Régió

Történelmi eseményekről nyílik kiállítás Galántán

GALÁNTA | Megyei támogatásból készítenek kiállítást az Esterházy-kastély déli tornyában a város jelentős történelmi eseményeiről.
Tornyai Bianka

2021. február 17. 11:49

A kastély déli tornyában alakítják ki a tárlatot (Somogyi Tibor felvétele)
A kastély déli tornyában alakítják ki a tárlatot (Somogyi Tibor felvétele)

A megyei önkormányzat idei első ülésén a regionális fejlesztéssel és helyi turizmussal foglalkozó szervezeteknek nyútandó anyagi támogatásokról döntött. Összesen félmillió eurót osztottak szét 19 különböző projekt megvalósítására, amelyek mind Nagyszombat megye attraktivitását emelik. “Meggyőződésem, hogy az 500 ezer euró nagy segítséget jelent az idegenforgalomban tevékenykedőknek, hiszen a vírusjárvány miatt ez az ágazat segítségre szorul. Bízom benne, hogy a segítség jókor érkezik” - fogalmazott Jozef Viskupič megyeelnök. Az értékelő bizottságnak összesen 112 pályázatot kellett elbírálnia. Bíró László megyei képviselő, Galánta városi képviselője az értékelő bizottság tagjaként elmondta, a benyújtott kérvényeket pontozniuk kellett az alapján, hogy mennyire feleltek meg a pályázati kiírásnak. A kastély déli tornyában kialakítandó kiállításról szóló pályázat nagyon jó eredményt ért el, mert jól összeállított pályamunkáról volt szó, amely hozzáadott értéket képviselt. “A galántai Pro Renovatione Polgári Társulás pályázatában pontosan ezt a célt fogalmazták meg. A kastély több részét már felújították. A most megítélt 34 ezer eurós támogatásból a déli toronyban állandó kiállítást hoznak létre, tehát a meglévő, a helyi turizmus szempontjából érdekes látnivaló, a torony egy hozzáadott értékkel bővül, ami ugyancsak vonzó lehet a látogatók számára. Az elképzelés szerint a torony egyes emeletein Galánta történetének fontos mozzanatairól készítenek állandó tárlatot a 17. századtól kezdődően” - tájékoztatta lapunkat Bíró László. Kifejtette, a bírálóbizottság ajánlása alapján kiválasztott kérvényekre az összes megyei képviselő szavazott, tehát a végső döntés nem a nyolctagú értékelőbizottságé volt. Hozzátette, minden pályázat esetében a projekt megvalósításának, vagyis a kért összeg 86 százalékát állja a megye, a fennmaradó összeget a kivitelezőnek kell biztosítania. A kiállítás megvalósításához szükséges önrészt Galánta város állja.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mózes Szabolcs (középen), az Összefogás elnöke szerint ha az építési törvény javasolt változatát fogadnák el, akkor az építési engedély tízszer, hússzor is drágább lehetne a jelenleginél ⋌(TASR-felvétel)

A Szövetség szerint is rossz az új építési törvény tervezete

Parlament

Halasztani kellett a parlamenti ülést, továbbra sincs egyezség a koalícióban

Vladimír Lengvarský

A beoltottak júniustól európai tanúsítványt kapnak

spanyolnátha

GALÉRIA: A történelem 10 leghalálosabb járványa

Ikea

Veszélyes termékekre figyelmeztet az IKEA

hold

Teljes holdfogyatkozás a jövő héten. Milyen lesz a vérvirágos szuperhold?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.