VIDEÓ: Utoljára helyeztek el koszorúkat az iskola előtt

Vága-koszorúzás-márc.15.
Vága |

 Az iskola előtt álló kopjafa megkoszorúzásával emlékeztek meg Vágán az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra. Az ünnepi beszédben elhangzott, minden nap mindannyian tudunk tenni a magyarságunk megőrzéséért. 

A közös épületben működő magyar és szlovák iskola előtt 2017-ben felállított kopjafánál helyeztek el koszorúkat az ünneplők az 1848. március 15-én kitört forradalom, majd az azt követő szabadságharc emlékére. A Csemadok és a magyar tannyelvű iskola közös szervezésében megtartott megemlékezésen a meghívott vendégeken és az iskolásokon kívül helyi lakosok is részt vettek. Andrisák Viola, a Csemadok Vágai Alapszervezetének elnöke beszédében hangsúlyozta a magyar nyelv és a nemzet fenntartásának fontosságát. Kifejtette, azért kell minden évben megemlékezni az 1848-as a személyekről, helyekről, helyszínekről, eseményekről, mert szeretjük, érezzük mindazt, amit az akkori elődeink elindítottak.

„A reménytelenségből reményt kovácsoltak. Ma nincs szükség fegyverre és arra, hogy meghaljunk a szabadságért, de szót kell emelni az érdekeinkért. A kérdésre, hogy akarunk-e magyar életet, a válasznak egyértelműnek kell lennie. Mi mindannyian, minden nap hozzá tudunk tenni ahhoz, hogy megmaradjunk”

– fogalmazott.

Mézes Rudolf, a Csemadok Galántai Területi Választmányának elnöke, a szervezet országos alelnöke gondolatait a Vágán jelenleg éppen aktuális iskolabezárásra fűzte föl. Hangsúlyozta, nem az egyszerű vágai emberek tehetnek erről, hanem azok, akik az egész világot feldúlják.

„Nem itt, a mi kis országunkban, nem az anyaországban, hanem azok a hatalmasok, akik ránk engedték a Covidot, azok, akik a fegyvereket megszólaltatták itt a szomszédban, aminek köszönhetően mi szegényebbek leszünk, ők ellenben sokkal gazdagabbak. Óriási a veszteség, mert utoljára koszorúzunk itt. Nem a kopjafánál, hanem az iskola előtt. Szomorú szívvel jöttünk ide, mert egy fontos őrhely Vága a maga csodálatos magyar nyelvezetével, egy sziget a tengerben. Az elmúlt évtizedek során mindig magyar volt, magyar maradt. Kínok, keservek megélése után a legkisebb emberkéi a falunak kénytelen-kelletlen máshová indulnak el reggelente, és nem itt a mi saját életünket próbálják tovább élni és továbbadni”

– fejtette ki. Kifejezte reményét, hogy az iskola megszűnése ellenére is magyarul fognak tudni szólni egymáshoz az emberek, és a nótaesteken és más eseményeken messze fog hangzani Vágán a magyar dal. A helyieket Mézes Rudolf arra kérte, hogy továbbra is őrizzék, ápolják, fejlesszék és adják tovább azt, amit az elődök ránk hagytak, a magyar nyelvet, kultúrát. Ehhez kitartást, egymásra való odafigyelést, türelmet kívánt az egybegyűlteknek és azt, hogy az iskolába egyszer a gyerekek révén visszatérjen az élet.

A megemlékezésen a helyi és regionális szervezetek képviselői, a község nevében pedig a polgármester, Kubica Adrián helyezett el koszorút a kopjafánál. A megemlékezés a Himnusz meghallgatásával, eléneklésével ért véget.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?