Régió

Tízéves a nagyölvedi alkotó- és fafaragó tábor

Nagyölved | Akik tíz évvel ezelőtt részt vettek az első nemzetközi fafaragó táborban, mára maguk is tanítják a fiatalabbakat. Nagyölveden idén július 1. és 8. között rendezték meg a tizedik nemzetközi alkotó- és fafaragó tábort.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. július 19. 19:10

A négy egykori nagyölvedi gyerekből, akik részt vettek az első táborban, három ma is műveli a mesterséget. Viktor Gútán tanulta tovább a képzőművészetet, ő inkább a sík felületek megmunkálásában van otthon. Norbertnek kiváló térlátása van, amely a fából faragott alakzatok készítésében játszik szerepet. Máté pedig édesapja asztalosműhelyében dolgozik, már elkészítette első kopjafáját is. Erről Cseri Zita, Nagyölved polgármestere számolt be, aki a kezdetektől szívén viseli a tábor megrendezését. Véleménye szerint ma óriási szükség van az alkotómunkára, és nagyon sokat lehet tanulni abból is, ha valaki figyelemmel kísérni a folyamatot, hogyan kel életre a mester keze alatt egy rönk. „Ez önmagában is formálja, gondolkodásra készteti az embert. Fejleszti a kézügyességet, a képességeket. A községünk szempontjából ennek hosszú távon is megvan a jelentősége, hiszen minden mester itt hagyja egy alkotását” – mondta Cseri Zita. Ezek a művek díszítik a ravatalozót, a köztereket, így készültek el a játszótér elemei, a köztéri padok, legutóbb pedig a betlehem, amelyet adventkor állítanak fel a községben. Kiállítás is nyílt idén a községháza épületében Lebegés címmel, amely a hónap végéig látható. Érdekessége, hogy a magyarországi Gérné Mezősi Aranka hulladékvasból állította össze a kiállítás elemeit. A 10. nemzetközi alkotó- és fafaragó táborba idén Romániából, Magyarországról, a Vajdaságból és természetesen Szlovákiából, a Bél Mátyás Egyetemről érkeztek alkotók. Óriási szerepet vállalt mindebben a helyi alapiskola és óvoda vezetősége és tantestülete, ezek munkáját rendkívül nagyra értékeli a polgármester.

Az alkotótábor nem csak a fafaragásról szól, számos kísérőrendezvénye van. Idén a Székelyudvarhelyről és Pilisszentkeresztről érkező vendégek léptek fel, de bemutatkoztak a falu zenei és táncos lábú tehetségei is. A vendégeknek kirándulást is szerveztek Selmecbányára, megtekintették az oroszkai hadimúzeumot és a bényi templomot is. A migránskérdésről és az önkéntességről workshopot szerveztek a községben, emellett a helybeliek a vendégekkel vetélkedőn is részt vehettek.

Cseri Zita elmondta, a tábor ötletét testvértelepülésüktől, a romániai Kötegyántól lesték el, ahol annak idején ökoparkot hoztak létre. „Ennek mintájára állítottuk ki mi is azokat a térplasztikákat, amelyeknek nemcsak funkciójuk van, de szépítik is a környezetet. A fafaragók szállást és ellátást kapnak, az alapanyagot is ingyen kapják. A táborban az általuk készített alkotások díszítik a falu köztereit. Ettől lett „lelke” a térnek, illetve a játszótérnek is, ahol szintén faragott hinták, szobrok vannak. Köszönet mindezért az alkotóknak, és a szervezőknek” – tette hozzá a polgármester. (PR, czm)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
hegerkormany

Rendkívüli ülés a kormányváltásról

Varga Ildikó felvétele

Érsekújvári összefogás a magyar alapiskoláért

repülőgép k

Végre árcsökkenés! Januárra már olcsóbban foglalhatunk repülőjegyet

Naszvad

Beteg gyermekekért tartanak jótékonysági estet Naszvadon

Zachar Pál

Felháborította az ipolyságiakat az új polgármester számára jóváhagyott fizetés

Horvátország k

Horvátország január elsején belép a schengeni övezetbe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.