Ünnepség a fejedelem születésnapja alkalmából

rakoczi unnep
Borsi |

II. Rákóczi Ferenc születésének évfordulóját március 27-én, vasárnap egy megemlékezés keretében ünnepelték meg a felújított Rákóczi-várkastélyban Borsiban. A kastélyközpont, a helyi önkormányzat és a II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás együttműködésében megvalósult megemlékezésen több százan vettek részt. Az emlékezők egy részét a Rákóczi zarándokvonat hozta Budapestről.

A szokásokhoz híven a különvonat most is nem sokkal déli tizenkettő előtt érkezett meg a borsi vasútállomásra, ahol a Debreceni Helyőrség Katonazenekara a Rákóczi-indulóval fogadta az érkezőket. A kultúrházban elfogyasztott ebéd után a zenekar és a lovasok által vezetett ünnepi menet elindult a borsi várkastélyba. Az oda vezető úton, a református templomhoz érve a harangot is megkondították, mely arra emlékeztetett, hogy II. Rákóczi Ferenc fejedelmet születése után nem sokkal ebben a templomban keresztelték meg. A közel 9 millió euróból felújított és átalakított várkastély előtti téren, a fejedelem mellszobránál Diószegi László, a Rákóczi-kastély felújítási munkálatait és a kastélykomplexum működését irányító magyarországi Teleki László Alapítvány igazgatója és az általa rendezett műsor köszöntötte a vendégeket. „Az idei műsort mindenképp a gyerekekre akartuk építeni, azt hiszem, ez sikerült is. Az előadásban több száz magyar gyerek szerepelt, de nagy köszönet jár a hagyományőrző lovasoknak is. Igazi különlegességnek számított, hogy a dalok egy részét a Debreceni Helyőrség Katonazenekarának fúvósai játszották, délután háromtól pedig koncertet is adtak” – mondta az M1-nek Diószegi László. Az előadásban a nagyidai Kis Ilosvai, a rozsnyói Kincskeresők, az imregi Bazsaró- zsák, az abaújszinai Rozmaringsarj, a sátoraljaújhelyi Zubogó, a sárospataki Pacóka, illetve számos bodrogközi település iskoláinak gyermekei léptek fel. Az előadást és a fejedelem mellszobrának megkoszorúzását követően a várkastély díszes udvarába invitálták a vendégeket, ahol Wittinger Zoltán, az épületkomplexum felújítását vezető tervező építészettörténeti előadást tartott a jelenlevőknek. Az ünnepség során a látogatók betekintést nyerhettek a várkastély múltjába és jelenébe, melyet az épület felső részében berendezett Rákóczi három születése című tárlat tökéletesen illusztrál a látogatóknak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!