Régió

Szímői fröccsnapok – rekordkísérlettel

Szímő | 200 literes fröccsöt készítenek szeptember 1-jén a Vág menti településen. Jedlik Ányos fizikus szülőfalujában izgalmas rekordkísérletre készülnek: a Magyarországi Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagrendjének 200 literes poharában szeretnék elkészíteni a jellegzetes magyar italt.
Száz Ildikó

2012. október 4. 04:55

Bób János, Szímő polgármestere elmondta, idén azért nem rendeztek falunapokat, mert az I. Szímői fröccsnapokkal akarnak új hagyományt teremteni. A fröccs születésének érdekes legendája van: Fáy András, a reformkor írója és politikusa egyszer fóti pincéjébe szüretre hívta Vörösmarty Mihályt és néhány barátját. Vendége volt Czuczor Gergely andódi születésű nyelvtudós és az unokatestvére, a szímői születésű Jedlik Ányos fizikus is. A feltalálóról, az elektromosság nagy tudósáról köztudott volt, hogy ő a szikvíz, más néven szódavíz magyar feltalálója. Jedlik állítólag magával vitte a szüretre a világ legelső szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek szeme láttára elkészítette a Fáy-birtokon a legelső spriccet, azaz fröccsöt. Vörösmarty versbe foglalta a történteket: „Fölfelé megy borban a gyöngy; Jól teszi. Tőle senki e jogát el nem veszi.”

Augusztus 31-én Szímőn a Jedlik Ház szabadtéri színpadán helyi zenekarok mutatkoznak be. Szeptember 1-jén nemzetközi bográcsgulyásfőző-versenyt rendeznek, melyre augusztus 30-ig lehet jelentkezni a községházán vagy a fröccsnapok közösségi oldalán. Bób János elmondta, a rendezvényt a Magyar Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagrendjével közösen szervezik. Az egyesület célja öregbíteni a magyar szikvízgyártás és -forgalmazás hírnevét. A lovagrend tagjai a Pannonhalmi Főapátsággal közösen őrzik Jedlik hagyatékát, baráti kapcsolatban állnak a szímői önkormányzattal, hozzájárulnak a Jedlik Múzeum fejlesztéséhez.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Tűzoltó tankok segítik a Korompa határában kisiklott szerelvény mentését

Frissítve

Két kamion ütközött Csöllénél

A fiatal nem hisz a sajtónak

Valószínűleg Trump lesz az első külföldi állami vendég Japánban, aki találkozik az új császárral

VIDEÓ: Fegyenc szabadított ki egy autóba zárt kisgyereket Floridában

Az Alfa Romeo is bemutatta F1-es autóját, Räikkönen a sóderágyig jutott vele

Legfrissebb galériák
Olvasta már?