Telt ház háromszor, avagy ismét remekelt a Tsízió Diákszínpad

Tsízió-Tartuffe
ALSÓSZELI |

A hétvégén mutatta be legújabb darabját a Tsízió Diákszínpad. A galántai Kodály Zoltán Gimnázium diákjai az alsószeli kultúrház színpadán, a nagy érdeklődés miatt háromszor, csütörtökön, pénteken és vasárnap adták elő Molière Tartuffe-jét amolyan tsíziós megoldásokkal.

Háromszor lépett fel a hétvégén a Tsízió Diákszínpad csapata az alsószeli kultúrházban, csütörtökön, pénteken és vasárnap este láthatta a közönség a csoport legújabb darabját, Molière Tartuffe című vígjátékát. A nézők láthatóan jól szórakoztak, a Tsízió tagjai hozták a tőlük megszokott magas színvonalat. Ollé Krisztina, a színjátszókör vezetője elmondása szerint a diákok és talán a nézők is igényelték már a könnyed, szórakoztató művet, ezért esett a választásuk a vígjátékra. „A gyerekek is többször kérdezték, mikor lesz már olyan darab, amelyben nem hal meg senki vagy nem lőnek le senkit” – fogalmazott nevetve. A Tsízió Diákszínpad az elmúlt időszakban valóban főként drámákat vagy komolyabb hangvételű műveket választott a műsoraiba, például a Jézus Krisztus, szupersztár, a Hair, A holt költők társasága, a Gyémántbirodalom, a Tetemre hívás mind komoly gondolatokat megfogalmazó darabok, ezért a próbák hangulatát is a komolyság, a drámaiság határozta meg. Ahogy az általában a Tsízióban lenni szokott, a szöveget és kicsit a cselekményt most is a saját ízlésükhöz, illetve a nagy létszámú csoport lehetőségeihez igazították. 

„A műnek két fordításával találkoztam, az egyik a Vas István-féle szöveghűbb, a másik a Parti Nagy Lajos-féle modernebb változat, ebből a kettőből készült egy harmadik, kicsit módosított lezárással és kiegészítve néhány plusz szereplővel, mivel mi sokan vagyunk. Molière kiparodizálta az akkori polgárság rétegét, de manapság is ugyanaz jellemző a társadalmunkra, ami a 17. században jellemző volt, az önzés, a kishitűség, a nagyravágyás, az álszentség, a vallási fanatizmus, a hipochonderség. Szerintem a polgárság nagyon hasonlóan él most is, mint a Tartuffe keletkezésének idején. Kicsit szerettünk volna tükröt tartani az emberek elé, talán ezért is vannak benne olykor meghökkentő megoldások, kijelentések. Próbáltunk rávilágítani, hogy nem egy Tartuffe létezik a világon, hanem nagyon sok ilyen típusú emberrel találkozhatunk. Ugyanakkor, ha valaki csak a szórakoztatást várta a darabtól, az is megtalálhatta a számítását, hiszen a színház pont erre van” 

– mondta el az Új Szónak Ollé Krisztina. A történet a tsíziós változatban egy sztárügyvéd házában játszódik, ahol nagyon hasonló dolgok történhetnek, mint Orgon, a jómódú polgár házában: az apa irányítani akar, kiélesednek a generációs különbségek, a feleség fondorlatokhoz folyamodik. Ezen párhuzamok mentén lehetett teljes mértékben átültetni a 21. századba a darabot. A Tsízió vezetője azt is elmondta, hogy diákok a bemutatón is jól érezték magukat a színpadon és a próbák is teljesen felszabadult légkörben zajlottak. 

„Az ő nyelvezetük jelent meg a műben, olyan szavak, kifejezések, amelyeket ők használnak, de mivel sok a rím a szövegben, ezért viszonylag nehéz volt megtanulniuk, sokat küzdöttünk vele, ezért is mutattuk be csak júniusban. Van benne zene és tánc is, de ha azokat kivennénk, akkor is megállná a helyét az előadás, talán most valamivel kevesebb a zenés-táncos jelenet, mint az előző előadásokban. A társaság is részben megújult, többen azok közül, akik most érettségiztek, már nem szerepelnek benne” 

– egészítette ki a tanárnő. A koreográfia összeállításában Daru Emese segített, a zenék összeállításában Morvay Csaba, a hangosításban Pleva Tamás és társai, akik mind egykori tsíziósok. A hang- és fénytechnikát most is, mint mindig, Kovács Szilveszter kölcsönözte a diákoknak. Az alsószeli kultúrház mindhárom alkalommal megtelt, a közönség hangos kacagással és vastapssal jutalmazta az előadást. Aki most nem tudott részt venni rajta, az szeptember 7-én megnézheti a peredi kultúrházban. 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?