Régió

Újabb 30 millió eurót különítettek el a csallóközi csatornahálózatokra

A kormány több mint 40 millió eurót különített el a Lex Csallóköz törvény keretein belül a vízvédelmi területeken lévő csatornahálózatok kiépítésére.
Somogyi Katalin

2019. február 4. 12:14

abony
- A szerző felvétele

Erről legutóbb Nagyabonyban beszélt Sólymos László környezetvédelmi miniszter, aki Csicsai Gábor földművelésügyi államtitkár társaságában vett részt egy lakossági fórumon. A helyiek mellett Hodos község lakosai is ott voltak az eseményen, melyet Gányovics Júlia nagyabonyi és Balódi László hodosi polgármester szervezett.

A lakosokat elsősorban a csatornázás érdekelte, amelyet a két község közösen tervez megépíteni, és amihez már minden szükséges előfeltétel megvan, csak a megfelelő pályázati kiírásra várnak.

A kormány több mint 40 millió eurót különített el erre a célra. „Ez a törvény nemcsak azért volt fontos, hogy meglegyen az építkezésekhez szükséges pénzösszeg, hanem azért is, hogy a csallóközi lakosok jobban tudatosítsák azt a különleges értéket, amit a csallóközi ivóvízkészlet jelent, amit mindenképpen védeni kell. Ezért döntött a kormány még plusz 30 millió euró elkülönítéséről a csallóközi csatornahálózatok kiépítésére, hiszen ez létfontosságú az ivóvízforrások védelme érdekében. A beruházások anyagi háttere megvan, most már az egyes települések polgármesterein és önkormányzatain van a sor, hogy használják fel minél előbb” – mondta Sólymos.

A lakosokat a sertések kötelező regisztrálása is érdekelte. Főleg az idősebbek tartják feleslegesnek a rendelkezést. Csicsai Gábor, a mezőgazdasági minsztérium államtitkára elmagyarázta, hogy európai uniós szabály a sertések regisztrációja, még az otthon tartott sertéseké is. Szlovákia, éppen az otthoni disznóvágások hagyománya miatt pár évig kivételt kapott, vagyis a saját felhasználásra tartott állatokat nem kellett bejelenteni, csak a további értékesítésre tartott állományt kellett regisztrálni. Ezt a kivételt már visszavonták, mégpedig a sertéspestis terjedése miatt, ami ellen nincs gyógymód, csak a vírus terjedésének meggátolásával lehet korlátozni a betegség megjelenését. Mivel a környező országokban már megjelent a vírus, főleg a vadon élő állományban, szükséges volt ez a lépés. „Ez az előírás a lakosok védelmére szolgál, nem korlátozza, csak ellenőrzi a sertésállományt, és nem jár semmiféle pluszköltséggel vagy adózással” – nyugtatta a jelenlévőket az államtitkár. (sk)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A fertőzött személyeket az állam által fenntartott karanténközpontokba szállítják a roma telepekről (TASR-felvétel)

A hadsereg a magyar romák között is végez majd koronavírusteszteket

televízió gyerekeke

Televíziós iskolával szimulálnák a valódi oktatást

határátkelőhely

Szigorított határellenőrzés, torlódás az átkelőknél

A fiatal cseh orvosok ötöde távozik Nyugatra

Több tucat kórházi alkalmazott kényszerült karanténba, miután kapcsolatba kerültek egy beteggel

Vladimír Soták

A munkáltatók szerint összeomláshoz vezetne a blackout

koronavirus

Elhunyt egy újabb beteg Magyarországon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.