Új elektromos állomás épül a Csallóközben

Alapkő letétel a békei építkezésen
Béke |

Két ország projektje valósul meg jelentős európai úniós támogatással. Az új állomás a már létező pozsonypüspökii és dunaszerdahelyi állomások terhelésén lesz hivatott könnyíteni.

Az E-On Észak-dunántúli Áramhálózat Zrt. a Nyugat – szlovákiai Elosztó Társaság Rt. (Západoslovenská distribučná a.s.) és a Szlovák Villamos Energia Átviteli Rendszer Rt. (Slovenská elektrifikačná prenosová sústava a.s.) közös projektje épül meg az elkövetkezendő néhány hónapban Béke község kataszterében. Az építkezés hivatalos megnyitása alkalmából, a helyszínen tartottak sajtótájékoztatót a projekt résztvevői.

A világ energetikai háztartása radikális változások előtt áll, amelyeket több tényező is előidéz. A háborús konfliktus nyilvánvalóvá tette az energetikai források sebezhetőségét, ugyanakkor a klímaváltozás kapcsán egyre inkább az újrahasznosítható források felhasználása kerül előtérbe. Fel kell készülnünk a változásokra, amelyek pár éven belül óhatatlanul bekövetkeznek.

Galéria

„Az energetika teljes transzformációja áll előttünk, hiszen a világ nagyot fordult. Feladatunk, hogy felgyorsítsuk energetikai rendszerünk újjáépítését az elkövetkezendő időben, a globális felmelegedés, a közelünkben dúló háború világossá tették mindenki számára, hogy az energetikai függőségnek véget kell vetni. A Békén épülő projekt is egy fontos lépés e függetlenség elérésében. Nem elég fotovoltaikus telepeket létesíteni, az ott termelt áramot tovább is kell vezetni. Egyre több az elektromos áramot felhasználó közeg, akár az elektromos autókra, akár az elektromos áramot felhasználó fűtésre, hűtésre gondolunk. Egyúttal fontosnak tartom a határokon átívelő együttműködést, mert ilyen nagy volumenű projektet nem lehet csupán nemzeti szinten vagy egy résztvevő vállalat által megvalósítani” – jelentette ki Markus Kaune a Nyugat-szlovákiai Energetikai vállalat (ZSE) igazgatóságának elnöke és főigazgatója.

„Békén, Danube In Grid elnevezéssel, egy okos hálózati projekt épül, amely célja, hogy minél több megújuló erőművet legyen lehetőség a hálózatra csatlakoztatni, illetve minél jobban, biztonságosabban és magasabb minőségben tudjuk ellátni a fogyasztókat okos hálózati megoldásokkal. Al állomásokat, távvezetékeket építünk és okos eszközökkel látjuk el a távvezetékeket. Ezzel több adatot tudunk gyűjteni és gyakorlatilag azonnal látjuk a problémát, ha bárhol felmerül a hálózatban” – tájékoztatta lapunkat Csekő Zsuzsa, az E-On Északdunántúli Áramhálózat Zrt. képviselője.

„Úgy tudom, több község is számításba jött a Csallóközben az elektromos állomás kiépítését illetőleg. Itt nálunk Békén is három helyszín közül választották ki végül ezt a 2,3 hektáros területet, amely távol van a lakott területektől, ugyanakkor közutak közelében, ami szintén fontos szempont volt” – válaszolta lapunk kérdésére, hogy miért éppen Béke, Janikovics Katalin, Béke polgármestere. A beruházás megvalósítására az Európai Únió mintegy 300 millió eurós támogatást hagyott jóvá, amely összeg 35 százalékát a Nyugat – szlovákiai Elosztó Társaság Rt. fedezi.

„Húsz hónap múlva találkozunk az átadáson” – hangzott el a sajtótájékoztató befejezéseként. Úgy legyen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?