Szorosabb lett Ipolyság és Balassagyarmat kapcsolata

Zachar Pál és Csach Gábor
Ipolyság |

A Nemzeti Összetartozás Napján Zachar Pál Ipolyság polgármestere és Csach Gábor Balassagyarmat vezetője aláírták az együttműködési megállapodást a két település között. „Ezzel a szerződéssel nem elkezdődött valami, hanem egy meglévő, működő partnerséget emelünk egy magasabb szintre” – mondta az ipolysági polgármester.

Az együttműködési szerződés formálisan hivatott igazolni azokat a cselekvéseket, amiket a két város igyekszik a lakosokért és a régióért tenni. Ipolyság és Balassagyarmat évek óta szoros kapcsolatot ápol és az együttműködés nem idegen a két település között. A városok könyvtárai rendszeresen összedolgoznak és a kulturális életben is sikerült összehangolni a programokat. Legutóbb már közösen léptek fel a hiányzó vasútvonalak ügyében is, amely nem csak régiós probléma, hanem jelentős hiány országosan.

Szeretnénk még több régiós fejlesztést kezdeményezni, a kulturális életben és az oktatásügy területén is újabb lehetőségeket nyitni. Csach Gábor Balassagyarmat polgármesterével már régóta valljuk azt, hogy nem csak közigazgatási határokban kell gondolkodni, hanem egy természeti régióban is, a környezetünkben” – részletezte lapunknak Zachar Pál.

Ipolyság polgármestere elmondta, hogy a rövid távú célok között elsősorban az szerepel, hogy európai uniós forrásokhoz jussanak a régió érdekében. Mindemellett a kulturális élet szerveződését rendszer-szintre emelnék.

„Előnyünkre válhat az Európai Uniónál, hogy két országból két város nyújtja be a pályázatokat egy célra. Ezzel a dokumentummal „átléptük” a közigazgatási határokat. Az együttműködési szerződés pedig alátámasztja azt, hogy nem egyszeri összefogásról beszélünk, hanem egy folyamatos közös munkáról” – folytatta Zachar Pál.

A települések vezetői szeretnék elérni, hogy hosszú távon élő kapcsolat jöjjön létre Ipolyság és Balassagyarmat között. Megerősítenék az iskolák közti együttműködést, biztosítani szeretnék az átjárhatóságot az intézmények között. Egyszerűsítenék a lakosok helyzetét a városok közötti ingázásban, kiépítenék az infrastruktúrát. Jelenleg még nincs egyenes tömegközlekedés Ipolyság és Balassagyarmat között. A legfontosabb, hogy a régióknak egyformán hasznára váljon az együttműködés.

Újságírói kérdésre arról, hogy mennyire segítheti a lakosok munkavállalási helyzetét az együttműködési szerződés, a következő választ kaptuk:

„Egy ilyen közös és hivatalos szerződésre nagyon sok minden tud ráépülni. Bízom abban, hogy ha a vállalkozók látják a két önkormányzat között létrejött kapcsolatot és munkát, akkor ők is fognak majd nyitni oda-vissza a lakosok felé. Azt gondolom, hogy az önkormányzat egyfajta garanciaként áll az együttműködések mögött. Reményeim szerint pozitívan fogja befolyásolni a munkaerőpiacot a régiókban”.

A szerződés aláírása előtt Zachar Pál beszédében a következőt mondta:

„...a két város ezer szállal kötődik egymáshoz. Elég csak megemlíteni a könyvtárakat, az iskolákat és a kulturális életet. Ezen túlmutatóan látni kell azt, hogy hiába szakították szét a régiót 103 évvel ezelőtt, a legszorosabbat, az emberi kapcsolatokat nem tudták elvenni”.

A rendezvény ünnepi keretein belül Papp Sándor felvidéki publicista elevenítette fel a kitelepített családok emlékeit és ezt követően Papp Gabriella operaénekes kápráztatta el a közönséget. A zongoránál Svetlana Grechava kísérte.

Ipolyság és Balassagyarmat

Ipolyság és Balassagyarmat

Ipolyság az egykori Hont vármegye központja volt, akárcsak Balassagyarmat Nógrád vármegyében a mai napig. Amennyiben a két település jól tud együttműködni, akkor láthatóan nagy lehetőségek lesznek a fejlesztésekre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?