Újabb országos rekord Szímőn, 221 literes fröccsöt készítettek

Bárdos Gyula, Szímő
Szímő |

A hétvégi jubileumi Szímői Fröccsnapokon tizedik alkalommal tisztelegtek a község szülötte, Jedlik Ányos tudós, fizikus, bencés szerzetes előtt. A dinamó atyjának nevéhez kötődik a szikvíz, azaz a szódavíz feltalálása. Az 1800-ban született jeles tudós emlékére 221 liter fröccsöt készítettek.

Mi vagyunk a rekordtartók, két évvel ezelőtt 219 liter fröccsöt kevertünk, most ismét sikerült megtörni a rekordot, és elkészítettük Szlovákia legnagyobb fröccsét. A Magyarországi Szikvízkészítők Jedlik Ányos Lovagrendjének a tagjai voltak ebben segítőink, kellő szakmai hátteret kaptunk. A szímői szövetkezet 110,5 liter olaszrizlinget adott erre a célra. Minőségi a szikvíz is, melyet a községünk gyárt, ugyancsak a lovagrend jóvoltából. Ebből készült a kultikus ital” – mondta Bób János, Szímő polgármestere.

A fröccs készítésénél közreműködtek a lovagrend tagjai, valamint a magyarországi és régióbeli polgármesterek, önkormányzati képviselők, iskolavezetők. Török Sándor Mosonszolnok polgármestere, Kádek Norbert, Érsekújvár alpolgármestere, Lukács Imre, Kamocsa polgármestere és Lukács Tibor, a nemzetközi főzőfesztivál szervezője is elfogadta a meghívást.

Agócs Kőrösi Ildikó, Pered polgármestere köszöntötte a vendégeket és Smidt Jenő, a magyarországi Tab polgármestere elmondta, a hét dombra épült városukban is rengeteg bort készítenek, de ritkán fogyasztanak fröccsöt. „Szlovákiában nincs több ilyen neves település, mint Szímő, ahol ekkora fröccsöt készítenek. Az olaszrizling jó borfajta, de ehhez kellett Jedlik Ányos, hogy jófajta szóda készüljön, amihez gratulálok a szikvízkészítőknek” – mondta Smidt Jenő.

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke és Csáky Pál is közreműködött a fröccs bekeverésében, és ismét ellátogattak a községbe Jedlik Ányos rokonai. A rendezvényen megemlékeztek azokról, akik idén már nem vehettek részt a fesztiválon.

Döme Beatrix, a helyi községi hivatal vezetője könnyekkel küzdve emlékezett vissza a koronavírus okozta viszontagságos időszakra. Tizennyolc héten át tesztelték szombatonként a helyi lakosokat. „Voltak rosszabb és jobb napjaink. Volt hétvége, amikor húsz pozitív koronavírus betegünk volt a községben!” – mondta Döme Beatrix, megköszönve a civil lakosok, egészségügyi dolgozók, katonák és tűzoltók segítségét. Az idei óriásfröccs így az összefogás itala lett. A kóstolók jelképes összeggel fizettek a fröccsért, a támogatást a községi óvodák játszótereinek felújítására fordítják. Rendkívül gazdag programmal várták az érdeklődőket. Szímő és Mosonszolnok az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjától kapott támogatást, ebből valósulhattak meg a fröccsnapok is.

Csókás Judit projektmenedzser ezúttal előadóművészként is fellépett a fesztiválon a Maffia Swing táncosaival, volt Republic és R-GO koncert.

A pénteki program keretében konferenciát rendeztek a régiófejlesztésről, megnyitották a falumúzeumot, amelynek lelkes ötletadója, gyűjtője Priskin Magdolna nyugalmazott pedagógus. A fröccsnapok keretében fotókiállítás nyílt a Jedlik-házban Mészáros Kristián alkotásaiból, Hit, covid, ember..., címmel.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?