VIDEÓ: Puskaporos forradalmi hangulat Kürtön

Kürti emléknap
Kürt/Érsekújvár |

Március 15-én a délelőtt folyamán Érsekújvárban és a régióbeli Kürtön is megemlékezett a fiatalabb korosztály az 1848/49-es forradalomról és a szabadságharcról. Érsekújvárban megkoszorúzták Czuczor Gergely papköltő, nyelvtudós és bencés szerzetes mellszobrát és Petőfi versmaratont is rendeztek.

Kürtön a faluházban a visegrádi Szent György lovagrend lovagjai tartottak izgalmas huszárbemutatót és rendhagyó történelem órát az alapiskolás tanulóknak. A gyerekek megtudhatták, hogyan nézett ki a huszár egyenruha és miképpen toborozták a katonákat, akik részt vettek a fegyveres harcokban. Félelmetes harcosok hírében álltak a huszárok. A kürti tanulók megismerkedtek a ruházatukkal, a mentével, a dolmánnyal és a harci bemutatók során láthattak mindent eldöntő tőrpárbajt. Megtudhatták továbbá, mire szolgált a szurony, hol hordták a személyes dolgaikat a huszárok és az étkészletüket. A közönség soraiban találtuk Téglás Jánost, Kürt polgármesterét, akadt néhány idősebb lakos, valamint a helyi alapiskolát egykor látogató kisgyerekes édesanyák. Az élő történelemóra során a résztvevők és emlékezők új ismeretek szerezhettek arról, hogy a karikás ostornak, amit a csikósok és a gulyások használtak a mezőn, nem csak polgári változata létezett. A bőrből készített rész végére a katonai változatára egy fémpálca került, és gyakran acélgolyókat és kampókat szereltek rá. Úgy odasújtottak vele – mivel az ostor felgyorsította az acélgolyót –, hogy képesek voltak vele betörni egy emberi koponyát. Kürtön késő délután a faluháznál lévő Trianon emlékműnél koszorúznak, és a helyi óvodások és iskolások tartanak emlékműsort a faluházban. Érsekújvárban hagyományosan a Czuczor Gergely mellszobornál, a Csemadok-székház előtt tartják a szerda esti megemlékezést, ezt követően Bereczki Zoltán koncertjére várk a közönséget a főtéri kultúrházba. Az érsekújvári régió legtöbb településén a hétvégén tartják a forradalom és a szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezéseket. Az érsekújvári járásbeli Szímőn és Kamocsán is március 18-án emlékeznek meg koszorúzással és kultúrműsorral az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójáról.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!