Régió

Úton az önfenntartó életstílus felé

Pólyán | A 21. század nem kisebb kihívásokkal néz szembe, mint a túlnépesedés vagy a klímaváltozás. Utóbbival egy bodrogközi kistelepülés szélén élő család évekkel ezelőtt felvette a harcot, a megújuló energia felhasználásával próbálják környezetbarátabbá tenni a mindennapjaikat.
author
Németi Róbert

2020. április 17. 10:30

Polyan
- Németi Róbert felvételei

Emellett a háztáji zöldségből, gyümölcsből és húsból készült ételeket részesítik előnyben, és fontosnak tartják a hulladék minimalizálását és szelektálását.

A Tomojka család messziről is könnyedén felismerhető, angol vidéki stílusban épült családi háza a Királyhelmectől mindössze pár kilométerre fekvő Pólyán település szélén díszeleg. A néhány száz méterrel arrébb húzódó főútvonal állandó forgalmát itt már nem hallani. A házat rengeteg gyümölcsfa, egy gyönyörű pázsittal borított udvar veszi körül. Igazi vidéki hangulat. A ház és annak környéke láttán azonnal egyértelművé válik, hogy odabenn legalább olyan nyugalom és harmónia uralkodik, amilyent az ide érkező vendégek már a környék megpillantásakor is érezhetnek. Az udvaron álló elektromos autók és a ház tetejére felszerelt napkollektorok pedig arról árulkodnak, hogy Tomojkáéknál a megújuló energia felhasználására és a környezetvédelemre is nagy hangsúlyt helyeznek. A négytagú család akár szokatlannak is mondható életstílusa talán annak is köszönhető, hogy Tünde és Béla évekkel ezelőtt huzamosabb időt töltött Nagy Britanniában.

Polyan

Nyugati inspiráció 
„Ha a kettőnk átlagát veszem, akkor megközelítőleg négy évet éltünk Angliában. 14 évvel ezelőtt tértünk vissza szülőföldünkre, négy évvel később pedig megkezdtük a ház építését. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy többé-kevésbé önerőből, saját magunk építettük fel álmaink otthonát. Mivel már akkor is fontosnak tartottuk a hazai termékek és az ország határain belül vállalkozók jelentőségét, a ház szinte minden egyes alkotóelemét itthonról, hazai vállalkozóktól szereztük be. Mondhatni, szerencsések voltunk, ugyanis a 2008-as gazdasági válság kellős közepén kezdtünk el építkezni, így szinte minden olcsóbb volt a megszokottnál. A ház formáját és a belső tereket egy előre kidolgozott minimalista terv szerint készítettük, már akkor tudtuk, hogy néhány évvel később napkollektorokat fogunk szerelni a tetőre. Mivel akkor még háromszor olyan drága volt a napkollektorok beszerelése, mint most, ezt találtuk a legideálisabb megoldásnakˮ – nyilatkozta lapunknak Tomojka Vojtko Béla családfő. 

Polyan

Egy térben egy lélek 
A látogató számára a ház belülről sem okoz csalódást. A mellékhelyiségeken kívül igazából minden egy térben van. A mennyezet magas, a földig érő ablakokon át rengeteg fény árad be, és ugyan mindketten televíziós anyagokat gyártanak, egyetlen tévékészülék sincs a házban. „Mindig racionális megoldásokra törekszünk, éppen ezért a nappali fényellátás túlnyomó részét az ablakok oldják meg. Télen egy péterkályhához hasonló brikettkályha tartja melegen a házat, melyben újrahasznosított hulladékból készült brikettet égetünk, a forró nyári napokon pedig a ház külső falaira futtatott vadszőlő és lilaakác lombozata nyújt kellő árnyékot. Egy klímaberendezésünk is van, de azt csak akkor kapcsoljuk be, ha nem vagyunk itthon, és ha elegendő villamos energiát termelnek a tetőn elhelyezett napkollektorok. A megújuló energia számunkra nem a megtakarítás miatt fontos, hanem azért, mert mi ebben látjuk a jövőt, és igazából ettől érezzük jól magunkat. Pontosan ezért volt számunkra fontos az is, hogy a robbanómotoros autóinkat elektromosra cseréljük le. A hivatásunkból adódóan havonta több ezer kilométert autózunk. Eddig egy kisebb, nagyjából 120 kilométer hatótávolságú autónk volt, de most beszereztünk egy nagyobb, már családi autónak számítót is. Az utóbbival egy töltéssel akár 400 kilométert is meg tudunk tenni. A kocsikat igyekszünk azokban az intervallumokban tölteni, amikor süt a nap, így nem a nyilvános hálózatból érkező, hanem a napkollektorokból nyert áramot használjuk. Én azt hiszem, hogy az elektromos autózásnak akkor van értelme, ha a töltést is megújuló energiából oldjuk meg. Éppen ezért indítottam egy úgynevezett internetes videóblogot is, hogy elmagyarázzam az embereknek az elektromos autózás lényegét, fortélyait, és azt, hogy egy hétköznapi ember hogyan járulhat hozzá környezetünk védelméhezˮ – magyarázta Tomojka Vojtko Béla. 

