Régió

Válsághelyzet Pozsonyban az extrém hideg miatt

Pozsony | A főváros a civil szervetekkel, a városrészekkel és a városi rendőrséggel próbál segíteni a hajléktalanokon.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. február 28. 11:37

hajléktalan hideg
- Kép: Július Dubravay/Plus jeden deň

Válsághelyzetet hirdettek a fővárosban a rendkívüli hideg időjárás miatt. A civil szervezetekkel együttműködve próbálnak segíteni a hajléktalanokon az extrém hidegben.

A magisztrátus pénteken egyeztetett a hajléktalanokkal foglalkozó civil szervezetekkel, hogy a fagyos napokon minél hatékonyabban tudják segíteni a fedél nélkül élőket. Hétfőn hirdették ki a válsághelyzetet – tájékoztattak a város honlapján. Ivo Nesrovnal főpolgármester közölte, intézkedéseket hoztak a szervezetekkel, hogy a hajléktalanok átvészeljék a fagyos időt. A válsághelyzet péntekig érvényes. A városrészek és a városi rendőrség is segíti a koordinátor, a magisztrátus munkáját. A most hozott rendelkezések értelmében a Mea Culpa hajléktalanszállóban egész nap ingyen fogadják a fedél nélkül élőket. A város kapcsolattartási pontokat alakított ki, ahol a tájékoztatást, segítséget és forró teát is kapnak a rászorulók. Több városi rendőr teljesít szolgálatot, ők a terepen figyelik a helyzet alakulását. A Vagus Polgári Társulással együttműködve a Domec integrációs központban reggel kilenctől délután négyig melegedhetnek a hajléktalanok. A társulás a közösségi portálon is segítséget kér a lakosoktól: ha hajléktalant látnak, kínálják meg vízzel és étellel, jelentsék a helyzetét a társulásnak vagy a városi rendőrségnek. Adományozzanak meleg ruhákat, hálózsákokat és élelmet, amellyel a melegedőkben elláthatják a segítségre szorulókat.

Már négyen haltak meg Szlovákiában kihűlés következtében

2018. február 28. 09:35

Már négyen haltak meg Szlovákiában kihűlés következtében

A 2016-ban végzett hajléktalanszámlálás eredménye alapján hivatalosan több mint 2000 hajléktalan él a fővárosban, de ennél sokkal nagyobb lehet a fedél nélkül élők száma. A magisztrátus ősszel egy koncepciót dolgozott ki, hogy hosszú távon csökkentse a hajléktalanok számát, gondoskodjon a tájékoztatásukról és az elhelyezésükről. A projekt fontos, mert a Vagus adatai szerint tavaly decemberben hét ember életét követelte a hideg, további tíz hajléktalant a polgári társulás tagjai mentettek meg a fagyhaláltól. (béva)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
bankovka

A szlovákiai nők a spóroláshoz, a férfiak a pénz fialtatásához értenek jobban

Pozsonyeperjes

Rekordszámú gyerek szórakozott a Pöttyös Gyíkok táborban

koronavírus-vakcina

Koronavírus – Több mint tízezer PCR-tesztet végeztek pénteken

Ismét gyülekeznek a parlament épület előtt
Frissítve

Ismét tüntetők gyülekeznek a parlament épület előtt

színház

Tragédiák után egy vérbő komédia

Tokió 2020

Tokió 2020 – Tizenhét új koronavírusos eset

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.