Régió

Több száz résztvevő a II. Érsekújvári Várjátékokon

Érsekújvár. A magyarországi Szomód, Fonyód, Tata és Tát küldöttségén kívül a csehországi Znojmo képviselői is ellátogattak a járási székhelyre a hétvégén megrendezett II. Érsekújvári Várjátékokra.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. október 10. 19:00

SZÁZ ILDIKÓ

A kirakodóvásárral, harci bemutatóval, ünnepi felvonulással gazdagított rendezvény Érsekújvár történelméből elevenített fel részleteket, a városi parkban hamisítatlan tábori élet zajlott. A seregeket Gejza Pischinger és felesége fogadta ünnepi díszben a Ferencesek terén. A korabeli seregek pénteki mustráját több száz fős közönség kísérte figyelemmel. Szombaton az események nagy része a városi parkban zajlott, a katonák hadiszállása közelében, ahol kondérokban sültek a finomságok és gőzölgött a török kávé. A török zsámolyok mellől nem hiányozhatott a vízipipa sem. A közönség láthatta, ahogyan Bethlen Gábor és hajdúserege elfoglalja az érsekújvári várat, kora délután a Holdtölte című műsorban megelevenedtek a harcok, a várost megszállták a törökök. A Holdfogyatkozás ciklusban a keresztény összefogással verbuválódó seregek megtörték a török uralmat, és sikeresen visszafoglalták a várat. A korabeli vásárban agyagkancsókat, bőrdíszműárut, fegyvereket, ékszereket kínáltak a hazai és magyarországi kézművesek. A rendezvény európai uniós támogatással valósult meg, Nagy Darina szervezőtől megtudtuk, hogy Generációk és hagyományok fesztiválja az európai unióbeli partnervárosok találkozóján címmel még egy akcióval bővült a találkozó, a parkba látogató vendégek megtekintették a gyerekrajzokból készült kiállítást és a tagállamokat bemutató propagációs anyagokat kaptak, a színpadon a partnervárosok kultúrcsoportjai léptek fel.

A vénasszonyok nyara kedvezett a történelmi vigadalomnak, a gyerekek lovagoltak, íjászkodtak, fából épített kosaras körhintára ültek, az érsekújvári városi park baráti találkozások helyszíne lett éppúgy, mint több évtizeddel ezelőtt a vásárok idején.

Önnek ajánljuk

Nincs elegendő állás a főiskolát végzetteknek

Meghalt Karl Lagerfeld

Sergio Ramos és a Real Madrid is a legrosszabb arcát mutatja

A kormányfő tárgyalóasztalhoz hívja az elégedetlen gazdák képviselőit

Záróvonalon előzött a sofőr, egy nő életveszélyben van

A fogyasztók fizetik ki az üzletek különadóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?