Polyan

5,5 tonna szén-dioxid
Az autók töltésének jelenleg mindössze 40 százalékát képesek megújuló energiából megoldani, éppen ezért a napokban duplájára növelik a tetőn levő napkollektorok számát, így az autó „üzemanyagát” 95 százalékban tiszta napenergiából fogják nyerni. A családapa szerint a napkollektornak köszönhetően az elmúlt 2 év és 3 hónap során közel 5,5 tonnának megfelelő szén-dioxid-kibocsátástól mentették meg a környezetüket. „A statisztika szerint ez nagyjából 142 fának az éves szén-dioxid-semlegesítését teszi ki. Ha a teljes háztartásunk működtetését, beleértve az elektromos fogyasztókat, az esti világítást, a sütést-főzést is figyelembe vesszük, akkor a napelemekkel nagyjából a felhasznált villanyáram 40 százalékát nyerjük megújuló energiából. Az új panelekkel ezt most a duplájára növeljük. Ez számunkra órási örömöt jelentˮ – tette hozzá a családapa, aki tisztában van azzal is, hogy míg az elektromos autók vagy a fotovoltaikus panelek beszerzése nem a legolcsóbb, addig a hulladék csökkentésével és szelektálásával, a boltban vásárolt termékekre való figyeléssel, az életstíluson való változtatással bárki hozzájárulhat a környezet védelméhez. „Nagyon sajnálom, hogy a Bodrogközben a tíz ujjamon meg tudom számolni, hány házon van napkollektor, vagy hogy ki tartja fontosnak a megújuló energia alkalmazását. Én azt hiszem, hogy kellő akarattal és a kormány megfelelő ösztönzésével sokkal több ember járhatna elektromos autóval vagy működtethetné otthonát megújuló energiábólˮ– magyarázta Tomojka Vojtko Béla. 

Polyan

Háztáji ételek 
A háziasszony elmondta, nekik nemcsak a megújuló energia felhasználása fontos, hanem az is, amit az asztalra tesznek. Ezért éveken át a saját kertjükben tenyésztett baromfiból és egyéb állatok húsából főztek, a zöldséget és a gyümölcsöt szintén saját vagy szüleik kertjéből fogyasztják. „Elsősorban a két fiunk születése óta figyelek jobban arra, hogy miből készítjük a reggelit, miből főzzük az ebédet és a vacsorát. Nyolc éven át saját magunk neveltük az állatokat. Rengeteg tyúkunk, pulykánk, kecskénk és mangalicánk volt. Ezáltal a hús, a tojás és a tej is háztáji volt. A munka miatt sajnos kénytelenek voltunk felhagyni az állatok tenyésztésével, de továbbra is az egyik jó barátunk családi farmjáról szerezzük be a háztáji alapanyagokat. Háztáji zöldségből, gyümölcsből és fűszerből továbbra sincs hiány, a kiskertünkben minden szükséges alapanyag megterem. Amit pedig nem tudunk kitermelni, azt megkapjuk a szülőktől, akik itt laknak a szomszédban. Azt hiszem, hogy a háztartáson belül megtalálható alapanyagoknak most, a járvány idején még nagyobb szerepe van. A boltban szinte csak a tejfelt, a vajat és a lisztet vesszük. A pékáru szintén házon belül készül, a palackozott vizet és az üdítőt is a pulton hagyjuk, ugyanis itthon filtrált vizet iszunk. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem veszünk csomagolt termékeket, hiszen most is van itthon dobozos alkoholmentes sör. Általában visszaváltható üvegekbe csomagolt italokat veszünk, de a koronavírus terjedése miatt most ritkábban megyünk a boltba, ezért a dobozos ital kivételesen bekerül a bevásárlókosárbaˮ – mondta Tomojka Tünde, aki az egészséges életvitel kapcsán minden egyéb mellett a friss levegőn való sportolás fontosságát is külön hangsúlyozta.

Polyan

Bár a Bodrogközben tudomásunk szerint csak néhányan közlekednek elektromos autóval vagy működtetik háztartásukat megújuló energiaforrásból, Tomojkáék abban bíznak, hogy a közeljövőben egyre több lesz azokból, akik hozzájuk hasonló módon minden tőlük telhetőt megtesznek környezetük és gyermekeik jövője védelmében. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Michal Šipoš

Šipoš bízik abban, hogy szombaton egyezség születik a kormány és az orvosok között

VIDEÓ: Nemzetközi kábítószer-ellenes akcióban vett részt a NAKA – 44 személyt vettek őrizetbe

VIDEÓ: Nemzetközi kábítószer-ellenes akcióban vett részt a NAKA – 44 személyt vettek őrizetbe

formabonto2

FormaBontó 1. epizód – Bemutatkozás, a 2022-es Formula-1 szezon értékelése (PODCAST)

szelektív hulladékgyűjtés

Mit jelent a szelektív hulladékgyűjtés?

Vb-2022 – A lengyelek a szaúdiak legyőzésével csoportjuk élére ugrottak

Vb-2022 – A lengyelek a szaúdiak legyőzésével csoportjuk élére ugrottak

Uladzimir Makej
Frissítve

Meghalt Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.