Régió

Újabb fröccsrekordot döntöttek meg Szímőn

Száz Ildikó

2015. szeptember 2. 20:37

Szímő | Folytatni szeretnék a Jedlik-hagyományok ápolását a Vág menti településen.
215 liter fröccsöt kevertek a 4. Fröccsnapokon, hogy megemlékezzenek Jedlik Ányos fizikus és feltaláló születésének 215. évfordulójáról. A szímői születésű magyar természettudós és bencés szerzetes nevéhez számos találmány fűződik, ezek egyike a szikvíz – más néven szódavíz – és a fröccs.
 
Az óriási pohár feltöltésében magyarországi és régióbeli polgármesterek, az MKP és a Híd képviselői, valamint a rendezvény állandó vendégei segédkeztek. Az első fröccsnapokat 2012-ben tartották a faluban a Magyar Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagrendjével közösen. Az egyesület célja öregbíteni a magyar szikvízgyártás hírnevét. Első alkalommal kétszáz liter hosszúlépést készítettek gúgi rizlingből, szolnoki szikvízből és jégből. 2013-ban a Jedlik Ányos Lovagrend kétszázharminchat literes barátságpoharában már 213 liter fröccs gyöngyözött, melyet a szímői szövetkezet olaszrizlingjéből és Magyarország minden tájáról küldött minőségi szikvízből kevertek. Tavaly 214 liter fröccsöt készítettek a családias hangulatú találkozón. Az első két évben az ital eladásából befolyt összeget a helyi játszótér felújítására fordították, tavaly egy beteg kisfiú családját támogatták. Bób János, Szímő polgármestere elmondta, az idei bevételt a helyi ifjú tehetségek felkarolására szánják. „Zongorát szerettünk volna venni a Jedlik-házba. Az idei fröccsnapokon vendégül láttuk Jedlik Ányos rokonait, Brutovszky Mihályt és feleségét, Vajner Anikót. Vajner Anikó egy használt szárnyas zongorát ajánlott fel a falunak, az összeget arra szeretnénk fordítani, hogy a zongorát ideszállítsuk Rozsnyóról, és felújítsuk, felhangoljuk” – mondta Bób. A főzőversenyen a legjobb gulyást a szímői vadászok csapata, a legfinomabb grillezett ételeket a Bull strong team, a legízletesebb pörköltet a Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagrendje főzte, halételekben a Bözsi team és egyéb kategóriában a hajdúnánási Bocskai Alapiskola bizonyult a legjobbnak.
 
A vendégek megtekinthették a Jedlik-emlékszobát, valamint a falu múltját és jelenét bemutató kiállítást. Hagyományőrző csoportok műsora tette hangulatosabbá a fesztivált, nagy sikere volt továbbá a Joint Venture, a História, a Beatrice és Nagy Feró, valamint Zséda és az Irigy Hónaljmirigy együttes koncertjének is.
 
Az Új Szó a rendezvény médiapartnere.
Önnek ajánljuk