Új köntöst kap az ipolysági katolikus templom

ipoly4
Ipolyság |

Megkezdődtek a külső felújítási munkálatok az ipolysági római katolikus templomon. Zachar Pállal, a város polgármesterével és a projekt vezetőjével beszélgettünk.

A városunk egyik éke a kéttornyú római katolikus templom. Régóta nyomasztott, hogy a homlokzat rossz állapotban van” – nyitotta a beszélgetést Zachar Pál.

A polgármester elmondta, hogy saját kezdeményezésből kereste fel a helyi atyát, abból a célból, hogy közös megoldást találjanak a felújításokra. Az elmúlt húsz évben folyamatosan zajlottak a kutatások a templom eredeti állapotáról, amelyek szükségesek voltak a restauráláshoz. Az utolsó nagy restauráció a bélletes kaput érintette, amely egy különleges bejárat közép-európai szinten, művészettörténeti és építészeti szempontból. Kevés ilyen maradt fenn, és az ipolysági templom bejárata ebből a szempontból egyedülálló.

A homlokzathoz majd ötven esztendeje nem nyúltak hozzá. Akkoriban az volt az elképzelésem, hogy az adminisztratív teendők után, beleértve a műemlékvédelmi hivatal által kibocsátott engedélyeket is, forrást keresek a munkára. A tervezések és a papírmunkák másfél évvel ezelőtt kezdődtek, idén kaptuk a jó hírt, hogy a Közép-európai Alapítvány támogatást nyújt nekünk” – tette hozzá a polgármester.

Zachar Pál lapunknak elmondta, hogy jelenleg csak külső munkálatokat fognak elvégezni a templomon, a homlokzat kerül felújításra. A kétoldali, a hátulsó és az elülső rész restaurátori munkafolyamat lesz, úgyhogy az alapozást követően a második felvonásban kerül sor erre. Nem szeretnék, hogy a templom körbe legyen „barikádozva”, így lépésről-lépésre haladnak körbe. A templom új köntöse egy több tízezer eurós beruházás. A pályázati összeget ki kellett egészíteni az egyházközösség által összegyűjtött adománnyal, illetve a városi költségvetésből is igyekeznek pénzt elkülöníteni erre a célra. A gyülekezet nagyon pozitívan fogadta felújítási munkálatok. Évek óta látják, hogy a templom külső része nem volt jó állapotban.

Elmondhatjuk, hogy közös erővel igyekszünk megvalósítani ezt a felújítást” – zárta a gondolatait Zachar Pál.

A munkálatok első felvonásával az őszi hónapokban elkészülnek, a restaurátori munkát az időjárás fogja befolyásolni. Valószínűleg jövő tavasszal sikerül a projekt végére érni.

Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal

Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal

A Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal kiegészítésként restaurátori kutatásokat és egy 3D szkenneléses, digitális tervezetet is elkért a tényleges munkálatok megkezdése előtt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?