Régió

Új helyre kerül Herczeg Géza szobra Nagykaposon

Nagykapos | Nem az eredetileg kiszemelt helyszínen állítják fel a város híres szülöttjének, Herczegh Géza jogtudósnak a szobrát.
Leczo Zoltán

2018. szeptember 12. 18:11

Korábban úgy határoztak, az alkotást a Dobó téren állítják fel. Gabri Rudolf, a Nagykaposi Magyar Közösségi Ház vezetője lapunknak elmondta, az eredeti terveken változtatni kellett, ugyanis hamarosan elkezdődik a tér komplex felújítása, mely október közepéig biztosan nem fejeződik be. A városvezetéssel egyeztetve ezért úgy határoztak, a mellszobor a városi parkba kerül, mely egy nagyobb beruházás keretében néhány évvel ezelőtt újult meg. Herczegh Géza, a 2010 januárjában elhunyt nemzetközi jogtudós ugyan nem sokkal születése után elkerült Nagykaposról, ám szoros szálak fűzték a városhoz. A település kulturális és közéletének aktív szereplője volt, feleségével, Petneházy Melindával 2007-ben hozta létre a Herczegh Károly Alapítványt. A bodrogközi és Ung-vidéki közösségek, valamint az itt élő fiatalok anyanyelvi kultúrájának megőrzését és fejlesztését célul kitűző egyesület Herczegh Géza halála után is folytatja tevékenységét, Petneházy Melinda támogatásával. Nagykapos városa Herczegh Gézát 2005-ben, Herczegh Gézánét pedig 2017-ben díszpolgári címmel tüntette ki. Herczegh Géza emléke előtt úgy is tisztelegni szeretnének, hogy idén, születésének 90. évfordulója alkalmából szobrot állítanak neki. Ennek ünnepélyes leleplezésére 2018. október 13-án Nagykaposon kerül sor, az eseményen részt vesz Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, Herczegh Géza veje is. A szobor elkészítését Rieger Tibor Kossuth-díjas szobrászművész vállalta. Az új helyszínt nemrég megtekintették a család tagjai is, és mind Petneházy Melinda, mind Herczegh Géza fia, Herczegh Károly megfelelőnek találta. A változtatásról a szobor alkotóját, Rieger Tibort is értesítették, aki szintén beleegyezett a tervek megváltoztatásába. Miután lezárul az adminisztratív eljárás, megkezdődhetnek a szoborállítással, illetve az itt levő köztéri alkotás áthelyezésével kapcsolatos munkák.

2018. szeptember 11. 09:30

Vészhelyzet van Nagykaposon - megoldást kell találni
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Čaputová akár Áderrel is emlékezne Trianonra

Megérkezett Gombaszögre Čaputová

Frissítve

Tűz ütött ki a sínek mentén Diószeg és Szenc között, késnek a vonatok

GALÉRIA: Így nyaralnak a szlovákiai politikusok

Kellemetlen: véletlenül rossz házba tört be a NAKA

Ismét áll a bál a koalícióban: Danko indoklás nélkül törölte Cséfalvay külföldi útját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?