Régió

Tardoskedd: Szent Adalbert három aranyozott nyíllal

ÖSSZEFOGLALÓTardoskedd. Az érsekújvári járásbeli község képviselő-testülete 2007-ben döntött a község új jelképeiről. A korábbi, úgynevezett felezett címer helyett – ugyanazoknak a szimbólumoknak és színeknek a felhasználásával – új jelképet hagyott jóvá az önkormányzat.
ÚJ SZÓ ONLINE

2015. április 1. 19:00

jéghegy globális felmelegedés

ÖSSZEFOGLALÓ

Tardoskedd. Az érsekújvári járásbeli község képviselő-testülete 2007-ben döntött a község új jelképeiről. A korábbi, úgynevezett felezett címer helyett – ugyanazoknak a szimbólumoknak és színeknek a felhasználásával – új jelképet hagyott jóvá az önkormányzat. A korábbi címeren a Tardoskeddre jellemző piros, fehér, zöld szín mellett az egyház jelenlétére utaló arany csíkozás is volt a felezővonal mögött, ám ez a címer nem volt hivatalosan bejegyezve, ezért nem szerepelhetett a község pecsétjén sem.

Buda Ferenc helytörténész, Tardoskedd – fejezetek Tardoskedd múltjáról, jelenéről, lakosságáról és érdekességeiről című könyvében leírta, hogy a falu legrégibb címere egy 17. századbeli pecséten maradt fenn, amelyen Szent Adalbert püspök látható, mártírhalálát jelképező három nyílvesszővel a kezében, díszes bottal a baljában. 1994-ben a község vezetésének javaslatára a testület új jelképeket választott. A címer bal oldalán zöld mezőben a község egyik jelképe, a Rákóczi-emlékmű, jobb oldalon úgynevezett hamis árpádsávok voltak. Az eredeti Árpád-sávos zászlókon nyolc ezüstös vörös csík váltakozik, a tardoskeddin kilenc volt, öt vörös és négy ezüst. A jelképek nem feleltek meg a heraldika követelményeinek, ezért ezt a szimbólumot elutasították. Végül 2006-ban fogadták el a Ladislav Vrtel tervezte jelképeket, a Rákóczi-emlékművet és a Szent Adalbertet ábrázoló jelképet. Az alapot későgótikus vörös címerlap alkotja, alsó részén ívelt zöld mezővel, rajta ezüst színű Rákóczi-emlékművel, aranyozott hármas kereszttel a tetején. A főcímerben Szent Adalbert alakja látható, az ezüstös ruhájú püspököt aranyozott püspöksüvegben és kereszttel a nyakában ábrázolják, jobbjában három aranyozott nyíllal, baljában aranyozott püspöki bottal. (szaz)

Legközelebb Királyhelmec címerét mutatjuk be.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Mózes Szabolcs (középen), az Összefogás elnöke szerint ha az építési törvény javasolt változatát fogadnák el, akkor az építési engedély tízszer, hússzor is drágább lehetne a jelenleginél ⋌(TASR-felvétel)

A Szövetség szerint is rossz az új építési törvény tervezete

Parlament

Halasztani kellett a parlamenti ülést, továbbra sincs egyezség a koalícióban

Vladimír Lengvarský

A beoltottak júniustól európai tanúsítványt kapnak

spanyolnátha

GALÉRIA: A történelem 10 leghalálosabb járványa

Ikea

Veszélyes termékekre figyelmeztet az IKEA

hold

Teljes holdfogyatkozás a jövő héten. Milyen lesz a vérvirágos szuperhold?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.