Új fejezet kezdődik Nagymegyer történetében (FOTÓK)

Munkára kész az új polgármester és az új testület (A szerző felvétele)
Nagymegyer |

A szlovák, majd a magyar himnusz felcsendülése után a leköszönő polgármester szavaival és köszönetnyilvánításával kezdődött meg az ünnepi beiktató képviselő-testületi ülés, ahol az új polgármester, Soóky Marián és az új képviselő-testület is letette az esküjét.

Holényi Gergő, leköszönő polgármester nyitotta meg az ülést, aki négy évvel ezelőtt egy imával indította hivatali idejét, most egy bibliai idézettel zárta azt.

Futásomat elvégeztem, a harcot megharcoltam, a hitet megtartottam.

– mondta. A pódiumot elhagyva, a választási bizottság elnöke ismertette a választási adatokat, ahol az összes indulóra leadott érvényes szavazatszámait is nyilvánosságra hozták. A képviselők közül a legtöbb szavazatot Lapos Ildikó kapta, volt alpolgármester, a második helyre Estergájoš Mária került, a harmadik helyen pedig Kórósi Zalán végzett. Soóky Marián, a polgármesteri választáson 372 szavazattal előzte meg a második helyre került Lojkovič Samuelt. A nagymegyeri lakosok 48,12 százaléka élt választási jogával, melynek 2 választási körzetben tehettek eleget és a polgármester személyén kívül 13 képviselőt választhattak meg.

„Futásomat elvégeztem, a harcot megharcoltam, a hitet megtartottam” – mondta leköszönő beszédében Holényi Gergő

A csaknem teltházas kultúrházban két nyelven, szlovákul és magyarul hallgatták végig a választásról szóló közleményt, majd az fogadalomtételek következtek. A polgármesteri eskü felolvasása után Soóky Marián szóban is megfogadta, majd aláírásával is hitelesítette beiktatásának dokumentumát, majd megköszönte az egybegyűlteknek, hogy eljöttek. Beszédében elmondta, hogy sok nehézség és kihívás áll a testület előtt és most biztosan nem engedhetetik meg maguknak a széthúzást, ami persze nem jelenti azt számára, hogy mindig mindenben egyet kell érteniük.

Úgy gondolom, hogy kizárólag az értelmes vita, az érvek mentén kialakult konszenzus érlelheti ki a legjobb megoldást egy-egy problémára.

– mondta köszöntő beszédében Soóky Marián, Nagymegyer város polgármestere. Kihangsúlyozta, hogy kész támogatni minden értelmes javaslatot, ha az a várost és annak polgárait szolgálja. Véleménye szerint a városi hivatal elsődleges feladata, hogy szolgáljon, segítse a polgárokat ügyeinek intézését és megfelelő szakmaisággal kidolgozott anyagokkal lássa el a szakbizottságokat és a képviselőket, hogy a tények és ne érzelmek alapján hozzák meg döntéseiket.

A város által alapított cégek is elsősorban a közösséget kell szolgálják. Nem feledve, hogy a cégforma eleve gazdasági alapon való működtetést feltételez. Kötelességem, hogy a jelenleg még érvényben lévő törtvénytelen állapotot minél előbb megszüntessem, ezért a holnapi nap folyamán a két érintett vállalatnál visszahívom a testületi határozat nélkül kinevezett ügyvezetőket. A törvénytelenség a jövőben nem tolerálható, sem azok, akik asszisztálnak hozzá.

– jelentette ki. Elmondta, hogy egy város és annak önkormányzata akkor működik jól, ha a sikereket és esetleges kudarcokat is a nyilvánosság elé tárja. A félelemben élő vezetés nem lehet hiteles, állítja.

Nekem sem most, sem a jövőben nem lesz takargatnivalóm, ezért szeretném a város polgárainak tájékozttási formáját megújítani.

– szögezte le Soóky Marián. Szeretne a város sajtóban megtépázott hírnevén javítani és azt kívánja, hogy inkább az eredményektől legyen hangos Nagymegyer.

Elmondta, hogy a nála tapasztaltabb polgármesterek számára is fel van adva a lecke. Szeretne a környékbeli községekkel való jó viszonyra alapozva bátran egymásra támaszkodni és nem csak itt helyben, hanem az egész Csallóközben.

Készenállok rá, hogy új fejezetet nyissak Nagymegyer történetében, együtt, Önökkel. Közösen többre megyünk!

– zárta beszédét az új polgármester Soóky Marián.

"A törvénytelenség a jövőben nem tolerálható, sem azok, akik asszisztálnak hozzá" - mondta az új polgármester, Soóky Marián

A Soóky Marián beszéde után felolvasta a képviselői eskü szövegét először szlovákul, majd magyar nyelven is. A megválasztott testületi tagokat ezután egyesével a pulpitushoz szólították, ahol szóbeli fogadalmat tettek, majd a kihelyezett asztalra készített dokumentumot is aláírták.

A megválasztott képviselők egyenként fogadalmat tettek (A szerző felvétele)

Az ünnepi ülésen Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke is felszólalt, aki kijelentette, hogy Nagymegyer országos szinten is nagy jelentőséggel bíró város.

Az idegenforgalmat tekintve országos jelentőségű város, a magyarságot tekintve nagyon komoly regionális jelentőségű és a magyar-szlovák együttműködést tekintve is országos jelentőségű városról van szó. Szeretném aláhúzni a város döntéseinek jelentőségét.

