Régió

Újabb tárgyalások a vágsellyei elkerülő út megépítéséről

Vágsellye | Vágsellye vezetése tárgyalt a közlekedési tárca államtitkárával a vágsellyei elkerülő útról. A tárca az építkezési engedély kiadásán dolgozik.
Száz Ildikó

2020. június 24. 13:15

Újabb tárgyalások a vágsellyei elkerülő út megépítéséről
- A szerző felvétele

„A vágsellyei lakosok túszokká váltak a saját városukban. Egyrészt az elkerülő úthoz szükséges építési engedély kiadásakor tapasztalt adminisztrációs huzavona, másrészt a bonyolult közbeszerzési eljárás miatt” – tájékoztatta Jozef Belický, Vágsellye polgármestere Jaroslav Kmeť közlekedési államtitkárt. 

Vágsellye önkormányzata újabb tárgyalást kezdeményezett az elkerülő út mihamarabbi megépítéséről, amelyen Jozef Belický és Róbert Tölgyesi alpolgármester arról is tájékoztatta Jaroslav Kmeť államtitkárt, illetve annak tanácsadóit, hogy a járási székhelyen mára elviselhetetlenné vált a közlekedési helyzet. Naponta több mint 28 ezer gépkocsi halad át a városon. A legtöbb kereszteződésen a reggeli és a délutáni órákban forgalmi dugók vannak. A Vágon átívelő híd, amely összeköti a város központját a Vágvecse városrésszel, ugyancsak rossz állapotban van, de ha lezárnák, elvágnák a várost a szomszédos városrésztől és az ott található cégektől. A város önkormányzati honlapján a közelmúltban lezajlott tárgyalások részleteiről is beszámoltak.

Jaroslav Kmeť úgy nyilatkozott, tisztában van azzal, hogy az elkerülő útra kapott európai uniós támogatást 2023-ig fel kell használni, ami azt jelenti, hogy addigra el kellene készülni az elkerülő útnak. A közlekedésügyi minisztérium jelenleg azon dolgozik, hogy mielőbb kiadják az építési engedélyt, és befejeződjön a közbeszerzési eljárás. Júliusban a közlekedési államtitkár látogatást tervez a városba a Szlovák Közútkezelő Vállalat vezetésével, hogy személyesen győződjenek meg a híd állapotáról. Addigra már talán konkrét eredmények is várhatóak az építési engedélyről és a versenypályázatról. 2019 novemberében már folyamatban volt a közbeszerzési eljárás a vágsellyei elkerülő út kapcsán, végül különféle gondok merültek fel. A lakosok idestova tíz éve tiltakoznak az áldatlan állapotok miatt. Volt már példa arra, hogy petíciót írtak, és péntekenként rendszeresen blokkolták a forgalmat Vágsellye és a Vágvecse városrész között. Transzparensekkel vonultak ki a veszélyes körforgalomhoz csúcsforgalom idején. Az elkerülő út a tervek szerint 11,8 kilométer hosszú lesz.

A mintegy 60 millió eurós beruházás részét képezné egy új híd megépítése 2023-ig. A megannyi variáns közül végül azt választották a szakemberek, amellyel az északi oldalról kerülnék meg a járási székhelyet. 

Az út egyik szakasza Vágkirályfánál épülne meg a víztározónál, majd a Vág folyón, az új hídon keresztül folytatódna. Az északi oldalon Vághosszúfalu, Vágtornóc és Vágsellye közelében vezetne tovább az elkerülő út, és Felsőjattónál érne véget. 

Események időrendi sorrendben:

  • 2012: A vágsellyei és régióbeli lakosok petícióban tiltakoztak, mert az útdíj bevezetése óta a kamionok a városon át rövidítik az útjukat.
  • 2016: A jobb közlekedésért Vágsellyén néven hirdettek péntekenként tiltakozó megmozdulást a helyi aktivisták, akik novemberben a hét utolsó napján a délutáni órákban lassították a forgalmat a hídnál és a közeli körforgalomban. Naponta már akkor is mintegy 25 ezer jármű haladt át a vágsellyei hídon, ebből legalább 2 ezer tehergépkocsi. A kamionok kerekei szétroncsolták az utakat és megrongálták a körforgalmat. 
  • 2019. április 1.: Megkezdték a közbeszerzési eljárást az 1/75-ös elkerülő út megépítéséhez. Az egyik cég, amely kivitelező-ként jelentkezett volna, diszkriminációnak tekintette, hogy a munkagépekkel, azok megfelelő felszerelésével kapcsolatban követelmény az ISO14001 és az EMAS environmentális menedzseri tanúsítványt bemutatása. A szlovák útkarbantartók emiatt módosították a pályázati felhívást. „Közbeszerzéseknél szó sincs diszkriminációról, épp ellenkezőleg, minden fejlett társadalomban feltételként szabják ezeket a normákat” – állt az útkezelőség nyilatkozatában.
  • 2019. április vége: A Szlovák Útkezelő Vállalat vezetése levélben fordult a telektulajdonosokhoz, az önkormányzatokhoz és a magánszemélyekhez Vágsellye, Vágtornóc, Vághosszúfalu, Vágkirályfa és Felsőjattó környékén. 465 telektulajdonost szólítottak meg, az ingatlanokat mintegy nyolcmillió euró állami támogatásból vásárolták fel. Vágsellyén, valamint a Vágvecse városrészben 9246 négyzetméter városi tulajdonban lévő parcellát adtak el az államnak, négyzetméterét 19,97 euróért. Egy időre fel kellett függeszteni a telekrendezési eljárást, mert a társasházkezelők egyesülete nehezményezte, hogy nem vonták be őket a terelőút megépítéséhez készített környezeti hatástanulmány véleményezésébe. 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fodrász

Lelassult az élelmiszerek drágulása

Richard Sulík
Frissítve

Még mindig nincs megállapodás az országos tesztelést illetően, szombaton folytatódnak a tárgyalások

Igor Matovič

Matovič továbbra is kitart az országos tesztelés mellett

rimaszombati kórház

14 koronavírusos pácienst ápolnak a rimaszombati kórházban

koronavírus

Csökken a fertőzöttek száma Pozsonyban

határátkelőhely ausztria
Frissítve

Mától csak elektronikus regisztrációval lehet belépni Ausztriába

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.