Több száz látogatót fogadtak a nyílt napon az Esterházy-kastélyban

Tallósi kastély-nyílt nap
TALLÓS |

Kézműves foglalkozással, tárlatvezetéssel, helyi termelők portékáival, harapnivalóval és frissítővel várták csütörtökön (szeptember 15-én) a látogatókat az Esterházy-kastély nyílt napján. Az érdeklődők előtt olyan helyeket is megnyitottak, amelyek egyébként nem látogathatóak.

A Mátyusföld egyik gyöngyszemének bemutatása volt a célja a tallósi Esterházy-kastélyban tartott nyílt napnak.

Mesélő kastély

Horváth Zoltán, a település polgármestere szavai alapján a cél mindig ugyanaz, vagyis az idegenforgalom fellendítése. „Azt akarjuk, hogy az emberek lássák, mi mindent tudunk számukra nyújtani, hogy az idegenforgalom úgy is működhet, hogy nem a külföldi turistákat célozzuk meg elsősorban, hanem az itt élő embereknek kínálunk szabadidős programokat. Természetesen örülünk, ha külföldiek is ellátogatnak hozzánk, de egyelőre mi nem tudunk versenyképesek lenni az uniós országok között a turizmus területén. Viszont itt vannak azok a helyiek és a környékbeliek, akik gyalogosan, kerékpáron vagy kis távolságon belül autóval szeretnének érdekes és szép helyeket felkeresni, mi főleg nekik szeretnénk értéket kínálni” – fejtette ki. A csütörtöki nyílt napon megnyitották a padlás teraszait, ahol fényképeket lehetett készíteni, és a pincét is, hogy a látogatóknak megmutassák, ott is volt élet valamikor. Horváth Zoltán úgy fogalmazott, a feltárás után az épület elkezdett mesélni arról, hogyan alakult az épület története, mire használták az egyes helyiségeket.

Tallós-kastélyudvar

Érdekességek, emlékek

A kastélyban eddig három termet újítottak fel és rendeztek be, amelyekben egész nap tárlatvezetést is végeztek a tallósiak. Egyikük, Šťiavnicky Márta nyugalmazott pedagógus az Új Szónak elmondta, igyekeznek a kastély több mint 260 éves múltjának legfontosabb mozzanatait, a kiállított tárgyak történetét bemutatni. Régi festményeken, fotókon lehet látni az épület és a körülötte lévő házak, a mostani templom elődjének, valamint az utcáknak az elrendezését. „Eredetileg két oldalsó bejárata volt a kastélynak, mellette fatemplom állt és hatalmas angolpark tartozott hozzá. Nagyon sok képet Gágyor József és a helyi plébánia őrzött meg a kastélyról és az Esterházy-család életéről, ezekből rengeteg információt megtudhatunk arról, hogyan éltek itt a múltban az emberek. Az egyik fotón például Asszunta grófnő egy csecsemővel látható, aki nem más, mint fia, Esterházy László, ma Monacóban élő gróf” – mondta el a tárlatvezető. Számos érdekességet megtudhattak tőle a látogatók, többek között azt, hogy Esterházy Asszunta hamvainak egyik felét Monacóban, másik felét itt, a tallósi temetőben lévő lourdes-i barlangban őrzik, vagy azt, hogy itt nőtt fel az a fedezőmén, amelynek az utódja a később világhírűvé vált Kincsem. A nemrég felújított vadászteremben és a házasságkötő teremben falait Dudás Károly művei díszítik. A helyi születésű festő elmondta, a legértékesebb festménye Mária Teréziát ábrázolja, de a tallósi vízimalmot is megfestette. A legtöbb itt kiállított festménye vadászati témájú, amelyeket a korábbi munkáinak közel 270 darabos gyűjteményéből válogatott össze. Az utóbbi időben számos képet festett kimondottan a kastély számára. Dudás Károlyt örömmel tölti el, hogy részt vehet abban a feladatban, hogy a felújított termeket a régi fotókhoz hasonló módon rendezzék be.

Tallós-tárlatvezetés a kastélyban

Színes programok

A kastély bemutatásán túl kézműves foglalkozásokkal, kültéri játékokkal színesítették a kínálatot a nyílt napon, illetve zsíros kenyeret, palacsintát és különféle italokat kínáltak a vendégeknek. „Ahol az emberek megfordulnak, ott szolgáltatást is kell nyújtani. Egyrészt azért, hogy a látogatók komfortosan érezzék magukat, másrészt, hogy a helyi kistermelők, egyéni vállalkozók is teret kapjanak” – tette hozzá Tallós polgármestere. A 17 órai zárásig több százan fordultak meg a kastélyban és annak udvarán, ahol délután a galántai fúvószenekar szórakoztatta a vendégeket.

Tallós-kastély-kézműves foglalkozás
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!