Régió

Új helyre költözött Komáromban az Artis Centrum

Komárom | A város nyugati végén található Marina Parkba költözött a fejlesztő központ, amely többek közt sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozik.
Vataščin Péter

2020. február 19. 14:00

Komárom
Kényelmesebb körülmények között zajlanak a kezelések - Képarchívum

Az új helyszínen összesen 10 felújított és a kezelésekhez szabott teremben tudják fogadni klienseiket a központ munkatársai. „Az a célunk, hogy ez egy olyan színvonalú intézményközpont legyen, ahova szívesen jönnek a szülők” – mondja Barthalos Réka társtulajdonos az Új Szónak. Beszámolója szerint a korábbi belvárosi helyszínt egyszerűen kinőtték, mivel folyamatosan növekszik a fejlesztésekre és terápiákra vonatkozó igény. A párkányi és komáromi fejlesztő központ jelenleg összesen kb.250-270 fővel, ill. családdal foglalkozik. Az Artis Centrum tevékenységei közé tartozik még a felnőttek képességfejlesztése és nevelése, valamint a normál fejlődésmenetű, valamint tehetséges gyermekek tehetséggondozása is. Több olyan terápiás módszert kínálnak, amelyek csak néhány helyen vehetők igénybe Szlovákiában, de például a világhírű Pető-módszert csak ők alkalmazzák az országban. Idén nyáron intenzív fejlesztési heteket fognak tartani a komáromi és a párkányi központjaikban.

Folyamatos fejlődés

Melecski Júlia társtulajdonos szerint a távlati terveikben szerepel egy Léva vagy Ipolyság környéki központ megnyitása is. A terápiakínálatot, a szakmai gárdát és az eszközparkot folyamatosan bővítik. 14 szakemberük van, akik közül mindenkinek megvan a maga területe életkor és diagnózis alapján. Kidolgoztak egy „rotációs” rendszert az intézményen belül, amelynek köszönhetően az adott egyénnél gyorsan megtalálhatják a megfelelő kezelési módokat – ezen felül pedig viszonylag gyorsan, 1-2 hét alatt tudnak időpontokat adni a jelentkezőknek akár egyéni, akár csoportos kezelésekre. Zömmel ugyan magyar családokkal kerülnek kapcsolatba, a klienskörük bő 5 %-a viszont részben vagy teljesen szlovák anyanyelvű.

A központban úgy látják, már sok szülő önmagától, tudatosan fordul hozzájuk, ami főleg azért jó, mert pl. a fejlődési problémák kezelését jobb minél előbb elkezdeni.

Együttműködések

Az Artis Centrum munkatársai közül többen is a Semmelweis Egyetem Pető András Karán végeztek. A Kar éves szlovákiai intenzív kezeléseire a saját klienskörükből is szoktak küldeni személyeket. Van azonban élő kapcsolatuk a szlovákiai szakmával is. Az autistákkal foglalkozó pozsonyi Andreas Központból már rendszeresen küldenek hozzájuk klienseket.

Fenntartás és támogatás

Ahhoz, hogy a polgári társulásként működő Artis Centrum leszerződjön a szlovák egészségbiztosítókkal, túl sok jogi követelménynek kéne megfelelniük. Emiatt más módokon próbálnak segíteni a hozzájuk forduló szülőknek, pl. támogatói pályázatokat ajánlanak a figyelmükbe, ugyanakkor a szolgáltatásaik árjegyzéket is igyekeznek pénztárcakímélővé formálni. A nemrég lezajlott Felvidéki Vállakozók Bálján a tombolából befolyt összeget is a családok támogatására fordítják, valamint nemsokára létrehoznak egy alapítványt is, amelyen keresztül az adományozók az Artis Centrum munktársai által kezelt konkrét családokat tudnak majd támogatni. Az adó 2%-ából befolyó összeget pedig, ahogyan a pályázatokból elnyert összegek jelentős részét is, terápiás eszközök vásárlására fordítják.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
traktor

A fagyok után a szárazság tizedeli a termést

kk

Nem szerep: cukrászinasnak áll

koronavírus rendőrség határ

Szerdától csak a kijelölt határátkelőkön lehet majd átlépni Szlovákia határait

koronavírus

Koronavírus: ezekből a járásokól származnak a hétfőn diagnosztizált betegek

Csernobil

Harmadik napja ég egy erdős terület a csernobili tiltott övezetben

Veronika Remišová

Meghirdették az első uniós pályázatot

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.