Választási eredmények a Galántai és a Szenci járásban

választások
Galánta/ Szenc |

A Galántai járásban közel 6 százalékkal kevesebben mentek el szavazni az elnökválasztás második fordulójában, mint a két héttel ezelőtti első fordulóban.  A választók 68,25 százaléka Zuzana Čaputovára szavazott.

Március 16-án 43,84 százalékos volt az átlagos részvételi arány a járásban, szombaton azonban már csak a szavazók 37,22 százaléka járult az urnákhoz. A magyarlakta falvakban érdektelenségbe fulladt az elnökválasztás. A két forduló eredményei alapján elmondható, hogy Taksonyon élnek a legaktívabb szavazók. Az első körhöz hasonlóan itt voksoltak a legtöbben a déli, többségben magyarok által lakott falvakból. Az első fordulóhoz viszonyítva ugyan 5 százalékkal kevesebben voksoltak, mégis a járási átlagot meghaladva a lakosság 45 százaléka élt választási jogával. Ismét Alsóhatáron volt a legalacsonyabb a részvételi arány. A 301 választópolgár közül csak 60-an szavaztak, ami 19,93 százalékos részvételi arányt jelent. A választási bizottság tagjai megjegyezték, hogy csalóka a hivatalos adat, mivel több tucat olyan személy szerepel a lakossági nyilvántartásban, akiket már évek óta nem láttak a faluban. A járás valamennyi községében a Progresszív Szlovákia jelöltje győzött. Királyrévben Čaputová fölényes győzelmet aratott, vetélytársa, Maroš Šefčovič csak a szavazatok 8,22 százalékát szerezte meg. Szlovákia nyolc másik településén volt ennél nagyobb különbség a két jelölt között. A magyarlakta falvakban Čaputová átlagosan 70-80 százalékkal több szavazatot kapott, mint ellenfele.

A Szenci járásban az országos átlagnál jóval többen mentek el szavazni, a lakosok 54,26 százaléka voksolt. Itt is 6 százalékkal volt alacsonyabb a szavazókedv az első fordulóhoz képest. Rétén mentek el a legkevesebben szavazni, itt a lakosság 44,28 százaléka járult az urnákhoz. Annamajorban (Miloslavov) volt a legtöbb szavazó a lakosok több mint 65 százaléka tett eleget az állampolgári kötelességének. Hegysúron  50, Boldogfán közel 60, Félben több mint 52 százalékos volt a részvételi arány. A magyarlakta falvakban a lakosok 80-90 százaléka Zuzana Čaputovát választotta, a szlovákok által lakott községekben is ő győzött, de kisebb különbséggel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?