Régió

Újra látogatható a vízimalom

Dunatőkés | A héten megnyitották a Tőkési-ág partján található felújított vízimalmot. Ez az utolsó megmaradt csallóközi vízimalom.
Kiss Bartalos Éva

2016. április 30. 18:45

A huszadik század közepén őröltek utoljára a vízimalomban. Az önkormányzat 2014-ben pályázott a műemlék felújítására, egy évvel később megkötötték a támogatás folyósításáról szóló szerződést. Az elhúzódó közbeszerzési eljárás miatt csak idén kezdődhetett meg a felújítás. A rekonstrukciót a Norvég Civil Támogatási Alap (EEA) és a kormányhivatal támogatásából finanszírozták. „Minden beruházás fontos a községünknek, különösen azok, amelyek a jövő nemzedékét szolgálhatják, és megőrzik az olyan kincseket, mint ez a vízimalom” – mondta Csiba Mária polgármester. Jaroslav Mojžiš, a kormányhivatal képviselője elmondta, a kulturális örökség támogatása a dotációs program kulcsfontosságú eleme. A Szlovákiának szánt nyolcvanmillió eurós alapból tizenkét milliót különítettek el kulturális célokra. Az országban összesen huszonhárom műemlék felújítását támogatták az alap forrásaiból. Mojžiš hozzátette, a műemléket elhelyezkedése teszi különlegessé.

A Tőkési-ág partján található malom épületét teljesen felújították, megerősítették az alapokat, újravakolták a falakat és új tetőt húztak az épületre. Felújították a belső berendezést, bevezették a villanyt és biztonsági rendszert szereltek fel. Továbbra sem őrölhetnek a malomban, mert az illetékes műemlékvédelmi hivatal nem járult hozzá a műszaki berendezés rekonstrukciójához. Az épületen kívül is látható a munka eredménye: megerősítették a vízpartot, felújították a malomkerék egyes részeit és a folyó túloldalán famólót építettek. „Örülünk, hogy meglepően sok ember ismeri a malmot, de szeretnénk még jobban népszerűsíteni a műemléket. Ennek egyik módja lehet a kerékpárút megépítése, ami összeköti a falut a Tőkési-ág Kistérség többi községével” – nyilatkozta Csiba Mária.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Színház- és Filmművészeti Egyetem

Az Összefogás tagja lett az SZFE kuratóriumi titkára

27 új koronavírus-fertőzött Szlovákiában

Országos tesztelés: akit csak lehet, mozgósítanak

kijárási tilalom

Eddig tarthat a kijárási tilalom Szlovákiában

Zuzana Čaputová

Čaputová rendszeresen tesztelteti magát, az országos tesztelésen nem vesz részt

könyv

Ahol pálmára fut a vadrózsa

Kmotrík

Kmotrík reagált a vádakra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.