Újraélték Petőfi felföldi útját a tornaljai projektnapon

A gyerekek a nap végén ajándékcsomagot kaptak (Fotó: SZMPSZ)
Tornalja |

Húsz diákcsoport mutatta be tudását a tornaljai Kazinczy Ferenc Alapiskolában, akik Gömör és Nógrád megye iskoláiból érkezve egy projektmunka keretében emlékeztek meg Petőfi Sándor e térségben töltött legfontosabb életeseményeiről születésének 200. évfordulóján.

Pro scholis – Gömör és Nógrád Kistérségi Közoktatás-fejlesztéséért társulás a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének Rimaszombati Regionális Pedagógiai Központjával karöltve szervezték meg a Petőfi Sándor és Gömör, Nógrád című pedagógiai projektnapot. Az immáron 16. alkalommal megrendezésre kerülő rendezvényen húsz gömöri és nógrádi iskola képviseltette magát. A résztvevő diákok szabadidejüket nem sajnálva fél éven keresztül igyekeztek azon, hogy minél több információt összeszedjenek a nagy magyar költőről, akinek az életútjába és költészetébe is alaposan beleásták magukat.

A gyerekek több projektmunkában is színpadra vitték a témát (Fotó: SZMPSZ)

A projektnap lényege Gömör és Nógrád térség felfedezése az adott téma tükrében. Idén Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából gyűjtötték össze a diákok, hogy mikor és pontosan hol járt a költő, visszaemlékeztek az akkori tetteire, alkotásaira és a múlt héten megrendezett projektnap keretén belül be is mutatták kutatásuk eredményét a többi iskola képviselői előtt. Voltak, akik dramatizálták az egyes jeleneteket és prózával, jelmezekben jelenítették meg, voltak olyanok, akik táncoltak és olyanok is, akik egy időutazást imitálva vettek részt Petőfi életében. Felkészítő tanáraikkal szorosan együttműködve születtek meg ezek az előadások, de nem csak ebben, hanem tárgyi alkotásokban is megmutathatták tehetségüket a gyerekek. Videót készítettek, fotókat, képeket vetítve illusztrálták az anyagot, dolgozatokat írtak, színes papírból hajtogatott és kivágott 3D-s munkákat alkottak, melyeket mind-mind kiállítottak.

„Ez az alkalom egyedüli és megismételhetetlen lesz, hiszen Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját csak egyszer ünnepelhetjük meg. Azét a költőét, akit minden magyar ember ismer szerte e széles kontinensen, és még azon is túl. Akinek verseit 54 nyelvre fordították le, művei még Kínába is eljutottak, sőt az életrajza is megjelent ebben az óriási távol-keleti országban. Mindössze 26 esztendő jutott neki a teremtett világ szépségéből, akinek első verse 1844-ben jelent meg, az utolsó pedig 1849-ben. A két évszám között csak 5 év telt el. Életpályája a nádfedeles kiskőrösi kunyhóból indult, és a fehéregyházi csatatéren fejeződött be”

– mondta el Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke köszöntőjében.

 

Az előadások mellett, videókat, vetítéseket, kézzelfogható produktumokat is készítettek (Fotó: SZMPSZ)

Ádám Zita, akinek már évtizedek óta szívügye az élményszerű tanulás projektmunkákban való megvalósítása, idén is a rendezvény főszervezője volt.

„Tudni kell, hogy a projektmódszer egy innovatív tanulási forma. Fél éven keresztül készülünk az egyes témákban a gyerekekkel. Nem tantárgyakban gondolkodunk, hanem kijelöljük a témát, amit kutatni akarunk és azt bontjuk ki. Első lépésben a pedagógusokat tanítjuk meg kutatni, majd a gyerekeket is, s ők, így együtt, egymástól tanulva készítik el a projekt produktumait”

– mondta el Ádám Zita, az SZMPSZ Rimaszombati Regionális Pedagógiai Központjának vezetője. Egészen 2007 óta minden projektjüket Gömör értékei felfedezésének szentelték. Ez alól 16 év alatt csupán egyetlen évben, 2010-ben tettek kivételt, amikor Erkel Ferenc volt a téma. Petőfi Sándor 1845-ben egy nagyobb körutat tett Gömörben és Nógrádban, majd 1847-ben látogatta meg Gömört újra. Idén ezt vették alapul. A projektmunka alapvetően egy holisztikus szemlélet, mondta a szakember. A többszáz diák, akik a projekthez kapcsolódtak, egy komoly kutatómunka keretében közelítették meg a témát, ez esetben Petőfi utazásainak fontosabb állomásain keresztül, melyhez többféle segítséget vettek igénybe.

„A csapatok külön-külön gyűjtötték az anyagot, majd megosztották egymással kutatásaik eredményeit. Havi találkozásaik arról szóltak, hogy pontosan ki, hol tart a munkafolyamatokban. Különféle tantárgyakból merítettek az alkotás során, de a munka konkrétan egyik tantárgyhoz sem köthető. Könyvtárban keresgéltek, szakembereket hívtak meg, akik előadásukkal segítették őket, múzeumokat, kiállításokat látogattak. Ezeket a lépéseket mind-mind dokumentálták, melyeket végül feltüntettek a munkák összefoglalásánál”

– részletezte a vezető.

A csapatok fél évig kutatták a témát (Fotó: SZMPSZ)

A projektnapra az egyes iskolák limitált számú csoportokat delegálhattak. A szervezők részéről minden évben örök nagy kérdés, hogy melyik gömöri oktatási intézmény tud annyi férőhelyet biztosítani, amennyi elegendő ilyen sok ember befogadásához. Volt olyan év, amikor 350 résztvevő érkezett a rendezvényre, idén 235 fő vett részt rajta. Igyekeznek pályázni az ilyen, illetve az ehhez hasonló rendezvényeik megvalósításához, ám a kapott összeg idén sem fedte költségeiket, ennek ellenére töretlen az érdeklődés és a résztvevők lelkesedése a projektnapok iránt mind a gyerekek mind a pedagógusok körében. A gyerekek boldogan, tele élménnyel, ajándékcsomaggal a kezükben távoztak és a nap végén csupán annyit kérdeztek a tanítóktól, hogy ugye jövőre is jöhetünk.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?