Új közbeszerzés a Doborgaz–Dunakiliti kerékpáros Duna-híd megépítésére

Duna-híd
DOBORGAZ/DUNAKILITI |

Megismétlik a Doborgaz és Dunakiliti közti híd megépítésére kiírt közbeszerzési pályázatot a szlovák oldalon.

Néhány éve született döntés arról, hogy kerékpáros híd épül Doborgaz és Dunakiliti közt, az egyetlen, amely összekötné a régi Duna medrének két partját Pozsony alatt a bősi vízerőmű üzembe helyezése után. Biciklis, illetve gyalogoshídnak tervezték, ám olyan terheléssel, hogy szükség esetén mentőautó, illetve tűzoltókocsi is használhassa.

Őszre vártunk kivitelezőt

Az eredeti elképzelések szerint november végéig be kellett volna fejeződnie a közbeszerzési eljárásának mind a magyar, mind pedig a szlovák oldalon, tavasszal az építkezés megkezdésével számoltak. Európai uniós forrásról lévén szó – a híd építési költségeinek a 85 százalékát az EU fedezi – feszes a megépítés határideje, a feltételek szerint körülbelül másfél év alatt kellene megépíteni. Júliusban arról tájékoztattunk, hogy magyar részről lezárult a közbeszerzési eljárás. A NIF, vagyis a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közölte, hogy a híd magyarországi részét a Strabag Általános Építő Kft. építheti meg, nettó 621 millió forintért. A szlovák közbeszerzés nyerteséről az őszi hónapokban vártunk tájékoztatást, ám ehelyett az a hír került napvilágra, mely szerint törölték a közbeszerzési eljárást és új felhívást írnak ki.

Új pályázat

Kovács Andor Tamásné, Dunakiliti polgármestere lapunk kérdésére elmondta, a projekttel kapcsolatban nincs semmilyen új információja. Boráros József, Doborgaz polgármestere viszont megerősítette, hogy a szlovák fél új pályázatot írt ki, de az okokról nem tudott bővebb tájékoztatást adni.

Megkerestük a környezetvédelmi minisztériumot is ez ügyben, amely a projekt gesztora. A tárca azonban a Vízépítő Vállalathoz (VV) irányított, az építkezést ugyanis a vállalat felügyeli. „Az államközi híd építésére július 13-án kiírt nemzetközi közbeszerzési eljárást október 14-én megszüntettük, tekintettel arra, hogy módosítottuk, frissítettük a dokumentumokat a Közbeszerzési Hivatal döntése alapján. Az új felhívást október 14-én hirdettük meg. Az érdeklődők 2020. december 17-ig adhatják le pályázataikat. A nemzetközi tendert a Doborgaz–Dunakiliti híd közös részének a megépítésére a Vízépítő Vállalat hirdette meg közös megegyezés alapján a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel” – közölte Simona Holovič, a VV vezérigazgatójának titkársága nevében. A jelenlegi állás szerint, tehát a magyar részről megvan a bekötő utak kivitelezője, a szlovák oldalon a bekötő utak kivitelezőjének az úgynevezett ex-ante ellenőrzése zajlik, ami nem más, mint a szerződés aláírása előtti felülvizsgálat. Hasonló a helyzet az államközi híd építkezési felügyeletének a megállapításával is, zajlik az ellenőrzés, a győztes kihirdetése 2021 elején várható. Már csak a híd kivitelezője hiányzik.

Az újfent meghirdetett közbeszerzéssel kapcsolatban megkerestük a magyarországi Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t is. „A 2018. december 11-én aláírt Magyarország kormánya és a Szlovák Köztársaság kormánya közötti államközi megállapodás értelmében, a mederhíd mint közös létesítmény megépítését elvégző kivitelező kiválasztását a Szlovák Köztársaságban felelős szerv fogja elvégezni a Szlovák Köztársaság területén hatályos közbeszerzési törvényben foglalt előírások szerint. A közbeszerzési eljárásban mindkét felelős szerv képviselői részt vesznek, de a közbeszerzési eljárást a Vízépítő Vállalat bonyolítja a szlovák jogszabályok szerint”. A labda tehát a szlovák oldalon pattog.

A magyar félre is hat

Ha a szlovákiai oldalon a közbeszerzés újbóli kiírása miatt csúszik a projekt, akkor annak a magyar kivitelezésre is hatása lehet. A szigetközi oldalon a dunakiliti duzzasztóművön átkelve, majd jobbra fordulva egy mintegy 200 méteres aszfaltos gyalogos- és kerékpárút épül. Ezután egy kisebb ártéri hidat, hídnyílást épít a magyar oldali kivitelező, majd jön a Duna medre feletti nagy híd – ezt már a Szlovákia által kiválasztott cég állítja fel. Ennek azonban egy pillére közös lesz a szigetközi ártéri műtárggyal. Így aztán, ha ott késik az építő kiválasztása, az a magyar oldali részre is hatással lehet. Várhatóan addig nem indulhat a szigetközi munka sem, amíg a másik oldali közbeszerzésben nincs nyertes – tudtuk meg magyarországi hírforrásokból.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?