Régió

Szeptember végéig lehet aláírni a petíciót

Somorja | Nem volt előjele, hogy a Nagyszombati Adóhivatal somorjai kirendeltségét szeretnék megszüntetni. Július elején azonban a Szlovák Köztársaság Pénzügyi Igazgatósága levélben értesítette azt a 13 fiókot, amelyet ebben az évben, az adózók számának csökkenése miatt, felszámolnak. A Somorja környéki falvak polgármesterei petíciót indítottak a somorjai adóhivatal megmaradásáért.
author
Jakubec Ágnes

2022. augusztus 16. 07:00

Szeptember végéig lehet aláírni a petíciót
Kép: samorin.sk

A levél szerint tizenhárom fiókot szándékoznak bezárni, mégpedig Ógyalla, Gúta, Galgóc, Nagyrőce, Gyetva, Szinna, Lőcse, Sztropkó, Szepsi, Szobránc, Nagykapos és Gölnicbánya városában. A levél indoklásában e lépés egyik oka, hogy kevés, illetve csökken az adott fiókhoz tartozó adóalanyok száma. A somorjai fiókban egy alkalmazottra 493 adóalany jut, a megszüntetésben nem érintett Stubnyafürdőn (Turčianske Teplice) viszont csak 255. A régió polgármesterei július végén találkoztak, hogy közös fellépést szorgalmazzanak az adóhivatal megtartásáért. Az időzítés nem kedvez az aláírásgyűjtésnek a nyári szabadságolások miatt. Lapunknak Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere, az aláírásgyűjtés kezdeményezője nyilatkozott, hol tart a petíció:

„Nem vagyunk könnyű helyzetben, a nyári szabadságolási szezon kellős közepén járunk, jelenleg mintegy száz beérkezett aláírásról tudok. Több kolléga is gyűjti az aláírásokat a környező önkormányzatoknál. Gyakorló polgármesterként tudom, milyen fontos, ha a polgár a lakóhelyéhez közel intézheti az ügyeit. A lakossági létszámot tekintve, az ország egyik legjobban változó régiója vagyunk, sok a betelepülő Somorjára és környékére. Duzzad a lakosság száma, a szolgáltatások elérhetőbbé tételéért nyitott júniusban a Szociális Biztosító kihelyezett fiókot Somorján. Egyre több céget jegyeznek be. Az adóhivatal tekintetében mégis meghozták ezt a felettébb furcsa döntést”

– mondta Őry. Az aláírásokat szeptember végéig fogják gyűjteni, jelenleg csak papír alapon működik, de hamarosan elektronikus formában is elérhető lesz a petíció.

„Ez valamilyen szinten presztízsveszteség az adott városnak, és azt gondolom, a többi városnak is érdemes lenne megfontolni, hogy fellépjenek ez ellen a döntés ellen. Számomra van egy bukfenc a történetben, nagyon alacsony bérleti díjat fizetnek a városnak, alkalmazottat nem fognak elbocsátani, viszont költséghatékonnyá szeretnék tenni az ügyintézést, ezért viszik el Dunaszerdahelyre a hivatalt. Így elveszik a polgároktól a decentralizált ügyintézés lehetőségét, de nem látom, hogy hol spórolnak ezzel a lépéssel”

– zárta a polgármester. Az adóhivatal felszámolása Somorján 14 alkalmazottat érint (bár a Pénzügyi Igazgatóság erre vonatkozó anyagában, az egy alkalmazottra jutó adóalany alapján 16 szerepel). Az igazgatóság garantálja, hogy munkatársakat nem fognak elbocsátani és áthelyezik őket az adóhivatalon belül más pozícióba. A kitöltött petíciós íveket az alábbi címre lehet elküldeni: Péter Őry (Mýtne námestie 1., 930 40 Štvrtok na Ostrove). A petíciós íveket a Somorjai Városi Hivatal portáján lehet aláírni, illetve igényelhetnek íveket, amelyeket a kitöltésük után vissza lehet vinni a hivatalba.

A petíció szövege:

A Szlovák Köztársaság alulírott polgárai ezúton kérjük, hogy a Nagyszombati Adóhivatal somorjai fiókja továbbra is elérhető legyen Somorja város és környéke polgárai számára. A Szociális Biztosító Rt. júniusban új kirendeltséget nyitott Somorja városában, melynek célja, hogy növelje szolgáltatásainak elérhetőségét a Somorja városában és környékén elő emberek számára, illetve tehermentesítse a dunaszerdahelyi kirendeltséget. Az adóhivatal somorjai fiókjának esetleges megszüntetése negatív gazdasági hatással lenne a Somorja városában és környékén élő emberek számára, mivel ebben az esetben a dunaszerdahelyi kirendeltséget kellene látogatniuk, ezáltal indokolatlanul az le is lenne terhelve. A Szociális Biztosító Rt. a somorjai és környékbeli lakosok javára nyitotta meg somorjai kirendeltségét, melynek hatékonysága viszont csökkenne, amennyiben az adóhivatal somorjai fiókja bezárásra kerülne. A leírtak alapján kérvényezzük a Nagyszombati Adóhivatal somorjai fiókjának beszüntetésére vonatkozó döntés felülbírálását.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Beňová Sylvia, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szabályozótanácsának a tagja és Élesztős Pál energetikai szakértő, a Szövetség energiaügyi tanácsadója volt az Új Szó-stúdió vendége. A műsorvezető, Czímer Gábor (Fotó: Somogyi Tibor)

Az energiaválságról beszélgettünk az Új Szó-stúdióban

Tűzkeresztség

70 éve alakult meg a Magyar Területi Színház

busz k

Ingyenes lesz a városi buszközlekedés Dunaszerdahelyen

szélvihar

Riasztást adtak ki szélvihar miatt hétfőre!

baleset k

TRAGÉDIA: Borzalmas kínok között hagyta meghalni munkatársát egy férfi

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.