Régió

Szemétosztályozás Érsekújvár főterén

Érsekújvár | Ismeretterjesztő előadásokat, bemutatókat tartottak a föld napja alkalmából Érsekújvár főterén. A városi iskolák tanulóinak, a járási székhely lakosainak bemutatkoztak azok a cégek, amelyek a hulladék újrahasznosításával, illetve osztályozásával foglalkoznak.
Száz Ildikó

2019. április 30. 10:00

A XXVIII. Tavaszi Ökológiai Fesztivál keretében Mária Skalová, a városi kulturális központ dolgozója a hulladék osztályozása kapcsán elmondta, hogy a lakosok gyakran már csak a régi lakások felújításakor találkoznak a bakelit anyaggal, ami a műanyaghulladékok közé tartozik. Bemutatója során elmagyarázta, hogy a régi naptárak esetében külön kell osztályozni a papírhulladékot és külön a fém-, illetve a műanyag kapcsokat. A gyerekeket különféle ismeretterjesztő, tudásfejlesztő vetélkedőkkel várták a szervezők, hogy játékos formában sajátítsák el a környezettudatosság lényegét. Érsekújvárban az Állami Számvevőszék ellenőrzéséből kiderült, 2020-ig a járási székhelyen elérhetik, hogy a hulladék mintegy hatvan százalékát osztályozzák a lakosok. 2015-ig csak a szemét 9,43 százalékát, egy évvel később már a 18,55 százalékát osztályozták a városban, és 2017-ben az osztályozott hulladék aránya elérte a 37,71 százalékot. A tavalyi eredmények még ennél is biztatóbbak voltak, 51 százalék körül mozogtak, jelenleg a szeparált hulladékgyűjtés mintegy 55 százalékos a városban. Idén még tonnánként nyolc eurót fizet a város a hulladéktárolásért, de ha nem kapcsolódnak be még többen a szemét osztályozásába, 2020-ban ez az összeg már elérheti a tonnánkénti 13 eurót, és 2021-ben a 22 eurót. A városi hivatal alkalmazottai az elmúlt hetekben figyelmeztetéseket helyeztek ki a lakóházak bejáratára, hogy lakás felújításkor ne hagyják az építkezési hulladékot, a használt bútorokat a szemeteskukák mellett, hanem adják le a városi gyűjtőudvarban.

Érsekújvárban néhány éve tájékoztató lapokat, plakátokat is nyomtatnak, hogy tájékoztassák a lakosokat a hulladékosztályozás fontosságáról, a biológiai hulladék elszállításának az időpontjáról, illetve arról, hol adhatják le a háztartásban felgyülemlett egyéb hulladékot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A nők jóval felelősebben bánnak a pénzzel, mint a férfiak

Két kamasz fiú brutálisan megkínzott és meggyilkolt egy 14 éves lányt

Megrongálták Jakoby Gyula kassai festőművész szobrát

Robert Fico meghátrálhat a csütörtöki szavazás kapcsán

Máltai vagy luxemburgi ellenfél várhat a Fradira

Hármas könyvbemutató kiflivel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?