Szeptemberben megkezdi működését az új szlovák alapiskola Somorján

Sajtótájékoztató
Somorja |

Sajtótájékoztatót tartott ma a somorjai gimnázium épülete előtt Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter és Jozef Viskupič Nagyszombat megye elnöke. Szeptembertől megindul az oktatás a szlovák elsősök és az ötödik osztályosok számára a gimnázium épületében. A szülők többéves kérésének sikerült így eleget tenni.

Az Új Szó többször is foglalkozott vele, vajon beindul-e az új szlovák iskola a 2022/23-as tanévben Somorján vagy sem. A mai sajtótájékoztatón pontot tettek az ügy végére. Szeptembertől 12 kiselsőssel elindul az első évfolyam és 25 diákkal az ötödik évfolyam. Ezek a pillanatnyi számok, augusztus végéig még van lehetőségük a szülőknek átjelenteni a gyerekeket.

Azzal, hogy Somorján szlovák nyelvű iskolát létesítettünk, a szülők régóta fennálló kérésének tettünk eleget

- fejtette ki Gröhling. Régóta fennálló probléma ez a környéken, az utóbbi években a gyorsan gyarapodó felső-csallóközi falvakban évek óta iskolahiány tapasztalható. A szülők 2016-ban azt a kérést foglamazták meg, hogy a somorjai iskolák növeljék kapacitásukat a szlovák anyanyelvű oktatáshoz. Megoldás közelébe azonban eddig nem jutottak. Az alábbi hét falu számára nyitott az iskolakörzet: Nagyszarva, Bacsfa, Keszölcés, Csallóköztárnok, Macháza, Sárosfa és Béke. Ezeken a településeken jelenleg nincs szlovák tannyelvű oktatás. Az újonnan nyíló iskola nem egy betelepülést ösztönző, hanem a jelenlegi szükségleteket megoldó iskola, tehát gyűjtőiskola.

Branislav Gröhling oktatási miniszter, Edita Lysinová a M.R. Štefánik gimnázium igazgatónője és Jozef Viskupič Nagyszombat megye elnöke

Már ellenzéki képviselőként is dolgoztam ezen az ügyön, de csak négy évvel később sikerült megoldást találnunk. Változtatásokat kellett végrehajtani a törvényekben, a Belügyminisztériumtól átvenni a hatásköröket, majd minisztériumként egy általános iskolát kellett létrehozni

– magyarázta az oktatási miniszter. Az iskolát a minisztériumhoz, tehát az államigazgatáshoz tartozó kerületi iskolaügyi hivatal hozza létre, nem a megye vagy az önkormányzat. A két osztállyal (első és ötödik) nyíló szlovák iskolában az oktatás az 57-es és az 59-es számú tantermekben folyik majd, mindkettő a gimnázium szlovák szárnyában helyezkedik el. Ez egy átmeneti megoldás, az állam által létrehozott szlovák tanítási nyelvű alapiskola legfeljebb a 2023/24-es tanévig kapott a megyétől bérleti szerződést, a kormányzati szerveknek ezalatt a két év alatt meg kell oldaniuk a szlovák alapiskola új épületbe való elhelyezését. Gröhling köszönetet mondott Nagyszombat megye elnökének, hogy segített teljesíteni a szülők kérését és támogatatta az iskola létrehozásának ötletét.

Ez a jó együttműködés eredménye. A tantermeket már átalakították, kifestették, a napokban érkeznek a bútorok. Jelenleg 12 elsős, 25 leendő ötödikes tanulót tartunk nyilván, és augusztus végéig még van lehetőségük a szülőknek beíratni a gyermekeiket

– mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!