Szent Miklós jóságára emlékeztek

Cseperedő-Aranyalma
Pered |

Az Aranyalma páros ad koncertsorozatot a Cseperedő Programban az óvodásoknak és kisiskolásoknak. Az adventi, karácsonyi ünnepkör szokásaival zenés-mesés összeállításban ismerkedhetnek meg a gyerekek. A peredi előadáson Szent Miklós története hangzott el.

A verőcei Aranyalma páros Emlékezzünk jóságára című zenés-mesés előadását láthatták a peredi óvodások és kisiskolások hétfőn a Cseperedő Program szervezésében. Berky Angelika, a program koordinátora hangsúlyozta, céljuk a magyar óvodák és iskolák segítése, hogy minőségi kulturális programokat közvetítsenek nekik.

„Az átmenetet szeretnénk biztosítani a gyerekek számára az óvodás és iskolás kor között az értékes szórakozásban, ezért hívtuk meg az óvodásokat és az elsős, másodikos iskolásokat az előadásra. Az Aranyalma páros több mint tíz helyszínen ad műsort Szlovákia magyarlakta vidékein december folyamán”

– fogalmazott. A peredi gyerekek Miklós püspök legendáját, kalandos történetét látták-hallották interaktív műsor, mesetáncház formájában a helyi kultúrházban. Ahogy haladunk karácsony felé, úgy változik a Gebri Bernadett és Vaskó Zsolt alkotta házaspár, az Aranyalma páros repertoárja, hogy mindig időszerű témával álljanak a publikum elé. A gyerekek mellett a felnőtteknek is kínálnak előadásokat, a mesetáncházból tizenötféle van a repertoárjukban, amelyek többsége az évkör különböző pontjaihoz kapcsolódik, például a farsanghoz, pünkösdhöz, a kenyérünnephez vagy a szürethez.

„A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódik a Csillag-csengő, amely szokás-dallamokat, Luca-napi varázslatokat, regös, betlehemes és karácsonyi énekeket, köszöntőket tartalmaz és a nézők megtudhatják, miként vonultak be a pásztorok karácsony éjjelén a templomba. A másik, amellyel szintén a Cseperedő által szervezett helyszínekre érkezünk az Elveszett az aranycsitkó című karácsonyváró játékfüzér sok-sok énekkel, tánccal, mondókával és játékos próbatételekkel”

– mondta el Vaskó Zsolt.

A mesék és a hozzájuk illő zenék összeállítását jórészt Gebri Bernadett végzi.

„Amikor kicsi voltam, édesanyám rengeteget mesélt és mondókázott, tehát jól feltankolva indultam az utamra. Nagyon sokszor jutnak eszembe különféle dalok egy-egy élethelyzetben, tehát többnyire bennem születnek meg a mesék, történetek, Zsolt pedig formára igazítja őket. Néha eléggé hosszú ideig tart, mire elkészül egy összeállítás, máskor meg egy pillanat alatt beugranak az ötletek, de mindig az ösztöneimre, megérzéseimre hallgatok. Minden egyes előadáson változtatunk egy picit, mert a közönség is mindig más”

fejtette ki Gebri Bernadett. Hozzátette, az egyik legközkedveltebb műsoruk, amelyet Európa számos pontján előadtak magyar közösségeknek, az a Mátyás király bojtárja című, de Szent Lászlóról és Mátyás királyról szóló mondák is szerepelnek műsoraikban. Az motiválja a házaspárt, hogy a hagyományokat megőrizzék és továbbadják, -éltessék. Zsolt szerint leginkább a kisgyerekekben lehet elültetni ezeket és biztosan nem múlik el nyomtalanul egy-egy előadáson átélt élmény. Bernadett kiemelte a nemzettudat és az anya-gyermek kapcsolat erősítésének fontosságát is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?