Valahol egy lány a hangok színskáláján hazatalált

Salgó Viktória bemutatkozása
Udvard |

Belső tájakon címmel nyílt kiállítás az érsekújvári járásbeli Udvard kultúrházában, ahol a község szülötte, Salgó Viktória művészettörténész, zenész, amatőr festő mutatkozott be a közönségnek. Fridrik Krisztina, Udvard polgármestere köszöntötte és Sztruhár Izrael Diána beszélgetett az alkotóval, aki a baráti találkozó végén gitárt ragadott és énekelt.

Viki útja az udvardi magyar alapiskolából útja az érsekújvári gimnáziumba vezetett, majd Budapesten művészettörténészként diplomázott, végül múzeumpedagógusként dolgozott a Művészetek Palotájában lévő kortárs képzőművészeti Ludwig Múzeumban. Viktóriára diákként a cserkészetben, gitárral a kezében találkozhattunk, így emlékeznek rá sokan. Az udvardi közönségnek elmondta, Zsapka Attilától éppen az udvardi kultúrházban tanulta meg az első akkordokat. Budapesten is elsősorban a cserkészbarátok voltak azok, akiknek köszönhetően könnyebben szokott az ismeretlen környezethez. „Egy intellektuális ugrást kellett pár év alatt behoznom, amikor a fővárosban tanult, már művészettörténetileg képzett diákok sokkal könnyebben ugrottak meg mint én. Már akkor tudtam, hogy nem a művészettörténet elméleti oldalával szeretnék foglalkozni. A múzeumpedagógus feladata, hogy bármilyen korú csoportok számára segítsen értelmezni a kiállítást. Budapesten akkor kezdtem érezni, hogy ebben a városban élek, amikor dolgozni kezdtem” – mondta Salgó Viki. Négy évig dolgozott a Ludwig Múzeumban, majd a Hagyományok Házába került és nemzetközi pályázatírással foglalkozik, amit rendkívül kreatív hivatásnak tart. Idővel ugyanis rájött arra, hogy személyes szuperképessége” az, hogy nagyon jól tud komplex tartalmakat egyszerűen összefoglalni. Még sosem volt ilyen szoros kapcsolata a néphagyománnyal, mint ebben a komplex intézménnyel, ahol Kárpát-medence területére kiterjedően, a néphagyomány megőrzésével foglalkoznak. A beszélgetés során szó volt a Holló zenekarról, amelyben gitározik és énekel.

A madárról megtudtuk, messze földön híres az intelligenciája, bármire megtanítható, és olyan érzést kelt az emberben, mintha összekötné a valós, létező világgal és a láthatatlannal. A festészet kapcsán Salgó Viktória elmondta, már egy gimnáziumi díjátadón elhangzott, hogy egyebek mellett fest is. Ekkor gondolkodott el azon, hogy tulajdonképpen ezt a képességét is fejleszthetné, amire később egy bonyolultabb időszakban került sor, mígnem a férjének sikerült meggyőznie arról, hogy valóban tehetséges, értékes műveket alkot. „Az emberi agy, a történelmünk, a nyelvünk narratívákra épül, mi történetekben gondolkodunk. Ha egy realista képet nézünk, el tudjuk mondani, mi történik rajta, kik vannak a képen, ez a tudás nem működik az absztrakt művészetnél. Engem mindig nagyon pozitívan érintettek az absztrakt képek, mert más dolgokat van lehetőségünk megfigyelni rajta, másfajta síkon érzékeljük a világot. Az udvardi találkozón részt vett Berényi Margit, a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetének egykori elnöke, aki lelkesen szervezte annak idején a versmaratonokat. Ekkor kiadványt is adtak ki gyerekek és fiatalok irodalmi alkotásaiból, meglepetésként felolvasta Viki 16 évesen készült írását. Csémy Éva képzőművész is örömmel üdvözölte a rég nem látott alkotót és megosztotta a közönséggel közös élményeiket. További részletek lapunk nyomtatott számában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?