Tisztelet az éveknek (Képekkel)

A város egyik legidősebb tagja, Fülöp Ilonka néni is átvette a kiadványt  (A szerző felvétele)
Nagymegyer |

Szépkorúak visszaemlékezéseiből összeállított kiskönyvet adott ki a Nagymegyeri Nyugdíjas Szervezet, melynek megjelenését magánszemélyek is segítették.

A színes képekkel és személyes emlékekkel teli könyvecske bemutatóján több nyugdíjas meghívott is megköszönte a mindenkori vezetésnek, hogy meglátogatták és meghallgatták szépkorú társaikat, majd összefoglalták az elmondottakat és közölték is azokat. Tették mindezt a Nagymegyeri Hírmondó hasábjain. Az anyagok összeállítását és szerkesztését Varga László, a Nyugdíjas Szervezet elnöke végezte, melyet a szervezet, valamint magánemberek segítségével adtak ki. „A város vezetői az elmúlt évtizedben már hagyományosan meglátogatták a 90 évet betöltő polgárainkat, akiket ebből az alkalomból elkísértek a városi hírlap, a Nagymegyeri Hírmondó szerkesztői. Ezekből, a 2011-2020-as években született írásokból válogattam, kiegészítve a Nagymegyeri Nyugdíjas Szervezet tevékenységéről szóló forrásokkal a 2011-2021-es évekből. Így született meg ez a kiadvány, amelynek megjelentetésével szervezetünk, a Nagymegyeri Nyugdíjas Szervezet tiszteletét és megbecsülését fejezi ki városunk egykori és mai idős polgárai előtt a nyugdíjasok hónapja alkalmából” – írja a bevezetőben Varga László.

Varga László a visszaemlékezések megörökítésének fontosságáról beszél (A szerző felvétele)

A kiskönyvben található egy 2021-es népszámlálási statisztika, melyben áttekinti és korosztályokra bontja az akkori, 65 év feletti lakosokat. A 2011-2021 időszak adatai azt mutatják, hogy a 8446 regisztrált nagymegyeri lakos közül a 65 év feletti összesen 1550 fő volt. „A szervezet is kötelességének tekinti, hogy személyesen menjünk el ezekhez az idős emberekhez. Ott, családi körben sokkal másképp hat egy ilyen látogatás, mintha őket hívnánk be hozzánk. Meg kell emlékeztünk róluk, ennyit mindenképpen megérdemelnek, még többet is” – mondta Varga László a bemutatón.

"Az idősek köszöntése valami csoda. Bárkinek tudom ajánlani" - mondta Lapos Ildikó alpolgármester

Az idősek köszöntése valami csoda. Bárkinek tudom ajánlani. Miután meghallgatjuk őket, minden alkalommal feltöltődve megyünk haza. Olyan szép dolgokat és annyi mindent mondanak nekünk. Legtöbbjük olyan fiatalos, annyira pozitív a hozzáállásuk, amit mostanában egyre kevésbé tapasztalunk” – mondta Lapos Ildikó, korábbi alpolgármester, városi képviselő.

A kiadvány 150 példányszámban jelent meg (A szerző felvétele)

A kiskönyv bemutatóján kérték a közönség soraiban helyet foglaló nyugdíjasokat, hogy szólaljanak fel, meséljenek az emlékeikről, akik meg is tették ezt. Egy úriember elmondta, hogy hálás lenne azért, ha egyes élettörténeteket komolyabban, nem csak rövid visszaemlékezések formájában, hanem sokkal részletesebben dolgoznának fel, majd adnának ki. Egy hölgy megjegyezte, aki 32 éven keresztül működött orvosként a városban és bizton állíthatja, hogy rengeteg nagyszerű ember élt már az ő praxisa alatt is, akiket közelebbről is megismerhetett. Egy másik nyugdíjas hölgy megkérdezte, hogy katona édesapja féltve őrzött, régi iratait, dokumentumait, és hősi halott nagyapja leveleit hol állíthatnák ki. Varga László azt javasolta, hogy amennyiben nekik is megfelel, a városi tájház gyűjteményét gyarapítsák velük. A Nyugdíjas Szervezet egyik legidősebb tagja, Fülöp Ilonka néni is felszólalt lányával együtt, aki elmondta édesanyjáról, hogy magas életkora ellenére nagyon eleven és mindig nagyon várja a nyugdíjas mulatságokat.

A jelenlévők közül bárki felszólalhatott, hogy megossza emlékeit (A szerző felvétele)

A Nagymegyeri Hírmondó hasábjain 2011 és 2018 között egyszer már megjelentek ezek a visszaemlékezések, szerettem volna összefoglalni a 2018 utániakat is.

– mondta varga László.

Már hagyomány városunkban, hogy a magas kort megélt szépkorúakat személyesen is megköszönti a városvezetés. Ilyenkor a Nagymegyeri Hírmondó egyik újságírója is velük tart, akik aztán közlik az elmondottakat. Olyan életutakat olvashatunk ezekben az interjúkban, amik a mostani fiatalok számára is példamutatóak lehetnek. Mély tiszteletet érzek ezen emberek iránt. Általában panaszkodunk, hogy sokan nem tisztelik az idősebbet, de mégsem tesznek azért, hogy mások tiszteljék őket. Ha eljutnak az olvasókhoz ezek az élettörténetek, akkor biztosan tisztelet ébred bennük irányukba. Itt főleg olyan, 80-90 évvel ezelőtt született emberekről beszélünk, akik már sok gyermeket felneveltek, akiknek annyi helyen, különféle körülmények között kellett helytállniuk.

– tette hozzá az elnök. A csaknem 80 oldalnyi kiskönyvet első körben 150 példányban nyomtatták ki, amit a nagyközönség megvásárolhat a szervezettől.

Boros Magdaléna 2018-ban Nagymegyer legidősebb polgára volt, 2018-ban ünnepelte 95. születésnapját. Vendégeinek felidézte életútja fő állomásait: »1923-ban születtem 19 éves koromban férjhez mentem. Három leányom született. Ma négy unokám, 10 dédunokám van. Férjem fiatalon lebetegedett, én ápoltam, feladva állásomat az egészségügyben. Ezt követőleg inkább alkalmi munkát vállaltam, idősek ápolásában segítetettem. Mindhárom leányom elvégezte a főiskolát. Fiatal koromban sokat hímzettem, idős koromban inkább olvasni szeretek«. Boros Magdaléna 2021-ben 98 éves korában halt meg.

– olvasható a könyvben. Szeretnék, ha a későbbiekben online is elérhetőek lennének ezek a visszaemlékezések. Amint felkerül a weboldalukra, cikkünket is frissítjük a pontos forrásmegjelöléssel.

Köszönetképp egy virágcsokrot nyújtottak át Varga Lászlónak a kiadvány összeállításáért (A szerző felvétele)
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?