Veszélyben a csallóközi talajvízkészlet

vereknyei hulladéklerakat

Példa nélküli katasztrófa fenyeget Szlovákiában, miután mérgező anyagok szivárogtak a vereknyei hulladéklerakatból a talajvízbe, ami Csallóköz felé áramlik. A probléma összetett, és úgy tűnik, egyhamar nem is lesz megoldása – írja a Markíza.

A problémáért a Juraj Dimitrov Istrochem üzem tehető felelőssé, ahol különböző vegyi anyagokat, köztük műtrágyát, növényvédő és -ápoló szereket, polipropilénszálakat állítottak elő.

Alena Trančíková ivóvízszakértő szerint a vegyi üzemben keletkezett hulladékot a Duna kiszáradt ágába hordták, amit később földdel betakartak, majd növényeket ültettek rá. Évekkel később építették meg a bősi vízerőműt, amelynek hatására az érintett területen mintegy két métert emelkedett a talajvíz szintje. Trančíková szerint noha már előtte is problémát jelentett a szemétlerakó, mert az esővíz a vízbe mosta a vegyi anyagokat, a talajvíz emelkedésével tovább fokozódott a helyzet. „Azok a mérgek még inkább feloldódtak, és a Csallóköz irányába terjedtek” – tette hozzá.

A vereknyei üzemet Andrej Babiš cége privatizálta, miután pedig a szerződésben nem volt szó a szemétlerakóról, annak sorsa az állam felelőssége maradt. A szakértő szerint a szennyezett talajvíz napi három–öt métert halad, a szennyeződések oldódása pedig folyamatos, vegyi koncentrációja annál magasabb, minél messzebbre kerül.

2015-ben komplex hidrogeológiai felmérést végeztek, amely során feltérképezték a szennyezés mértékét. Miután ez megtörtént, a terület szanációját rendelték el, amelynek az eredeti terv szerint 2023 nyarán kellett volna véget érnie, a folyamat azonban igazán még kezdetét se vette. Trančíková szerint a lehetőségek közül a legolcsóbbat választották: EU-forrásokból mintegy 30 millió eurót különítettek el erre a célra. A szakértő szerint azonban ez legfeljebb annyira elég, hogy a lerakatot kapszulába zárják. Ez az első lépést jelentené annak érdekében, hogy a szennyezés ne terjedhessen tovább.

A Markíza megkeresésére a környezetvédelmi tárca nem tudott választ adni arra, mikor is kezdik meg a szanációs folyamatot, a késlekedést az előző tárcavezető, Ján Budaj tétlenségével magyarázzák. Amint arról korábban beszámoltunk, a szakértői kormány környezetvédelmi minisztere, Milan Chrenko idén júniusban egy szerződéskiegészítést írt alá a vereknyei hulladéklerakó felszámolásáról szóló szerződéshez.

A régi Malom-ág (Mlynské rameno) területén, a pozsonyi Vereknye és Főrév (Ružinov) városrész határán található lerakó területe körülbelül 4,65 hektár. Itt nagyjából 120 ezer köbméternyi hulladék található, amit az 1960-as és 1980-as évek között a vegyi üzemekből szállítottak oda. Főleg növényvédő és gombaölő szerek szivárognak a talajvízbe. A szennyezés Vereknyét, Pozsonypüspökit és Főrévet érinti. A szanációs munkálatoknak még 2018-ban kellett volna elkezdődniük.

(tvnoviny.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?