Tovább fogy a városok lakossága

Szencen sok a gyerek, bővítik az iskolákat és az óvodákat

Csak a Csallóköz és a Mátyusföld nyugati részén, a főváros vonzáskörzetében nő dinamikusan a népesség.

Az elmúlt évben tovább csökkent a csallóközi és mátyusföldi városok lakosainak száma. A régióban évek óta csak a fővároshoz közeli területek lakossága fejlődik dinamikusan.

Az anyakönyvi hivatalok lakossági statisztikáiból kiderül, hogy folyamatosan csökken Dunaszerdahely, Nagymegyer, Galánta és Diószeg népessége. Szencen és Somorján tavaly is nőtt a lakosság száma.

A fejlődő nyugat

Szencen évről évre nő a lakosok száma. A hivatalos adatok szerint év végén 19 132-en laktak a Napfényes-tavak városában. A városi hivataltól kapott tájékoztatásban azonban nem szerepelnek azok a lakosok, akik nem jelentkeztek be állandó lakcímre a városba. Idén csökkent az új lakosok száma, 595-en költöztek Szencre. Ez a legnépszerűbb város a régióban, Dunaszerdahelyen és Galántán is kevesebb a hivatalosan bejelentett új lakos. 2017-ben 274 gyerek született Szencen, több, mint egy évvel korábban. Az elhunytak száma nem haladja meg a születések számát, tavaly 123 lakos hunyt el. Vystavel Csaba, a városi hivatal helyettes szóvivője közölte, hogy a városban három új ingatlanfejlesztési projekt van folyamatban, amelynek keretében új lakások épülnek. A Somorjai Városi Hivatal adatai szerint tavaly ugyanannyian költöztek a városba, mint ahányan elköltöztek onnan, 291 új lakos jelentkezett be állandó lakhelyre. 147 gyerek született a városban, 127 lakos hunyt el, így a natalitás is pozitív tendenciát mutat.

Galánta és Diószeg is fogy

Galánta lakosainak száma nem éri el a tizenötezret. A városi hivatal adatai alapján tavaly ugyan csak negyvennel, de csökkent a nyilvántartott lakosok száma. Tavaly év végén 14 900 ember élt a városban, ahol régóta tervezik a fiataloknak szánt bérlakások építését. Eddig azonban nem sikerült elkezdeni a programot. A számok azt mutatják, hogy 2017-ben lelassult a népesség csökkenése, 309-en jelentkeztek be állandó lakhelyre, 24-gyel többen, mint 2016-ban. 330-an úgy döntöttek, hogy elköltöznek a városból. Tavaly 139 kisgyerek született Galántán, hússzal több, mint egy évvel korábban. Az elhunytak száma azonban meghaladja a születettekét, 157-en távoztak az élők sorából. Diószegen az új lakosok, de a Galántától mintegy nyolc kilométerre fekvő városból elköltözők száma is jócskán megugrott 2017-ben. A 112 elköltöző lakos helyére 107 új lakos érkezett. A városban 52 gyerek született és 59 lakos elhunyt.

Dunaszerdahely jól teljesít

2017 végén 22 756 lakos szerepelt a város lakossági nyilvántartásában, egy év alatt százzal csökkent a népesség a járási székhelyen. A hivatali mérleg inkább pozitív, ugyanis a városból elköltöző lakosok arányát leszámítva kedvezően alakul Dunaszerdahely lakossági statisztikája. A natalitás is pozitív képet mutat, 178 újszülött gyarapította a lakosok számát, héttel több gyerek született, mint két éve. A születések száma viszont idén sem haladta meg az elhalálozások számát, tavaly 216 dunaszerdahelyi lakos hunyt el. 557-en költöztek a városba, 618 lakos pedig úgy döntött, hogy máshol telepedik le. Az új lakosok aránya azonban magasabb is lehet – sokan nem jelentkeznek be a városi hivatalban, ezzel kerülik el a költözéssel járó ügyintézést és a helyi illetékek befizetését. Nagymegyer lakossága a friss adatok szerint enyhén fogy. Tavaly 72 gyerek született a városban, 91 lakos elhunyt. A 135 elköltözött lakos helyére csak 109 költözött be.

Dominikok és Natáliák éve

Az információk szerint 2017-ben a csallóközi és a mátyusföldi anyukák legszívesebben a Natália, Viktória, Sofia, Adela, Sára vagy Diana nevet adták kislányuknak. A fiuknak a Dominik, Tamás (Tomáš), Ádám, Dávid vagy Noel nevet választották. Nagymegyeren egy Gennaro Armani is született. Somorján Svorad, Mateo, Míra, Aliz, Benett és Jonatán nevet is adtak a gyerekeknek. (béva, sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!