Vámbéry Ármin hazaérkezett

Vámbéry Ármin
Dunaszerdahely |

Múlt héten a Bartók Béla sétányon felavatták Vámbéry Ármin szobrát, Mag Gyula alkotását.

 

Múlt héten felavatták Vámbéry Ármin szobrát a Bartók Béla sétányon. A szoborállítási ötlet magánszemélyektől jött, és a megvalósítást is magánszemélyek finanszírozták. A szobor Mag Gyula Magyarországon élő szlovákiai szobrászművész alkotása. Az ötletgazda Kulcsár Lajos elmondta, kezdettől fogva egész alakos szobrot szerettek volna, és az az ötlet, hogy interaktív módon bárki a szobor része lehet, nagyon megtetszett mindenkinek. A beruházás 30 000 euróba került, amit teljes mértékben magánszemélyek finanszíroztak. Hodossy Gyula, a Vámbéry Polgári Társulás elnöke kiemelte Vámbéry egyediségét és azt, hogy bár nem Dunaszerdahelyen született, mégis ezt a várost tartotta mindenkori otthonának. „A Csallóköz a szülőföldem, ahol éltek szüleim, nagyszüleim. A Csallóköz a múlt, a sziget, az Amadék és Kondék kultúrateremtése, a vízimalmok hazája, Mátyás király kedvenc mulatóhelye, a megmaradás színtere – idézte a nagy utazót. – Vámbéry Ármin, a Sánta Dervis, ahogyan útjain elnevezték, a Csallóköz nagy alakja, a Keletkutatás atyja, az ősmagyarság kutatója, a keleti világ nagy ismerője, sőt, Jókai Mór szerint a legjobb magyar író is volt” – folytatta Hodossy. „Ki is tulajdonképpen Vámbéry? – kérdezte Dobrovits Mihály, a Vámbéry Kollégium elnöke, és rögtön válaszolt is. – Egy csallóközi árva zsidó fiú, keleti utazó, a 19. századi diplomácia kulcsfigurája, a magyar és nemzetközi Keletkutatás és a turkológia alapítója. És ami ennél is fontosabb, közösségünk atyja.” Dunaszerdahely valóban példásan rója le tiszteletét Vámbéry előtt, hiszen iskolát, sőt a város legnagyobb terét is róla nevezték el, és ezt a nevet a rendszerváltás után is sikerült megtartani. „A város, amely olyan sokszor és sokat változott, most talált egy hőst, akihez kötheti a múltját, aki összeköti a hajdani Kis Jeruzsálemet a mai Dunaszerdahellyel, a szlovákiai magyarság új központjával. Vámbéry Ármin hazaérkezett” – fejezte be beszédét Dobrovits Mihály. A szobor mellett tábla hirdeti azok nevét, akik adományukkal hozzájárultak a felállításához.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?