Régió

Tovább fogy a városok lakossága

Csak a Csallóköz és a Mátyusföld nyugati részén, a főváros vonzáskörzetében nő dinamikusan a népesség.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 17. 13:55

Szencen sok a gyerek, bővítik az iskolákat és az óvodákat
Szencen sok a gyerek, bővítik az iskolákat és az óvodákat - Bartalos Éva felvétele

Az elmúlt évben tovább csökkent a csallóközi és mátyusföldi városok lakosainak száma. A régióban évek óta csak a fővároshoz közeli területek lakossága fejlődik dinamikusan.

Az anyakönyvi hivatalok lakossági statisztikáiból kiderül, hogy folyamatosan csökken Dunaszerdahely, Nagymegyer, Galánta és Diószeg népessége. Szencen és Somorján tavaly is nőtt a lakosság száma.

A fejlődő nyugat

Szencen évről évre nő a lakosok száma. A hivatalos adatok szerint év végén 19 132-en laktak a Napfényes-tavak városában. A városi hivataltól kapott tájékoztatásban azonban nem szerepelnek azok a lakosok, akik nem jelentkeztek be állandó lakcímre a városba. Idén csökkent az új lakosok száma, 595-en költöztek Szencre. Ez a legnépszerűbb város a régióban, Dunaszerdahelyen és Galántán is kevesebb a hivatalosan bejelentett új lakos. 2017-ben 274 gyerek született Szencen, több, mint egy évvel korábban. Az elhunytak száma nem haladja meg a születések számát, tavaly 123 lakos hunyt el. Vystavel Csaba, a városi hivatal helyettes szóvivője közölte, hogy a városban három új ingatlanfejlesztési projekt van folyamatban, amelynek keretében új lakások épülnek. A Somorjai Városi Hivatal adatai szerint tavaly ugyanannyian költöztek a városba, mint ahányan elköltöztek onnan, 291 új lakos jelentkezett be állandó lakhelyre. 147 gyerek született a városban, 127 lakos hunyt el, így a natalitás is pozitív tendenciát mutat.

Galánta és Diószeg is fogy

Galánta lakosainak száma nem éri el a tizenötezret. A városi hivatal adatai alapján tavaly ugyan csak negyvennel, de csökkent a nyilvántartott lakosok száma. Tavaly év végén 14 900 ember élt a városban, ahol régóta tervezik a fiataloknak szánt bérlakások építését. Eddig azonban nem sikerült elkezdeni a programot. A számok azt mutatják, hogy 2017-ben lelassult a népesség csökkenése, 309-en jelentkeztek be állandó lakhelyre, 24-gyel többen, mint 2016-ban. 330-an úgy döntöttek, hogy elköltöznek a városból. Tavaly 139 kisgyerek született Galántán, hússzal több, mint egy évvel korábban. Az elhunytak száma azonban meghaladja a születettekét, 157-en távoztak az élők sorából. Diószegen az új lakosok, de a Galántától mintegy nyolc kilométerre fekvő városból elköltözők száma is jócskán megugrott 2017-ben. A 112 elköltöző lakos helyére 107 új lakos érkezett. A városban 52 gyerek született és 59 lakos elhunyt.

Dunaszerdahely jól teljesít

2017 végén 22 756 lakos szerepelt a város lakossági nyilvántartásában, egy év alatt százzal csökkent a népesség a járási székhelyen. A hivatali mérleg inkább pozitív, ugyanis a városból elköltöző lakosok arányát leszámítva kedvezően alakul Dunaszerdahely lakossági statisztikája. A natalitás is pozitív képet mutat, 178 újszülött gyarapította a lakosok számát, héttel több gyerek született, mint két éve. A születések száma viszont idén sem haladta meg az elhalálozások számát, tavaly 216 dunaszerdahelyi lakos hunyt el. 557-en költöztek a városba, 618 lakos pedig úgy döntött, hogy máshol telepedik le. Az új lakosok aránya azonban magasabb is lehet – sokan nem jelentkeznek be a városi hivatalban, ezzel kerülik el a költözéssel járó ügyintézést és a helyi illetékek befizetését. Nagymegyer lakossága a friss adatok szerint enyhén fogy. Tavaly 72 gyerek született a városban, 91 lakos elhunyt. A 135 elköltözött lakos helyére csak 109 költözött be.

Dominikok és Natáliák éve

Az információk szerint 2017-ben a csallóközi és a mátyusföldi anyukák legszívesebben a Natália, Viktória, Sofia, Adela, Sára vagy Diana nevet adták kislányuknak. A fiuknak a Dominik, Tamás (Tomáš), Ádám, Dávid vagy Noel nevet választották. Nagymegyeren egy Gennaro Armani is született. Somorján Svorad, Mateo, Míra, Aliz, Benett és Jonatán nevet is adtak a gyerekeknek. (béva, sk)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
https://mult-kor.hu/

Az állam egy állítólagos kitelepítési listára hivatkozva kobozna el földeket

a

Életmentés az utolsó pillanatban

AvasútihídKöbölkútnál

Felújítják Nyitra megye legrosszabb másodosztályú útját

koronavírusteszt
Frissítve

Karantén alá helyezett óvoda Galántán, rendezvénystop Diószegen

g

GALÉRIA: Gázszivárgás és tűz Máriatölgyesen

pozsonyi vár

A hétvégén ismét megelevenedik a főváros koronázó múltja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.