Régió

Új aszfaltút lesz a párkányi Duna-gát tetején

Várhatóan szeptember közepére aszfaltozzák le a párkányi Duna-töltés koronáját, egészen a garamkövesdi vasúti hídig – tudtuk meg a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat igazgatójától. Az új utat kerékpárosok is használhatják majd.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. augusztus 18. 11:30

- A szerző felvétele

A párkányi Duna-gát koronáját leaszfaltozzák, emiatt a vízügyesek már elegyengették a terepet, és a napokban mintegy harminc centiméter vastagon, zúzott kővel borítják be a gát tetejét, két kilométer hosszan. Erre kerül majd az új aszfaltréteg. Az aszfaltozásra kiírt közbeszerzést a Swietelsky Slovakia cég nyerte meg, 70 ezer euró értékben. „A beruházás összköltsége 120 ezer euró, ebből 70 ezer euróba kerül az aszfaltozás, a többi pénzt saját forrásból álljuk. A követ a pozsonyi kőbányából szállítjuk Párkányba. Az előkészítő munkálatokkal feltehetően augusztus végéig elkészülünk, a beszállítóval úgy egyeztünk meg, hogy szeptember közepén kezdődhet az aszfaltozás, és – időjárástól függően – szeptember végére el is készülhet a gát tetején az új útˮ – részletezte az Új Szónak Jozef Dúcz igazgató. 

Sólymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter lapunknak úgy nyilatkozott, két évvel ezelőtt kezdték el a gát megerősítését és szigetelését, meg is emelték a töltés magasságát. Akkor ígérték meg, hogy ha lesz rá mód és pénz, leaszfaltozzák a gátat. Ezáltal egy olyan terület nyílik meg a párkányiak részére, ahol biciklizni is tudnak majd, és akár babakocsival is végigsétálhatnak a töltésen. A töltés tetején vezető, leendő új út egy kerékpárút új nyomvonalát képezi. Párkány ezért Helemba községgel is tárgyal a további útvonal kiépítéséről, amely az Eurovelo VI – os nemzetközi kerékpárút részeként a leendő új Ipoly-hídon vezetne át Magyarországra. A tervek elkészültek, a beruházásra uniós forrásokért pályáznak. (buch)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Emelkedik az adóalap adómentes része

Kočner Bödörnek: Fico a mi főnökünk

Autóba hajtott, majd elaludt a részeg sofőr

1,2 millió euró a Kassa-vidéki járás településeinek

November 25-én választanak újra elnököt a Legfelsőbb Bíróság élére

Még idén ősszel kizöldül Galánta

Legfrissebb galériák
Olvasta már?