Régió

Újabb tömeges halpusztulás Érsekújvárnál

Érsekújvár | Két érsekújvári szakaszon észleltek a napokban újabb tömeges halpusztulást a nagy hőség miatt egyre jobban apadó Nyitra folyóban. A Kamocsai hídnál tizennégy halfajta, mintegy ezer hal, a Berek parkerdő és a csónakház közti szakaszon nyolc halfajta, csaknem félszáz hal pusztult el.
Száz Ildikó

2019. augusztus 1. 12:07

Jozef Lengyel felvétele

Terepjárás a lakosok kérésére

Az összegzést Jozef Lengyel zoológus a Szlovák Állami Természetvédelem, Dunai berkek tájvédelmi körzet dolgozója végezte el az említett két szakaszon, és feljelentést tett a rendőrségen.

Renáta Čuháková tájékoztatása szerint az ügyet jelenleg vizsgálják, és a vizsgálat ideje alatt, a bizonyítékok begyűjtésekor nem nyújthatnak bővebb tájékoztatást a sajtónak. „A lakosok kérésére mentem ki a terepre. Nem kizárt, hogy a nagy esőzések során a szomszédos szántóföldekről is jelentős mértékű hordalék került a vízbe, mivel a halak a hétvégi záport követően pusztultak el. Kiadós esőzéskor a megáradt folyóba különféle mérgezőanyagok kerülhetnek, többek között permetanyag a szántóföldekről, de az sem tartom kizártnak, hogy valamilyen úton-módon szennyvíz került a folyóba, láttam néhány folyóba vezető csövet a vizsgált három kilométeres szakaszon” – egészítette ki az elmondottakat a zoológus. Jozef Lengyel elmondta, sajnálatosnak tartja, hogy a korábbi, néhány héttel ezelőtti tömeges halpusztulás során már nem tudták vizsgálatnak alávetni a haltetemeket, mivel azok a nagy melegben hamar oszlásnak indultak. „A korábbi eset kapcsán azt a választ kaptam a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet szakértőitől, hogy a halak a folyó apadásakor megfulladhattak a ritka iszapban” – mondta Jozef Lengyel.

Száz méteres szakaszról van szó

A szakirodalom szerint például a süllő ezért tenyészthető jobban a tisztább vizű halastavakban, mert a sekély vízben felkavarodó iszap berakódik a kopoltyúikba és megfulladhatnak. Andrej Vajzer állatorvos elmondta, a nagy forróságban jócskán felmelegszik az egyébként is sekély folyó vize, ami azt eredményezheti, hogy a halakat különféle paraziták támadják meg. Az Érsekújvárhoz közeli kis vízerőmű sincs jó hatással a Nyitra folyó halállományára, legalábbis az érsekújvári lakosok egy része a vízerőmű megépülése óta arra panaszkodik a közösségi oldalakon, hogy gyakoribb lett a tömeges halpusztulás a környéken. A mostani eset során négy harcsa, száztíz keszeg, nyolcvan laposkeszeg, mintegy háromszáz küsz, kilencven márna, húsz északi csuka, két balin, egy felnőtt busa, tíz ponty, valamint több fogas- és fenékjáró süllő pusztult el. Jozef Lengyel elmondta, azért tartja aggasztónak a történteket, mert a tömeges halpusztulás a Nyitra folyó mintegy száz méteres szakaszát érinti csupán, de nem tartja kizártnak, hogy esetleg a folyó más szakaszán is találnak majd a horgászok elpusztult halakat.


 

Haltetemek Kisváradnál és Nagysuránynál

Május végén és június elején az érsekújvári járásbeli Kisvárad és Nagysurány térségében bukkantak fel haltetemek a Nyitra folyón.

Később Érsekújvárnál is egyre több lakos jelezte, hogy a kis vízerőmű környékén több elpusztult hal sodródott ki a folyó partjára. Jozef Lengyel a nagysurányi térségben végzett ellenőrzéskor 284 haltetemet talált. Akadt köztük törpehal fajta szélhajtó küsz, keszeg, jászkeszeg, fogassüllő, márna, ponty és európai harcsa. A zoológus a nyitrai járásbeli Nagycétény és Nyitraszőlős környékén tartott terepszemlébe bevonta a vizsgálati folyamatba a rendőrséget, a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet és az Alsó-Nyitra Vízügyi Igazgatóság szakértőit.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Párkány

Az a legfontosabb, amit a gyerek kérdez

magyar vízilabda-válogatott

Tokió 2020 - Legyőzte a horvátokat és elődöntős a férfi vízilabda-válogatott

fotó

Pozsonyban újabb tüntetések várhatók, Kotleba a főváros teljes lezárásával fenyegetőzik

rendőrség

Miért nem vette észre a sofőr az oszlopot? – Mert holtrészeg volt

rendőrség illusztráció

A rendőrség lezárta a nyomozást a Marhapásztor-ügyben

Gyűrűk Ura

Tévésorozat készült a Gyűrűk Urából

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.