– hangsúlyozta Berényi József.

"Azok a döntések, melyeket itt meghoznak a helyi önkormányzatban, azok a környék településeit is szolgálják" - mondta Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke

Ezt követően Soóky Marián, új polgármester átvette a testületi ülés vezetését, Holényi Gergő pedig ezzel egy időben elhagyta a termet. Programpontok jóváhagyása után megkezdődhetett a testületi ülés tevőleges része, ahol több témában is szavaztak. Pongrácz Kálmán javaslatát egyhangúlag támogatta a testület, melyben kérte a Városi Tanács megválasztásához szükséges módosításokat. Abban is döntöttek, hogy a polgármester akadályoztatása esetén Lapos Ildikó lesz az a képviselő, aki összehívhatja a testületi üléseket és le is vezetheti azokat.

Tíz szakbizottságot alakítottak, melyeknek az elnökeit is megválasztották. Létrejött az Izsapi Tanács, majd a nagymegyeri Városi Tanácsról is szavaztak.

Két érintett városi Kft-nél akkut helyzet alakult ki, hiszen jó ideje törvényellenes állapot áll fent. Ennél a két városi Kft-nél ugyanis a képviselő-testületi döntés nélkül került pozícióba a két ügyvezető. Úgy döntöttem, hogy a két érintettet a holnapi nappal visszahívom tisztségéből. A törvényes rend mihamarabbi helyreállítása érdekében, és hogy a két cég ne maradjon ügyvezető nélkül, a megválasztott képviselőkkel többször is tárgyaltunk a lehetséges jelöltekről. Egy meghívásos pályázat keretében a képviselők meghallgatták a két jelöltet és úgy tudom, mindkettőjük személyében konszenzus alakult ki.

– mondta a polgármester. Egyetértés moraja söpört végig a termen, Néveri Sándor képviselő azonban mégis aggodalmának adott hangot, amikor szót kérve a polgármestert mérlegelésre szólította fel.

Szeretném megkérni, hogy mérlegelje a holnapi határidőt. Javasolnám, hogy kérjen egy elszámolást a cégek állapotáról az ügyvezetőktől, mert amint visszahívásra kerülnek, semmilyen jogi kapcsolatunk nem lesz a volt, bejegyzet ügyvezetőkkel.

– emelte ki Néveri Sándor. Kórósi Zalán képviselő reakciójában elmondta, hogy erre már korábban meg kellett volna kérniük őket. A testület megszavazta az ügyvezetők leváltását, majd kinevezte a két új ügyvezetőt. A Termál Kft. élére Šušík Rolandot, a Lakáskezelő Kft. élére pedig Uhrovicš Pétert. A két cégben a felügyelő tanácsról is szavaztak. Zavartalan átállást és további működést remélnek és még idén szeretnék megvalósítani a cserét.

Soóky Marián az alpolgármester címre Estergájoš Máriát javasolta.

Évtizedes intézményvezetői tapasztalata sokat segíthet majd a közös tevékenységükben. Nincs olyan nagymegyeri lakos, akit ketten együtt személyesen ne ismernénk.

- mondta a polgármester. Egyelőre általános alpolgármesterként látja el pozícióját.

Kész vagyok arra, hogy a városunkat képviseljem képviselőként és alpolgármesterként is, karöltve a testülettel, hogy a városért tegyünk, hogy egy jobb és szebb városban éljünk. Szeretném, ha nem csak mi, akiket megválasztottak, hanem mindenki más is hozzátenné a maga munkáját. Ehhez nagyon fontos a jó együttműködés, a városi hivatal és a polgárok együttműködése is. – mondta köszöntő beszédében Estergájoš Mária.

Estergájoš Mária, az új alpolgármester a képviselők, a városi hivatal és a lakosság együttműködését kéri (A szerző felvétele)

Megszavazták az eskettető képviselők személyét is, akik a polgári szertartást elvégezhetik. Estergájoš Mária, Pongrácz Kálmán és Lapos Ildikó, valamint alanyi jogon maga a polgármester.

Pro Urbe-díj odaítélése volt a következő programpont, melyre október végéig lehetett javaslatot tenni. Titkos szavazással egyhangúlag az idén elhunyt Vrezgó Erzsébet gyermekorvost választották meg, akinek in memoriam Pre Urbe-díjat adományoznak. A másik díjazott a Megyer Táncegyüttes, akikre ugyancsak egyöntetűen szavaztak. Az idei jelöltek a díjazottakon kívül a következőek voltak: az izsapi Iqus Polgári Társulás, Kosár Árpád, Ollé Sándor, valamint a Snitt Polgári Társulás. A Pre Urbe-díj átadására előreláthatólag december 15-én, csütörtökön kerül majd sor.

Vrezgó Erzsébet - Pro Urbe-díj In memoriam Nagymegyer (Képarchívum)
Megyer Táncegyüttes - Pro Urbe-díj Nagymegyer (A szerző felvétele)

A polgármester fizetése egyik programpontban sem szerepelt. Erről akkor szavazhatnak majd a testület tagjai, amikor maga a polgármester terjeszti fel a kérdést, amire eddig még nem került sor. A legközelebbi testületi ülést valószínűleg december 14-én, szerdán tartják.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!