Van-e igény az önvédelmi képzésre?

(Sklut Tibor felvétele)
Dunaszerdahely, Szalatnya |

Az önvédelem nagyon aktuális mindenki számára, vallja Sklut Tibor önvédelmi oktató. Az elmúlt években több ezer gyermek vett részt a képzésein, ahol a hangsúlyt a megelőzésre és a szabadulási technikák elsajátítására helyezi. Nemrégiben kezdett el foglalkozni a pedagógusok elleni erőszak témakörével.

Sklut Tibor hét éve foglalkozik önvédelmi oktatással, alapiskolákban tart önvédelmi bemutatókat a testnevelési órák keretén belül. Izraelben sajátította el az tudást, részt vett a biztonságos iskola „safe school” programban, ami az iskolák biztonsági protokolljára összpontosít. Önvédelmi edzéseket eddig zömmel a gyerekeknek tartott, a közeljövőben a pedagógusoknak is bemutatja az önvédelmi technikákat.

„A tornaórák keretén belül tartom az előadásokat. Az előadásnak van elméleti és gyakorlati része. Ahhoz, hogy elnyerjem a diákok figyelmét és a tiszteletét, mindig le kell menni a gyerekek szintjére. El kell nyerni a gyerekek bizalmát és nagyon kell rá vigyázni, mert törékeny. Azt gondolom a siker kulcsa a fegyelem, ezt próbálom átadni a gyerekeknek is. A sport, a mozgás tartást és fegyelmet ad”

– osztotta meg Sklut Tibor. Meglátása szerint komoly problémát jelent az utóbbi időben az iskolai erőszak, újabban a pedagógusok ellen elkövetett erőszakos cselekedetek. „Sokszor azt érzem, hogy nem beszélnek egy nyelvet, nem értik egymást, mintha a szülők japánul beszélnének, a gyerekek törökül, a pedagógusok kínaiul. Meg kellene találni egymáshoz a kulcsot és elérni, hogy tiszteljék egymást a felek, sok esetben ez hiányzik. Úgy látom, az egyik legnagyobb problémája a pedagógusképzésnek, hogy nem készíti fel a kezdő pedagógust, tanárt a különboző helyzetekre, a verbális vagy akár a fizikai támadásra. A tanárok iránt már nincs meg az a tisztelet, ami valamikor. Tartottam képzést a kivételes tehetségű gyerekek iskolajábán és sok, szociálisan hátrányos helyzetben lévő gyerekek által látogatott oktatási intézményben. Mindenhol túl nagy szerep jut a közösségi platformoknak és hiányzik a tisztelet” – zárta Sklut Tibor. Az önvédelmi oktató szerint a támadások 95%-át öt modell adja. Képzéseiben erre az öt, könnyen megjegyezhető technikára fókuszál.

Sklut Tibor legutóbb a lévai járásbeli szalatnyai alapiskolába látogatott őnvédelmi előadást tartani a két főből álló tantestületnek. Szalatnya (Slatina) alig több mint 300 lakosú település, Ipolyságtól 10 kilométerre fekszik. A szalatnyai magyar tannyelvű kisiskola az ipolysági iskolakörzetbe tartozik, az alsó tagozat négy évfolyamában összesen 11 diák tanul. Kissimonyi Beatrix, az intézmény vezetője elmondta:

„A pedagógusok elleni erőszak egy olyan téma, amiről senki nem beszél, egyszerűen nincs róla szó. A képzések során, amelyeken részt vettem, egyszer sem találkoztam ezzel a témakörrel, pedig létező jelenség. A mi iskolánkat többségében roma származású, hátrányos helyzetű, problémás gyerekek látogatják. Az iskolai erőszak, azon belül a a pedagógusok elleni erőszak aktuális probléma, napi szinten szembesülünk vele. Kisiskola vagyunk, de a tizenegy gyerekkel sokszor olyan érzése van az embernek, mintha ötvenen lennének az iskolában, nagyon nehezen kezelhető és kemény gyerekek ők. Az inklúzió (elfogadás egy kisebbségben lévő személlyel szemben) keretén belül próbáljuk a gyerekeket úgy oktatni, hogy ugyanúgy kikerüljenek a munkaerőpiacra, mint a többi gyerek. Tiborral most találkoztunk először, volt elméleti és gyakorlati része az előadásnak. Önvédelmi technikákat mutatott, mindenképpen hasznosnak és pozitívnak ítélem a találkozást.”

Kissimonyi Beatrix szerint a nehezen kezelhető gyerek számára is hasznos lehet az előadás, mert tartást ad és eltereli a figyelmet az otthoni problémákról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?