Szerda délután a szlovák kamionosok is csatlakoznak a tüntetéshez, lezárják a felsőnémeti határátkelőt

A lengyelek november 6. óta tartó határzára miatt a kelet-szlovákiai utakon több tíz kilométer hosszan torlódnak az ukrán kamionok
Felsőnémeti (Vyšné Nemecké). |

A Szlovákiai Fuvarozók Uniója (UNAS) napokkal ezelőtt bejelentette, hogy blokád alá vonják a nyugat-ukrajnai Ungvár határán lévő felsőnémeti átkelőt – jelentette be a szervezet még november 28-án a közösségi felületeken.  

A feszültség Szlovákia, Lengyelország és Ukrajna között azután keletkezett, miután a lengyel kamionosok és a mezőgazdászok blokád alá vették az Ukrajnával közös legforgalmasabb lengyel határátkelőhelyeket. A teherforgalom nagy részét Szlovákiába terelték át, ami a hazai utakon, elsősorban a kelet-szlovákiai Eperjes, Kassa, Tőkteberebes, Nagymihály és Szobránc közötti útvonalakon jelentős forgalmi fennakadásokat okoz. A lengyel kamionosok szerint súlyos hátrányban vannak, mivel ukrán társaiknak az orosz agresszió kezdte óta nem kell drága engedélyeket kiváltaniuk az EU-ba való belépéshez. A fuvarozók azt akarják elérni a tüntető jellegü megmozdulásukkal, hogy állítsák vissza az engedélyezési követelményeket. Az Ukrajnát Lengyelországgal összekötő négy határátkelőt összesen négy helyen zárták le a november elején kezdődött tiltakozással. Ahogy arról néhány nappal ezelőtt mi is beszámoltunk az általáunk megszólított, napok óta sorban várakozó ukrán kamionsofőrök elmondása alapján, a blokád kezdetet óta egy 54 és 56 éves ukrán sofőr meghalt a határon várakozás közben.

kamiook

Négy kamion per óra

Az UNAS képviselői a közlekedési minisztériummal folytatott megbeszélésen több követeléssel is előálltak, amelyek közül az első az EU és Ukrajna közötti megállapodás felmondása volt. A közlekedési minisztérium a közösségi hálón közölte, hogy a fuvarozóknak joguk van sztrájkolni, de nem szabad, hogy zavarják az ott élőket. „Tiszteletben tartjuk a közúti fuvarozók sztrájkhoz való jogát. Megállapodtunk abban, hogy ha sztrájkolnak, akkor úgy sztrájkoljanak, hogy ne zavarják túlságosan a kelet-szlovákiaiak életét” – közölte a közlekedési minisztérium. Az UNAS szerint a blokád semmilyen módon nem fogja akadályozni a humanitárius szállítmányok, a katonai segélyek, az élő állatok, az üzemanyag, illetve a hűtött vagy friss áru szállítását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?