásnak az átminősítését is kérték a jelenlévők, részletesen taglalva a monstruózus építmény negatív hatásait, legyen szó a talajvízszint csökkenéséről, minőségének radikális romlásáról vagy a belső területek fokozatos kiszáradásáról.

Téma volt továbbá a biocentrumok számának aggasztó csökkenése, hiszen szinte már nincs is természetes vadon a Csallóközben, minden urbanizálódik, ahogyan az illegális szemétlerakatokról is szó volt, mert a műholdfelvételeken zöld dombként jelennek meg, de a vékony zöld réteg alatt több tízezer tonna, sok esetben toxikus hulladék lapul. 

A legtöbb hozzászólással egyetértettek a szakemberek, ezek alapján átdolgozzák a kifogásolt részeket, egy hónap múlva pedig ismét előterjesztik a települések vezetőinek.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič Boris Kollár

Matovič szerint elképzelhető, hogy a Sme rodina nélkül kormányozzanak tovább

Boris Kollár

Kollár válaszolt Matovičnak: Ha így határoznak, mi tiszteletben tartjuk

Maroš Žilinka

FELMÉRÉS: Žilinka, Lipšic és Mikulec – kiben bíznak a legtöbben?

Van megoldás: a közösségi média szétválasztása

Van megoldás: a közösségi média szétválasztása

01

Gubis Éva: Posledná jazda

dd

Mészáros Márta 90 éves

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.